Economia Europei tot mai bolnavă. Crizele politice din Franța și Germania reprezintă un eșec pentru eforturile de modernizare a economiei europene în dificultate și îngreunează deja luarea de către întreprinderi a deciziilor de investiții necesare pentru a concura la nivel mondial.
Prăbușirile guvernamentale din Germania și Franța – cele două mari economii care, timp de decenii, au propulsat Uniunea Europeană – au loc în momentul în care regiunea trebuie să facă față revenirii lui Donald Trump la Casa Albă și creșterii tensiunilor comerciale cu China.
De la producătorii francezi de coniac care se confruntă cu taxele chinezești la producătorii germani de componente care așteaptă clarificări privind strategia industrială a Europei pentru vehiculele electrice, momentul nu putea fi mai prost, potrivit Reuters.
În blocul celor 27 de națiuni, puțini sunt cei care nu sunt de acord cu faptul că economiile regiunii trebuie revizuite dacă vor să genereze bogăția necesară pentru a susține o populație îmbătrânită de 450 de milioane de persoane. Dar, mai mult ca oricând, întrebarea este dacă politicienii săi pot face acest lucru.
”Criza franceză, împreună cu cea germană, nu trebuie să încetinească punerea în aplicare a reformelor economice”, a declarat Enrico Letta, autorul unui raport de 147 de pagini, comandat de UE în acest an, privind slăbiciunile economiei din regiune.
Căderea guvernului președintelui Emmanuel Macron miercuri – la doar câteva săptămâni după implozia coaliției germane – este un „meteorit potențial” pentru stabilitatea financiară într-o regiune care se luptă cu datorii mari, a avertizat el.
Deși mulți europeni nu și-ar schimba calitatea vieții și plasele de protecție socială cu cele ale colegilor lor americani, continentul a rămas în urma Statelor Unite în ceea ce privește creșterea economică pe cap de locuitor de la criza financiară din 2008.
De vină au fost toți factorii, de la slaba productivitate la fragmentarea piețelor de capital și sectorul bancar în general. Sancțiunile impuse Rusiei după invadarea Ucrainei au privat producătorii europeni de o sursă de energie ieftină.
Având în vedere că ascensiunea partidelor de extremă-dreapta și de extremă-stânga îngreunează obținerea unui consens în parlamentele naționale și în instituțiile UE, perspectivele de acțiune privind eșecurile pe termen lung ale Europei nu sunt prea bune.
Incertitudinea cauzată de prăbușirea guvernului german de coaliție este „otravă pentru noi”, a declarat Axel Petruzzelli, șeful comitetului de întreprindere de la fabrica din Stuttgart a gigantului Bosch, furnizor de piese auto. Compania sa așteaptă o clarificare urgentă a politicii industriale germane, în special a poziției Berlinului față de sectorul vehiculelor electrice, dar aceasta nu va veni decât după alegerile din februarie.