EXCLUSIV

EXCLUSIV Povestea teatrului care ajută oameni, ajutând oameni. Cum funcționează dezvoltarea personală prin teatru la Arthesium: „Nu este ceva neapărat palpabil”

EXCLUSIV Povestea teatrului care ajută oameni ajutând oameni. Cum funcționează dezvoltarea personală prin teatru la Arthesium Nu este ceva neapărat palpabil
sursa foto: Facebook Teatrul Arthesium

Atunci când spui teatru, gândul ți se duce imediat la scene și actori, reflectoare și public, aplauze și emoție, o lume aparte, specială, la care majoritatea are acces doar cumpărând un bilet la o piesă. Pentru cei care nu știu, există și varianta în care tu, om simplu, poți ajunge acolo, în fața altora, cu toate că practici această artă veche de mii de ani la stadiul de amator și chiar mai mult, dintr-o simplă încercare de a te dezvolta pe tine, a testa ceva nou sau a-ți satisface o pasiune pe care o ai de ani de zile.

Pentru cei care nu știu, cuvântul teatru ascunde un întreg univers, având mai multe sensuri care se completează reciproc. Teatrul poate însemna fie arta, fie clădirea în care se desfășoară spectacolele de teatru.

Potrivit DEX, cuvântul teatru înseamnă atât „clădire sau locul special amenajat în vederea reprezentării de spectacole”, cât și „spectacol sau  reprezentația dramatică”, dar și „arta de a prezenta în fața unui public o piesă, un spectacol”, situație în care este sinonim cu actorie. Nu în ultimul rând, tot teatru desemnează și un „loc unde se petrece un eveniment, unde are loc o acțiune”, de aceea și spunem „teatru de operații (sau de război)”.

În rândurile de mai jos am să vă spun o mică poveste, povestea Teatrului Arthesium, un teatru independent din București, apărut în 2012, de la trupa cu același nume, înființată de Cosmin Cornici, acolo unde o echipă cu un mare vis (de a avea propriul lor teatru în ideea unui spațiu propriu și personal), au ajutat în drumul lor mii de oameni și continuă să o facă, atât pe cei care vor să își schimbe viața prin cursuri de dezvoltare personală, cât și participând cu piesele lor la numeroase acțiuni caritabile. Spectacolele pe care le-au ținut de-a lungul timpului în toată țara au lăsat în urmă multe bucurii și cauze nobile îndeplinite cu succes.

Piesă de teatru Teatrul Arthesium
sursa foto: Facebook Teatrul Arthesium

„Teatrul Arthesiujm înseamnă amatori, este un teatru dedicat amatorilor în totalitate. Este o speranță că amatorii ar putea să ajungă și ei într-o industrie, chiar dacă nu sunt profesioniști. Nouă ne place să le spunem că sunt niște amatori profesioniști și căutăm să mergem în direcția aceasta, în care niște amatori să performeze la un nivel destul de înalt încât să îi putem compara cu niște profesioniști”, mi-a explicat Daniel Cioboată, instructor la Teatrul Arthesium, în cadrul unui scurt interviu luat târziu în noapte, la finalul unui curs.

Daniel Cioboata, Instructor Arthesium, într-o piesă de teatru
sursa foto: Facebook Teatrul Arthesium

Trupa Arthesium a urcat chiar și pe scenele Teatrului Național București (TNB), în 2018, cu piesa „Ursul”, iar cel mai recent spectacol pe aceeași scenă a fost „O noapte furtunoasă”.

Ce înseamnă dezvoltare personală prin teatru

Cum internetul este plin de oameni care promit că îți pot schimba viața dacă le urmezi rețeta (de cele mai multe ori vândută pe bani mulți), alegerea unui curs de dezvoltare personală poate să fie de multe ori extrem de dificilă și, în anumite cazuri, extrem de costisitoare și fără rezultate. În această aglomerație de gânduri și idei, dezvoltarea personală prin cursuri de teatru este o gură de aer proaspăt care îți pune în propriile mâini și în propriile gânduri dorința de schimbare și îmbunătățire, lucru pe care l-am încercat pe propria piele în ultimele săptămâni. Mai mult, costul este unul redus, fiind vorba de o taxă lunară de 300 de lei pentru cursuri săptămânale.

„Se începe cu dezvoltare personală, primele luni, după care se începe un lucru pe text și se pune în scenă un sketch sau un moment de teatru între două sau mai multe persoane pe o scenă de teatru adevărată”, îmi arată instructorul.

Cursurile au loc săptămânal, timp de mai multe luni, (de obicei vreo șapte sau opt) ca apoi, cei care doresc, după ce s-au dezvoltat personal și artistic, ajung să joace în piese de teatru pe o scenă adevărată și tind să devină „amatori profesioniști”, cum îmi explica Daniel Cioboată, care recunoaște că are colegi care vin la acest teatru să joace chiar și de opt ani de zile.

„Oamenii care participă la cursurile noastre au mult mai multe de învățat. Nu este ceva neapărat palpabil, dar noi urmărim anumite lucruri care ne ajută și în viața de zi cu zi”, a completat acesta.

Teatrul independent Arthesium, cursuri de dezvoltare personală prin teatru
sursa foto: Facebook Teatrul independent Arthesium

Practic, prin diferite exerciții, care se fac într-un curs săptămânal de două ore, se îmbunătățesc lucruri de care orice om are nevoie de-al lungul vieții pentru o viață mai împlinită și mai fericită: memorie, dicție, respirație sau cum să aibă un dialog corect. Alături de acestea cursanții mai învață mișcare scenică, controlul emoțiilor, joc de rol, realizarea de spectacole de teatru, improvizație  și chiar tehnici de actorie și regie. Nu în ultimul rând, cunosc oameni noi și își fac prieteni, ieșind, pentru două ore pe săptămână din cotidian și din viața lor obișnuită.

„Ceea ce înseamnă să discuți cu cineva corect, să îi dai voie colegului sau persoanei respective să vorbească, după care să vorbești tu, să ai o prestanță, să ai o atitudine, să ai un ritm. În viața de zi cu zi ritmul este foarte important. Ritmul acesta trebuie controlat tot timpul. Dacă nu-l controlăm el devine haotic.

Încercăm, prin jocurile pe care le facem și improvizația și la final, când ajungem pe scenă, să ne controlăm cât mai bine emoțiile, pentru că odată controlate emoțiile putem controla și ritmul, putem controla și respirația și toate celelalte”, îmi mai spune Daniel despre ce înseamnă de fapt dezvoltare personală prin teatru.

Până acum, peste 5.000 de oameni au participat și au absolvit, în ultimii aproape 12 ani, cursurile de dezvoltare personală organizate de Teatrul independent Arthesium. De-a lungul timpului teatrul a avut peste 500 de spectacole, cele mai multe dintre ele caritabile și au câștigat 34 de premii cu piesele lor participând la mai multe concursuri și festivaluri de actorie. În prezent, câteva sute de oameni, din orașe precum București, Constanța, Brașov, Timișoara, Pitești sau Călărași participă la aceste cursuri și mai este loc și pentru alții, formându-se noi grupe în următoarele zile.

Cum, când și pentru cine se fac înscrieri la cursurile de dezvoltare prin teatru

Cursurile se adresează oricărei persoane care vrea să încerce această artă, iar printre cei prezenți la sesiuni se numără elevi de liceu, corporatiști, medici, juriști, liber profesioniști, studenți și orice alte persoane pasionate și de toate vârstele. Viitoarele înscrieri au loc chiar în această duminică, în data de 22 octombrie, iar taxa lunară pentru participarea la cursuri este de 300 de lei.

„În primă fază poți face o preînscriere online, după care în data 22 octombrie (duminică) vii fizic la teatrul nostru, la sediul nostru de pe strada Hagiului numărul 18, (lângă Hala Traian din București) unde completezi o fișă și vei avea o discuție cu directorul teatrului, foarte scurtă, cât să vă cunoașteți și să afli niște lucruri despre tine. Nu trebuie nimic, nu trebuie să aduci buletin, vei completa niște informații personale, după care vei fi anunțat ce se întâmplă. Fiecare grupă vine la cursuri o dată pe săptămână, asta înseamnă de patru ori pe lună”, mi-a povestit Daniel.

Printre colegii lui Daniel se numără oameni care vin de ani de zile săptămână de săptămână să exerseze.

„Sunt colegii mei, vin de 8 ani, sunt de când Teatrul Arthesium era și gratis. La început teatrul Arthesium a fost gratis. Pe parcurs, când nu am mai avut sala noastră și nu ne-am permis să o plătim a trebuit să punem o taxă pentru cursanți, care este de 250 lei, urmează să fie de 300, dar nu este o taxă foarte mare.

Ei vin, au viețile lor personale, au familie, au job-urile lor, dar vin și fac chestia asta și pentru părțile caritabile, pentru piesele caritabile din diferite orașe. Acolo se implică destul de mult și o fac la un anumit nivel. De aceea le spunem profesioniști amatori pentru că o fac la un nivel destul de bun”, a mai completat instructorul de teatru.

Acțiuni caritabile și visul de a avea propriul lor spațiu de teatru

Concomitent cu aceste cursuri, Teatrul Arthesium organizează numeroase acțiuni caritabile. Una dintre ele, care a avut loc în primăvară în Călărași, a fost jucarea piesei “Marele Demnitar”, o comedie spumoasă care s-a jucat în două distribuții sold out și a adus zeci de mii de lei în donații pentru achiziționarea unor noi echipamente necesare recuperării beneficiarilor Centrului SERA, copii cu dizabilități.

Piesa de teatru a Teatrului Independent Arthesium în scop caritabil
sursa foto: Facebook Teatrul Arthesium

„În prezent pregătim niște piese. Le pregătim pentru, sperăm noi, deschiderea teatrului, teatrul nostru personal. Avem niște piese în curs, dar de-a lungul timpului s-au jucat o grămadă de piese peste tot. Ultima care s-a jucat și într-o acțiune caritabilă a fost Marele Demnitar. Am jucat și la TNB acum mai mulți ani și în diferite orașe în scop caritabil. În fiecare stagiune punem niște piese noi pentru a avea cât mai multe experiențe și piese mai grele, mai contemporane sau clasice”, a mai povestit Daniel, care face parte de trei ani din această echipă.

Piesă de teatru Teatrul Arthesium
sursa foto: Facebook Teatrul Arthesium

În același timp, marele vis al echipei Teatrului Arthesium este să aibă propriul lor teatru, un spațiu unde să se poată desfășura pentru a-și pune în plan toate ideile și arta lor neîngrădiți.

„Încă nu avem un spațiu. Suntem în căutarea lui pentru că este foarte greu să găsești un spațiu corespunzător pentru a face un teatru. N-am vrea să mergem pe o energie a altui teatru și am dori să ne creăm energia noastră și atunci sala pe care sperăm să o găsim, s-o amenajăm, să-i dăm energia noastră, să-i dăm frumusețea pe care credem noi că ar trebui să o aibă și să o punem în funcțiune în așa fel încât să toți cursanții care trec prin Teatrul Arthesium să ajungă pe această scenă”, mi-a transmis el.

Spectatori din Călărași la o piesă de teatru a Teatrului Arthesium în scop caritabil
sursa foto: Facebook Teatrul Arthesium

Scurta poveste a teatrului Arthesium care se scrie și astăzi

Totul a început în 2012, atunci când Cosmin Cornici, fondatorul Arthesium și în prezent directorul teatrului, student la actorie în anul II, a fost rugat de o profesoară a Universității Hyperion să conducă o grupă de actorie pentru câțiva elevi de liceu. În acea vreme Teatrul Independent Arthesium se numea „trupa Arthesium” și avea 15 actori în echipă. După ce proiectul cu liceenii s-a încheiat, Cosmin a descoperit cât de mult i-a plăcut experiența și continuat proiectul în holurile facultății Hyperion, construind un teatru neconvențional, cu oameni pasionați de actorie.

„Când am plecat la drum cu acest proiect, mi-am dorit să aduc tinerii pasionați de teatru sub același acoperiș și sub aceeași direcție“, spune Cosmin Cornici în prezentarea Teatrului Arthesium.

Ulterior, acesta și-a propus să adune, din toată țara, pasionații de un altfel de teatru și alături de actrița Irina Puria, colega sa, care s-a alăturat echipei la jumătate de an de la înființare, au început să formeze o echipă de instructori, șase la număr în prezent. Ulterior, cursurile desfășurate de Arthesium s-au extins în București, Constanța, Brașov, Timișoara, Pitești și Călărași.

[email protected] - Claudiu Popa este jurnalist, fotograf și țăran în timpul liber. Cochetează cu presa încă din liceu, când a scris la ziarele Informația Prahovei sau Actualitatea Prahoveană. ... vezi toate articolele
Parteneri
Cum arăta casa lui Paris Hilton înainte de a fi făcută scrum de incendiile din Los Angeles. A fost cumpărată în 2021, cu 8,4 milioane $
Cum arăta casa lui Paris Hilton înainte de a fi făcută scrum de incendiile din...
Planta pe care e bine să o pui pe calorifer. Îmbunătățește aerul din cameră
Planta pe care e bine să o pui pe calorifer. Îmbunătățește aerul din cameră
Investiţie de 5 miliarde de dolari pentru una dintre cele mai mari fabrici de desalinizare din lume
Investiţie de 5 miliarde de dolari pentru una dintre cele mai mari fabrici de desalinizare...
Unde poți verifica dacă angajatorul tău are datorii la stat. Lista albă va fi publicată de ANAF
Unde poți verifica dacă angajatorul tău are datorii la stat. Lista albă va fi publicată...
Horoscop rune 13-19 ianuarie 2025. Porți o povară grea pe care cei din jur nu o văd. De tine depinde să scapi de ea!
Horoscop rune 13-19 ianuarie 2025. Porți o povară grea pe care cei din jur nu...
Este legal să depășești prin dreapta, pe banda 1? Ce scrie, de fapt, în Codul Rutier
Este legal să depășești prin dreapta, pe banda 1? Ce scrie, de fapt, în Codul...
Şi iată că iese la iveală preţul Schengenului: Gazele din Marea Neagră vor merge în Austria şi Germania
Şi iată că iese la iveală preţul Schengenului: Gazele din Marea Neagră vor merge în...
Boala ciudată de care suferă tot mai mulţi oameni după ce înlocuiesc lucrul cu vacanţa. Pentru ei, concediul începe cu un coşmar
Boala ciudată de care suferă tot mai mulţi oameni după ce înlocuiesc lucrul cu vacanţa....
Locul superb din România care atrage sute de străini, an de an. Pe timp de iarnă arată ca un adevărat colț de Rai
Locul superb din România care atrage sute de străini, an de an. Pe timp de...
Se înlocuiesc permisele auto vechi. Ordin UE pentru toate țările. Care este data limită
Se înlocuiesc permisele auto vechi. Ordin UE pentru toate țările. Care este data limită
Vreme greu de suportat în România. Temperaturi incredibile
Vreme greu de suportat în România. Temperaturi incredibile
Protest în Capitală: Un bărbat asupra căruia a fost găsită o sumă mare bani, dus la poliţie
Protest în Capitală: Un bărbat asupra căruia a fost găsită o sumă mare bani, dus...
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld....
Cine se ascunde, de fapt, în spatele cunoscutului lanţ de supermarketuri Mega Image
Cine se ascunde, de fapt, în spatele cunoscutului lanţ de supermarketuri Mega Image
Un semn de circulație dă mari bătăi de cap. Mulți șoferi îl încurcă
Un semn de circulație dă mari bătăi de cap. Mulți șoferi îl încurcă
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau...
Ministrul Finanțelor lovește din plin zvonurile. TVA-ul rămâne neschimbat, guvernul nu ia în calcul majorarea
Ministrul Finanțelor lovește din plin zvonurile. TVA-ul rămâne neschimbat, guvernul nu ia în calcul majorarea
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată...