WORLD

Europa este în alertă din cauza unor noi mișcări militare. Se ia în calcul recrutarea în masă. Decizii și pentru România

Europa este în alertă din cauza unor noi mișcări militare. Se ia în calcul recrutarea în masă. Decizii și pentru România
Recrutare operațiuni militare Foto: Colaj Mediaflux

Se ia în calcul o recrutare militară în masă: Uniunea Europeană va fi nevoită să cheltuiască sume extrem de mari pentru securitate din cauza lui Putin, nu a lui Trump, susține noul comisar european al apărării, Andrius Kubilius. Oficialul a avertizat că, potrivit „rapoartelor recente ale serviciilor de informaţii”, Rusia „ar putea testa hotărârea NATO.

În acest context, după cum susține Kubilius, „trebuie să consolidăm urgent pregătirea Uniunii Europene pentru o posibilă agresiune militară. Acesta este modul în care poate fi descurajată”.

De partea cealaltă, responsabilii europeni sunt de părere că statele UE vor fi nevoite să compenseze potențiala dezangajare a Statelor Unite față de securitatea Europei după victoria electorală lui Donald Trump.

„În vreme ce perspectiva politică a noului președinte al SUA diferă de cea a predecesorilor săi, trebuie să gestionăm această situație, să ne pregătim pentru ea și să subliniem eforturile pe care le facem deja”, a declarat reporterilor ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, după întâlnirea cu omologul său francez Sébastien Lecornu.

Conform oficialului, Washingtonul va pune mai mult accent pe pacea din Pacific

Sunt mari șanse ca atenția să fie îndreptată mai mult către regiunea Indo-Pacific, unde China este văzută ca un rival strategic, a spus el.

„Făcând acest lucru, ei vor putea face mai puțin în Europa. Trebuie să umplem acest gol pentru a fi mai credibili în ceea ce privește descurajarea”, a Sebastien Lecornu.

Întrunirea dintre cei doi miniștri a fost organizată la Paris, la cererea lui Pistorius. Scopul întrevederii fost acela de a dezbate consecințele realegerii lui Trump, deoarece potențialele consecințe ale victoriei sale pentru securitatea Europei și viitorul NATO sunt masive. Mai mult, președintele francez Emmanuel Macron a purtat discuții legate de războiul din Ucraina și despre escaladarea conflictului din Orientul Mijlociu cu președintele ales al SUA.

În timpul primului său mandat, Trump a acuzat în mod direct, de nenumărate ori, națiunile europene de încărcare liberă a puterii armatei americane și de cheltuieli insuficiente pentru apărare, vizând în special Germania. Trump chiar a spus în timpul campaniei că va „încuraja” Rusia să atace orice țară membră NATO care nu și-a îndeplinit obligațiile financiare față de alianța de apărare.

Se cer eforturi suplimentare pentru înarmare

În declarațiile sale, Lecornu a solicitat țărilor europene să-și continue eforturile de înarmare. Oficialul susține că Parisul va împinge NATO să analizeze mai bine contribuțiile militare reale ale aliaților. Țările membre trebuie să dețină mai multe avioane de luptă, nave de război, trupe – în loc de doar cifra de 2%.

„Curbele bugetare nu protejează, descurajează și apără, contribuțiile reale o fac”, a spus el.

Între timp, în România este criză de militari

Ultimii ani au raportat o scădere drastică a angajaților din MApN. În rândul ofițerilor au fost raportate cele mai multe demisii, conform statisticilor oficiale. Din spate a venit și valul de pensionări la limita de vârstă, precum și lipsa de interes a noii generații pentru școlarizarea militară.

În România, guvernul a început campanii de recrutare ample. S-a luat decizia, în regim de urgență, după ce date recente ale Ministerului Apărării au arătat că 43% din posturile de ofiţeri erau neocupate, alături de posturile a 23% din soldaţi şi alte grade profesionale. Armata are acum cam 25.000 de posturi de militari neocupate. Cu toate acestea însă, anual, MApN trage să investească doar în soldați gradați, nu și în atragerea ofițerilor.

„Trebuie să ne uităm la ce legi trebuie schimbate, nu numai în România, ci şi în alte ţări, pentru a-i stimula pe aceşti oameni (soldaţi în activitate) să rămână”, a declarat recent o sursă din domeniul apărării pentru Reuters.

România a introdus serviciul de voluntar rezervist care este și plătit, dar fără prea mare succes această formă de recrutare. Conform unor surse, solda unui militar rezervist este de 1.500 de lei, atunci când stă acasă, și în jur de 3.000 de lei, cu toate sporurile aferente, în perioada în care face instrucţie. Mai trebuie menţionat că această soldă este valabilă pentru soldaţi şi că în cazul subofiterilor rezervişti aceasta depăşeşte 2.400 de lei pentru perioada de stat acasă şi se apropie de 5.000 de lei în perioada de pregătire.

În România executarea serviciului militar este obligatorie conform legii, dar a fost suspendată pe timp de pace. Pe timp de război aceasta suspendare este anulată și cei care sunt apți trebuie să facă serviciu militar, fiind vorba despre o recrutare directă.

[email protected] Toma Enescu are o pasiune pentru presă, poezie și politică. Îi place să fie informat și este mereu la curent cu ce se întâmplă în spațiul ... vezi toate articolele
Parteneri
Un milionar a lăsat moștenire întreaga lui avere orașului în care a locuit. A pus, însă, o condiție
Un milionar a lăsat moștenire întreaga lui avere orașului în care a locuit. A pus,...
De ce latră câinii în somn. Specialiștii explică fenomenul și oferă sfaturi importante
De ce latră câinii în somn. Specialiștii explică fenomenul și oferă sfaturi importante
Guvernul anunţă un set de soluţii pentru încurajarea performanţei şcolare. Ce stimulente financiare vor fi acordate
Guvernul anunţă un set de soluţii pentru încurajarea performanţei şcolare. Ce stimulente financiare vor fi...
De unde provine, de fapt, laptele din untul Pilos de la Lidl. Puțini români cunosc ingredientele acestui produs
De unde provine, de fapt, laptele din untul Pilos de la Lidl. Puțini români cunosc...
Împăcare bombă! Bahmu şi George, din nou împreună, la 5 luni de la separare: Orice bărbat, într-o astfel de situație, trebuie să fie lângă parteneră
Împăcare bombă! Bahmu şi George, din nou împreună, la 5 luni de la separare: Orice...
Alimentul care poate fi periculos, deși mulți îl comandă la restaurant. O singură porție conține 14 aditivi și aproape 40 de grame de sare
Alimentul care poate fi periculos, deși mulți îl comandă la restaurant. O singură porție conține...
De ce trebuie să vindem motorina la preţuri internaţionale şi nu la 1 leu pe litru?
De ce trebuie să vindem motorina la preţuri internaţionale şi nu la 1 leu pe...
ANAF se pregăteşte să controleze o nouă categorie de persoane fizice. Cine sunt cei vizaţi şi ce trebuie să facă
ANAF se pregăteşte să controleze o nouă categorie de persoane fizice. Cine sunt cei vizaţi...
Leguma pe care trebuie să o adaugi în piftie dacă a ieșit prea sărată. Trucul simplu care salvează preparatul
Leguma pe care trebuie să o adaugi în piftie dacă a ieșit prea sărată. Trucul...
Adio, Călin Georgescu! Lovitura care îl distruge definitiv. Au apărut interceptările
Adio, Călin Georgescu! Lovitura care îl distruge definitiv. Au apărut interceptările
Iubitul Elenei Udrea, Adrian Alexandrov, a cedat:  Va fi un șoc groaznic
Iubitul Elenei Udrea, Adrian Alexandrov, a cedat: Va fi un șoc groaznic
Ce beneficii majore au românii, după aderarea deplină la Schengen? Răspunsul lui Victor Negrescu
Ce beneficii majore au românii, după aderarea deplină la Schengen? Răspunsul lui Victor Negrescu
Cum a fost invadată Polonia de ruşi prin Belarus
Cum a fost invadată Polonia de ruşi prin Belarus
Cine este, de fapt, în spatele TikTok. Povestea omului care a creat un fenomen pe care preşedintele Donald Trump vrea să îl distrugă, iar unele dintre cele mai importante companii americane vor să-l cumpere
Cine este, de fapt, în spatele TikTok. Povestea omului care a creat un fenomen pe...
Filmul care stoarce lacrimi. E românesc și vine cu o mare surpriză
Filmul care stoarce lacrimi. E românesc și vine cu o mare surpriză
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau...
Poșta Română introduce plata cu cardul. Românii vor putea plăti direct la poștaș
Poșta Română introduce plata cu cardul. Românii vor putea plăti direct la poștaș
Iulia Vântur și-a ”oficializat” relația cu Salman Khan! Părinții au fost acolo!
Iulia Vântur și-a ”oficializat” relația cu Salman Khan! Părinții au fost acolo!