PAPARAZZI

EXCLUSIV PAPARAZZI | Epopeea vilei de protocol a lui Maurer, ajunsă la familia Adamescu și vândută recent ”familiei Borsec”. Una dintre cele mai puternice femei din bussines, Sofia Hu-Difei Crețu, supraveghează personal lucrările de renovare

EXCLUSIV PAPARAZZI | Epopeea vilei de protocol a lui Maurer ajunsă la familia Adamescu și vândută recent familiei Borsec. Una dintre cele mai puternice femei din bussines Sofia Hu-Difei Crețu supraveghează personal lucrările de renovare

Imaginile surprinse de paparazzi MediaFlux în cartierul Primăverii readuc în atenție epopeea vilei de protocol a lui Maurer, ajunsă la familia Adamescu și vândută apoi ”familiei Borsec”, respectiv familiei care controlează compania Romaqua, producătorul ”Borsec”, Sofia Hu-Difei Crețu și Octavian Crețu. 

Paparazzi MediaFlux au fotografiat-o pe Sofia Hu-Difei Crețu, considerată a doua cea mai puternică femeie din bussinesul românesc, la eleganta proprietate din Bulevardul Avatorilor – al cărei istoric îl vom detalia mai jos – unde s-a oprit pentru o scurtă vizită, aparent o ”inspecție”.

Epopeea vilei de protocol a lui Maurer. Inspecția la proprietate

Partea feminină a familiei Borsec și-a parcat Bentley-ul verde în imediata apropiere a luxoasei vilei, apoi a făcut câțiva pași pe jos, până la proprietate. A fost întâmpinată de un bărbat, aparent paznic sau angajat al firmei care se ocupă de renovarea pe interior a imobilului și condusă în casă.

Inspecția nu a durat mult, cei doi au fost văzuți discutând scurt într-unul dintre balcoanele vilei, apoi doamna Hu-Difei Crețu a părăsit proprietatea. Greu de descifrat pe chipul ei dacă a fost sau nu mulțumită de calitatea sau progresul lucrărilor.

Nu e cunoscută deocamdată nici destinația pe care familia Crețu dorește să o dea elegantului imobil – că va fi sediu de firmă ori casă de locuit. De fapt nu se știe nici dacă o vor păstra.

Construită de Carol al II-lea pentru Elena Lupescu

Cunoscută drept ”vila lui Maurer”, somptuasa casă din Aviatorilor  are 1.000 de metri pătrați, 18 camere + dependințe și anexe și a fost de fapt construită la dorința Regelui Carol al II-lea pentru amanta acestuia, Elena Lupescu.

În vilă a locuit, mulți ani din epoca socialistă,  liderul comunist Ion Gheorghe Maurer, prim-ministru al României în perioada 1961-1974, cel de-al 49-lea premier/președinte al Prezidiului Marii Adunări Naționale a Republicii Populare Române, în perioada 11 ianuarie 1958 – 21 martie 1961, și membru titular al Academiei Române.

Niciunul dintre foștii conducători comuniști nu si-a imaginat căderea regimului, astfel că în toti acei ani vila a fost locuită fără vreo formă legala, gospodăria de partid ocupându-se, ca si în cazul celorlalte imobile în care locuiau demnitari, de toate plățile: telefon, chirie, întreținere și reparații.

După 1990 au început necazurile cu imobilul din Aviatorilor. A apărut un moștenitor din America, Mircea Neicu, despre care ziarele scriau că ar fi fiul și moștenitorului arhitectului care a făcut vila. „Cineva mi-a făcut proces să fiu evacuat din casă – spunea în 1993 Maurer – pentru că aceasta casă se găsește pe terenul lui. Eu știu însă că aceasta casa a fost făcuta de Carol al II-lea pentru amanta lui, Elena Lupescu. Omul care pretinde ca e proprietarul casei a fost arhitectul ce-a făcut devizele ei de construcție. Le-a făcut pe numele lui și acum spune că vila îi aparține”, explica fostul nomenclaturist.

Procesul a fost câstigat de Mircea Neicu, iar Maurer a fost obligat în 1995 să părăseasca vila.

Proprietatea a ajuns la controversatul om de afaceri Dan Adamescu în 2003

Vila din Aviatorilor nu fusese trecută în vreun decret de naționalizare. Dupa 1944, în ea s-a instalat un general rus. După retragerea armatei sovietice, potrivit ziarului Jurnalul Național, a devenit cinematograf cu circuit închis.

Din 1961, vreme de 33 de ani a fost locuita de Maurer. Dupa procesul in care a fost evacuat, soarta vilei a evoluat în acelasi registru imprevizibil al istoriei sale.

„După ce și-a redobândit casa de la Maurer”, scria Romania libera în 3 octombrie 1996, ”domnul Neicu pare sa fie urmărit de ghinion”

Profitând de starea precara a sănatătii lui Mircea Neicu, unul dintre capii lumii interlope a anilor 90, Gheorghe Constantinescu, mult mai cunoscut sub numele de Gigi Boeru, s-a prezentat în fața instanței cu un înscris prin care, chipurile, era împuternicit de domnul Neicu să vândă vila din Aviatorilor.

”Între vilele pe care le posedă Boeru se numără și cea în care a locuit cunoscutul om de stat Ion Gheorghe Maurer, pe care a pus stăpânire cu ajutorul unor documente fictive, contrafăcute grație unor funcționari corupți din domeniul justiției și notariatului”, a povestit unul din foștii șefi ai Poliției, generalul Pitulescu, în cartea sa.

Ulterior, Gigi Boeru a pretins că a vândut vila cu ridicola suma de 10.000.000 de lei către un oarecare Constantin Bălan.

Impresionantul imobil ajunge, nu se știe exact cum, în anul 2003, în posesia familiei Adamescu.

Mărirea și decăderea imperiului construit de Dan Adamescu

Dan Adamescu revenise în țară la finele anilor ‘90, după ce emigrase în anii ‘70 în Germania, unde construise de la zero afaceri de zeci de milioane de mărci germane și unde încă deținea la un moment dat proprietăți imobiliare importante.

Întors în România, Adamescu a jucat puternic pe cartea achizițiilor și a preluat câteva dintre cele mai importante active de la acea vreme.

A fost cazul celui mai cunoscut centru comercial din România comunistă, magazinul Unirea, din centrul Capitalei, sau al companiei Astra, cea care preluase în 1990, după spargerea fostului ADAS, divizia de reasigurări a fostului monopol de stat al asigurărilor dinainte de Revoluție.

Au urmat apoi, după o serie de tranzacții învăluite mai mult sau mai puțin de mister, hotelul Intercontinental din București, Hotelul Rex din Mamaia, cotidianul România Liberă, săptămânalul Academia Cațavencu sau clubul de fotbal Oțelul Galați.

La toate acestea se adaugă și proiectele imobiliare International Business Center Modern sau City Business Center, precum și perspectivele de dezvoltare ale companiei MegaConstruct, care câștigase mai multe licitații de concesiune a distribuției de gaze în zona Dobrogei.

Așadar, averea lui Adamescu, apărut în diferitele ediţii ale Forbes 500, ar fi depășit ușor 1,5-2 miliarde de euro.

Prăbușirea a fost dramatică. Astra Asigurări, pe care Adamescu o evalua la un moment la 850 de milioane de euro, după ce își extinsese activitatea în Ungaria și urma să ajungă și în Slovacia sau Germania, s-a prăbușit și a fost pusă sub administrarea specială, iar apoi a intrat în faliment.

Clădirile de birouri au fost preluate de băncile la care firmele omului de afaceri aveau datorii și multe dintre afacerile sale au intrat în insolvență, incluzând aici și clubul de fotbal Oțelul Galați. Ba mai mult, intervenția în una dintre aceste cauze în insolvență i-a adus omului de afaceri arestarea, condamnarea definitivă la patru ani și patru luni de închisoare cu executare și în cele din urmă decesul.

Dar lupta pentru activele (încă) valoroase pe care le-a acumulat Dan Adamescu este departe de a se fi încheiat.

Scandal între fiul lui Adamescu și mama lui vitregă pe imobilul din Aviatorilor

Fosta soție a lui Dan Adamescu și Alexander se lupta în instanță pe bunurile rămase după decesul omului de afaceri, pentru ca la final să se dea un certificat de moștenitor. Apoi, în funcție de acest certificat esențial, se vor împărți toate bunurile care fac obiectul acestui proces de răsunet.

”Războiul” dintre Carmen Adamescu, fosta soție a acestuia și Alexander Adamescu se desfășoară în sala de tribunal și așteaptă decizia instanței de judecată.

Și așa revenim la ”vila lui Maurer”, care se află în acest moment, potrivit informațiilor furnizate de ziarul Gândul, în posesia familiei Crețu  (Borsec).

Vila ”Maurer” s-a aflat în proprietatea companiei International Business Center Modern SRL, fostul Complex Hotelier Modern, firmă controlată de Alexander Adamescu, ale cărei acțiuni sunt sub sechestru. Nu însă și activele, neexistând – teoretic – niciun impediment pentru vânzarea acestora. Cel puțin asta susține Alexander.

”Achizitia acestei proprietati s-a petrecut în februarie 2003, înainte de căsatoria dintre doamna Palade si domnul Adamescu (petrecută în luna mai 2003), fondurile pentru achitarea acesteia provenind din veniturile societatii IBC Modern.”

În 2017, Carmen Adamescu a depus plângere penală împotriva lui Alexander Adamescu, pentru că bunurile pe care acesta a încercat să le preia din locuința din Aviatorilor reprezintă obiectul procesului de divorț, la partajul celor doi soți.

După ce procurorii au clasat dosarul în care fiul lui Adamescu a fost acuzat de furt, în 2021 Carmen Adamescu a reușit să obțină retrimiterea dosarului la procuror.

Noii proprietari ai vilei, Octavian și Sofia Crețu, cunoscuți ca ”familia Borsec”

În timp ce fiul și mama vitregă se luptă pentru averea defunctului, vila din Aviatorilor intră într-o altă epocă, odată cu achiziționarea ei de către ”familia Borsec”

Octavian și Sofia Crețu controlează, alături de Nicolae Palfi, compania Romaqua Group. Afacerea Romaqua a fost clădită pe fosta companie de stat Comchim, iar astăzi Octavian și Sofia sunt principalii acționari, cu un pachet de 60,62% din acțiuni, iar Palfi, vicepreședintele companiei, este acționar minoritar al companiei, cu 30,7%.

În anii comunismului, Comchim era distribuitorul de produse chimice și materii prime din import, pentru laboratoarele românești.  În 1991, importul centralizat s-a desființat, iar, un an mai târziu, Octavian Crețu intră în firma în care au mai rămas doar 400 de angajați, ca director general, și decide să îi atribuie un alt fel de activitate, aceea de producție, deoarece firma risca să își piardă toți clienții care se privatizau și renunțau la intermediarii pentru importuri.

La scurt timp a intrat în firma și Nicolae Palfi, al doilea mare acționar al Romaqua, iar, în 1995, Comchim se privatizează integral. După restructurarea firmei și trecerea pe profit, Octavian Crețu și Nicolae Palfi au demarat producția cu bani din fonduri proprii și de la bănci.

În anul 2005 este lansată gama de sucuri Giusto, ca urmare a proiectului de extindere a producției pe băuturi răcoritoare care începuse în urmă cu patru ani. Tot atunci, piața românească cunoaște o dezvoltarea semnificativă a multinaționalelor așa încât, grupul Romaqua se concentrează pe dezvoltarea distribuției la nivel național pentru toate produsele din portofoliu.

Romaqua este în prezent al patrulea mare jucător pe piața băuturilor non-alcoolice, după Coca-Cola, Pepsi și European Drinks. Grupul are o capacitate totală de îmbuteliere de peste un miliard de litri pe an.

Denunțătorul lui Năstase

Octavian Cretu este unul dintre cei care l-au înfundat pe Adrian Năstase in Dosarul Zambaccian. In luna martie 2006, Adrian Năstase, pe atunci presedinte al Camerei Deputatilor, l-a chemat in biroul sau de la Parlament si i-a cerut sa intervina pe langa Ioan Paun, martor principal în dosar, ca sa nu mai dea declaratii.

„Am nevoie de sprijinul dumneavoastra. Stiu ca aveti o anumita autoritate asupra lui Paun. Stiu ca si domnul Rotaru (generalul Constantin Rotaru, fost director adjunct al SIE – n.red.) are o anumita autoritate asupra lui…”, i-a cerut Nastase lui Octavian Cretu. Mai mult, Nastase a amenintat ca ar putea sa il dea in vileag pe Ioan Paun, dezvaluind opiniei publice ca este ofiter sub acoperire.

Octavian Crețu avea asupra sa tehnica de ascultare montata de procurorii DNA, iar înregistrarea a fost una dintre probele de baza in pledoaria acuzarii in Dosarul Zambaccian, potrivit ziare.com.

 

 

 

 

 

 

[email protected] Absolventă de Drept, dar atrasă iremediabil de jurnalism. Un drum lung, greu, dar întotdeauna frumos, fie că a fost vorba de jurnalism ... vezi toate articolele