Theodor Stolojan, cunoscut om politic român, născut pe 24 octombrie 1943 și ajuns la vârsta de 81 de ani, a fost văzut duminică, 16 februarie, pregătit de o expediție prin pădure la Predeal, urcând pe pârtia Clăbucet echipat corespunzător.
sursa foto: Mediaflux.ro
Cunoscutul om politic, a fost zărit de paparazzi Mediaflux duminică la Predeal, pe pârtia Clăbucet, în timp ce se pregătea de o expediție prin pădurea înzăpezită. Îmbrăcat corespunzător, cu bețe de ski și tot tacâmul de accesorii împotriva înzăpezirii, acesta a plecat singur spre munte, dând dovadă de o condiție fizică specială ținând cont de vârsta pe care o are.
Episodul de iarnă din acest weekend a atras foarte mulți români pe Valea Prahovei, iar Stolojan pare că nu a putut rezista nici el tentației, mai ales că este primul episod de iarnă adevărată din acest sezon ce ar urma să țină și zilele viitoare. Inedit este și faptul că a renunța la geaca ruptă cu care a tot fost zărit de paparazzi Mediaflux prin oraș și a ales haine serioase, de iarnă. Ar fi fost și culmea, ținând cont că primește lunar pensie de peste 4.000 de euro.
Vedeți toate imaginile în galeria foto.
Stolojan a avut de două ori funcția de prim-ministru al României, a fost președintele PNL, europarlamentar, economist și senior economist la Banca Mondială.
„Am trei pensii. Am pensie bazată pe contributivitate din România, care a ajuns acum în urma recalculării la 9.700 lei. Aveam 6.000 și ceva înainte de recalculare. Deci 18 ani de zile de pe contributivitate eu am fost păgubit tot timpul. Am o pensie de la Banca Mondială, care e o pensie cum e pilonul doi de pensii private în România”, a declarat Stolojan pentru Digi24 spunând că „ia în jur de 4.500 de euro”, adică 22.500 de lei.
Dincolo de pensia de la stat, Stolojan mai are două surse de venit după mandatele de europarlamentar și economist la Banca Mondială.
„Și am o pensie de la Parlamentul European, însă niciuna din astea nu are caracteristica de pensie specială, n-atinge nebunia pe care am creat-o în România”, mai spunea liberalul în septembrie 2024.
Între 16 octombrie 1991 și 18 noiembrie 1992, acesta a deținut funcția de cel de-al 54-lea prim-ministru al României din partea Frontul Salvării Naționale (FSN).
În anul 2008, fostul președinte Traian Băsescu l-a desemnat pentru un nou mandat de premier, dar la 15 decembrie 2008 a renunțat la candidatura pentru a-și păstra funcția de europarlamentar. De-a lungul mandatului său relativ scurt de prim-ministru de la începutul anilor 1990, Theodor Stolojan a fost controversat pentru naționalizarea valutei întreprinderilor și societăților comerciale precum și pentru recapitalizarea băncilor.
În 1996 a susținut candidatura la președinție a candidatului PDSR Ion Iliescu. În 2000 a reintrat în politică, candidând pentru președinție din partea Partidului Național Liberal, obținând 11,78% din voturi, a treia poziție după Ion Iliescu și Corneliu Vadim Tudor.
La Congresul Extraordinar al PNL din august 2002, a fost ales președintele Partidului Național Liberal. În 2003 partidul său s-a aliat cu Partidul Democrat, condus de Traian Băsescu, primarul Bucureștiului, formând Alianța D.A. – Dreptate și Adevăr. În februarie 2004, și-a anunțat candidatura la președinție din partea alianței.
Cursa prezidențială ia însă o cotitură neașteptată pe 2 octombrie 2004 când Stolojan își anunță retragerea din fruntea PNL și, de asemenea, din cursa prezidențială, invocând probleme grave de sănătate, care însă nu s-au concretizat nici în prezent. Locul său este preluat de Traian Băsescu, cel care vădit emoționat începe să plângă în momentul în care Stolojan a făcut anunțul retragerii, faimosul moment cu lacrimi de crocodil.
După alegerile din 2004 devine consilier pe probleme economice al președintelui Traian Băsescu. În cadrul PNL adoptă o poziție critică față președintele Călin Popescu Tăriceanu și de restul conducerii partidului, criză care se acutizează în vara anului 2006 și culminează cu excluderea sa în 10 octombrie 2006, printr-o decizie a organizației PNL București sector 2.
Conducerea partidului a anunțat că motivul excluderii este că Theodor Stolojan nu a respectat și nu a susținut deciziile luate de conducerea PNL. Pe de altă parte, Stolojan a susținut că excluderea sa s-ar datora presiunilor impuse de președintele PNL Călin Popescu Tăriceanu, care urmărește să își elimine adversarii politici.
Din afara PNL, Stolojan lansează, în octombrie 2006, Platforma liberală, împreună cu alți liberali excluși din partid sau nemulțumiți de conducere: Valeriu Stoica, Radu F. Alexandru, Mona Muscă, Cristian Boureanu și Raluca Turcan, la care ulterior se alătură și alte personalități importante, precum ministrul Agriculturii Gheorghe Flutur sau senatorul Mircea Cinteză.
În decembrie 2006 liberalii platformiști anunță constituirea Partidului Liberal Democrat (PLD), iar Stolojan devine președintele noii formațiuni politice. La 1 martie 2007 partidul a fost înregistrat oficial. La alegerile europarlamentare din 25 noiembrie 2007 a candidat pe prima poziție a listelor Partidului Liberal Democrat și a fost ales deputat în Parlamentul European.
La începutul lunii decembrie 2007 s-a decis fuziunea între Partidul Democrat (PD) și PLD. Denumirea noii formațiuni politice este Partidul Democrat Liberal (PD-L) iar Theodor Stolojan deține funcția de prim-vicepreședinte.
În perspectiva alegerilor generale din 30 noiembrie 2008, pe 12 septembrie 2008, Colegiul Director al PD-L l-a propus, în unanimitate, drept candidat al partidului la funcția de prim-ministru. Partidul Democrat-Liberal nu a câștigat decât aproximativ 35% din mandate, dar, în urma negocierilor între partide și a consultărilor cu Președintele, la 10 decembrie 2008, a fost desemnat de președintele Traian Băsescu drept candidat pentru funcția de prim-ministru, urmând să se prezinte în fața noului Parlament pentru a cere votul de încredere până pe 22 decembrie. La 15 decembrie 2008, însă, a renunțat la candidatura pentru funcția de prim-ministru.
În 2014, Partidul Democrat Liberal (PDL) a fuzionat prin absorbție cu Partidul Național Liberal (PNL), Theodor Stolojan revenind astfel în partidul în care a intrat în mod controversat la începutul anilor 2000 la invitația lui Valeriu Stoica, fost lider PNL în trecut de asemenea. Până în 2019, timp de 12 ani și trei mandate, Theodor Stolojan este europarlamentar.