NEWS

Este informația zilei privind aderarea României la Schengen! Lucian Bode a dat vestea cea mare

Este informația zilei privind aderarea României la Schengen Lucian Bode a dat vestea cea mare
sursa: romaniatv.net

Este informația zilei la nivel național privind aderarea României la spațiul Schengen! Lucian Bode, ministrul de Interne din Guvernul Ciucă, a dat vestea cea mare pentru anul 2023 privind acest subiect extrem de important în contextul european actual.

Este informația zilei privind aderarea României la Schengen!

Premierul Suediei, Ulf Kristersson, a declarat recent, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, că Suedia susține aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen și este dispus să pună acest subiect pe agenda Consiliului Uniunii Europene în următoarele luni, atât timp cât deține președinția rotativă.

„Înțelegem dezamăgirile României și Bulgariei, sunt justificate. Nu ezit să spun că dorim să punem pe ordinea de zi în Consiliu extinderea spațiului Schengen, pe președinția noastră”, a explicat oficialul.

Anterior, deputatul european Siegfried Mureșan i-a cerut prim-ministrului Suediei să păstreze pe agenda Consiliului aderarea  ţării noastre la spațiul Schengen. Vicepreședintele Grupului PPE a susținut că România și Bulgaria îndeplinesc condițiile necesare pentru a adera la spațiul european fără frontiere interne și i-a cerut prim-ministrului Suediei, Ulf Kristersson, să prioritizeze pe agenda Consiliului Uniunii Europene subiectul, potrivit unui comunicat de presă.

  „Extinderea spațiului Schengen. Din păcate, sub președinția anterioară a Uniunii Europene, nu am putut conveni în unanimitate cu privire la aderarea Bulgariei și a României la spațiul Schengen, deși aceste țări îndeplinesc toate condițiile necesare, așa cum a spus în repetate rânduri Comisia Europeană. Acesta este motivul pentru care, domnule prim-ministru, haideți să menținem acest subiect sus pe ordinea de zi pentru a ne asigura că putem îndeplini acest angajament. După cum aderarea Finlandei și a Suediei la NATO va face să fim cu toții mai în siguranță, aderarea Bulgariei și României la spațiul Schengen va face, de asemenea, să fim cu toții mai în siguranță”, a spus Siegfried Mureșan în Parlamentul European.

Lucian Bode a dat vestea cea mare

Problematica migraţiei şi aderarea României la spaţiul Schengen s-au numărat printre subiectele abordate de ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, şi ministrul pentru Migraţie şi Azil din Grecia, Panagiotis Mitarachi, aflat în vizită în România.

„Subiectele pe care le-am abordat au vizat problematica migraţiei şi de aderarea României la spaţiul Schengen. În context, am transmis mulţumiri Greciei pentru sprijinul constant oferit României, cât şi pentru implicarea activă în soluţionarea acestei chestiuni, în condiţiile în care extinderea Schengen va reprezenta un beneficiu real şi concret atât pentru România, cât şi pentru restul statelor membre”, a scris ministrul Lucian Bode, miercuri, pe pagina sa de Facebook.

Potrivit ministrului, aderarea ţării la spaţiul Schengen rămâne un obiectiv extrem de important pentru România, iar discuţiile pe acest subiect vor fi continuate împreună cu Preşedinţia suedeză a Consiliului UE, în marja Consiliului JAI de la Stockholm, pentru identificarea unei soluţii cât mai curând posibil.

„În ceea ce priveşte problematica migraţiei, ca principală prioritate a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, am menţionat că implicarea partenerilor externi în eforturile de gestionare a migraţiei este extrem de importantă, iar acţiunile noastre trebuie să vizeze în mod prioritar gestionarea la sursă a acestui fenomen, pentru promovarea unor soluţii durabile şi eficiente”, a precizat Bode.

În cadrul discuţiilor, cei doi oficiali au convenit că este nevoie de o mai bună protecţie a frontierelor externe ale UE, proceduri mai rapide şi mai eficiente pentru politica de returnare, măsuri mai eficiente pentru lupta împotriva traficanţilor şi o cooperare mai strânsă cu statele terţe.