Europa, sub amenințarea Rusiei. Președintele rus Vladimir Putin ar putea lansa atacuri în alte patru țări europene după ce își finalizează invazia în Ucraina, în încercarea de a reconstrui un imperiu rusesc.
Europa, sub amenințarea Rusiei
Vladimir Putin ar putea lansa invazii asupra a patru țări europene după ce va termina cu Ucraina, avertizează un expert, potrivit Daily Star.
Expertul în apărare și securitate Nicholas Drummond consideră că președintele rus are ambiții mărețe de a restaura imperiul rus. Acest lucru poate reprezenta o amenințare pentru țările europene care ar putea ajunge pe lista de ținte ale liderului rus odată ce invazia sa în Ucraina, care a început în februarie 2022, se va încheia.
Drummond a declarat pentru Daily Express că statele baltice – Estonia, Letonia și Lituania – care au fost cândva ocupate ca parte a URSS, ar putea fi din nou sub atac. Moldova și chiar unele națiuni africane ar putea fi, de asemenea, în pericol de a deveni din nou ținte ale Kremlinului.
El a spus: „Putin este un tip periculos, un tip foarte periculos, și vrea ca Rusia să fie din nou o superputere. Nu cred că va încerca să invadeze statele baltice, dar ar putea să o facă. Există trupe NATO în statele baltice, așa că un astfel de atac ar declanșa imediat un eveniment de tip Articolul 5 (clauza NATO care consideră un atac asupra unui stat membru ca un atac asupra tuturor). Acest lucru ar escalada dramatic situația”.
Republica Moldova vizată de planurile lui Putin
„În Moldova, ar putea încerca ceva. De asemenea, ar putea decide să facă ceva în Africa, să preia controlul asupra unor teritorii sau ceva de genul acesta”, a explicat Drummond.
Deși Drummond crede că Rusia nu va schimba strategia pe termen scurt, continuând să investească resurse în războiul din Ucraina, politicienii moldoveni și-au exprimat îngrijorarea că Rusia ar putea încerca să preia controlul asupra Transnistriei, un stat separatist recunoscut internațional ca parte a Moldovei, unde guvernul local a cerut anexarea de către Rusia.
Ministrul de Externe al Moldovei, Mihail Popșoi, a declarat în martie că un atac rusesc nu este probabil „datorită sacrificiului poporului ucrainean curajos și al armatei ucrainene”, dar a adăugat: „Suntem în siguranță, deși siguranță ar putea fi un cuvânt prea puternic, având în vedere că linia frontului este la doar 200 de kilometri distanță.”
Între timp, guvernele statelor baltice au cerut colegilor din NATO să „se trezească” în fața amenințării unor invazii viitoare și au început să-și învețe cetățenii cum să lupte, pe fondul temerilor privind un posibil atac rusesc.
Pentru a primi cât mai des știrile și informațiile noastre ne puteți urmări zilnic și pe Google News
Puteți urmări de asemenea toate imaginile noastre video în secțiunea VIDEO EXCLUSIV , pe
Youtube sau pe TikTok.
Mihnea Tălău. Redactor la MediaFlux. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în decursul ... vezi toate articolele