NEWS

Explozie la Călimănești, pe șantierul de la autostrada A7. Patru oameni au murit. Primele nereguli anunțate | UPDATE

Explozie la Călimănești pe șantierul de la autostrada A7. Patru oameni au murit. Primele nereguli anunțate | UPDATE
Sursa foto: Sursa foto: captură video YouTube/ Ziarul de Vrancea

O explozie s-a produs noaptea trecută la Călimănești. Autoritățile din Vrancea au activat Planul Roșu de Intervenție după deflagrația urmată și de un incendiu la magistrala de gaz de la Călimănești, pe șantierul de la Autostrada Moldovei. Patru persoane au murit, alte cinci au fost rănite.

UPDATE 13:47 Dosar penal după explozia din Călimăneşti. Surse: Constructorul nu avea voie să facă lucrări mai aproape de 20 m de conductă.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Vrancea a deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, distrugere, neluarea/ nerespectarea măsurilor de securitate şi sănătate în muncă, în cazul exploziei urmate de incendiu care s-a produs pe şantierul Autostrăzii Moldova şi care s-a soldat cu moartea a patru muncitori şi rănirea altor cinci. Potrivit surselor Observator, constructorul nu avea voie să facă lucrări mai aproape de 20 de metri de conducta de gaze fără finalizarea lucrărilor de protejare sau relocare a conductei. Astăzi trebuia să se discute devierea conductei în CET-ul TransGaz, scrie ObservatorNews.ro.

UPDATE 11.17 Directorul adjunct al Transgaz Zona Est, Cristian Schmidt, a afirmat că incidentul s-ar fi produs din cauza faptului că, în timpul lucrărilor la autostrada A7, nu au fost respectate condiţiile din avizul emis de societate la începerea proiectului.

„În fiecare zi, avem echipe de la sectorul Tecuci în teren, care verifică conducta. Conform avizului nostru de principiu care a fost dat la demararea proiectului, au fost stipulate o sumedenie de articole privind ceea ce trebuie făcut în zonele de protecţie a conductei magistralei. Lucru care nu s-a întâmplat. Nu au fost respectate condiţiile din avizul emis de Transgaz la începerea proiectului”, a declarat, pentru Agerpres, Cristian Schmidt.

UPDATE 10.49 Prefectul de Vrancea consideră că la mijloc este o eroare umană:

„Clar este vorba de o eroare umană. Compania ştia că există această magistrală, dar aceasta n-ar fi fost la adâncimea corectă. Înţeleg că s-ar fi intervenit în 2017 ultima oară pe acest tronson şi ar fi fost remediate zonele cu degradare mai mare de 40%. Această magistrală a fost verificată în 2016 şi rezista, conform verificărilor, la o presiune de 45 de bari. Pe ea aveau, în timpul exploziei, 35 de bari, aşa o ţineau, deci sub 10 atmosfere decât cea dată din verificări. Da, e posibil ca şi factorul noapte să fi contribuit la acest incident. Organele de cercetare penală vor stabili acest lucru. Grav este în primul rând că au murit patru oameni, iar alţi cinci au fost răniţi. (…) Compania ştia că există această conductă şi aici va trebui să fie clarificat faptul că, după cum aţi putut observa într-o anumită măsură, şi eu – nu pare o adâncime tocmai în regulă pentru o magistrală. Ar trebui să fie la o adâncime mult mai mare. Cel puţin, la ce văd şi dintr-o estimare, până într-un metru are adâncimea. În mod normal, specialiştii spun că trebuia să fie la 1,80 metri de la nivelul primului strat de la autostradă”, a arătat prefectul Nicuşor Halici.

UPDATE 9:35 Ministrul Transporturilor, prima reacție după tragedia de la Călimănești:

„În momente de grea încercare, niciun cuvânt nu poate alina pierderea persoanelor dragi. În urma accidentului de pe șantierul autostrăzii A7, în care și-au pierdut viața 4 muncitori, transmit sincere condoleanțe familiilor îndurerate”, a transmis ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

UPDATE 9:25 Reacția șefului CNAIR:

”Transmit condoleanţe familiilor constructorilor care şi-au pierdut viaţa în explozia de gaze care a avut loc în această noapte pe şantierul lotului 1 al Autostrăzii Focşani-Bacău. Totodată, doresc însănătoşire grabnică celor care au fost răniţi în acest accident. Încă o dată se dovedeşte că meseria de constructor este grea şi presupune riscuri”, a scris Cristian Pistol pe Facebook.

 

Știrea inițială:

Patru persoane au murit pe loc într-o explozie la Călimănești, iar alte cinci au fost rănite. Doi dintre muncitorii răniți au fost transferați cu elicopterul la spitale din București anunță b365.ro.

Potrivit primelor informații, incidentul s-ar fi produs din cauza unei erori umane. Conducta de gaz ar fi fost lovită de un utilaj.

Sursa foto: Ziarul de Vrancea

Din nefericire, la faţa locului au fost descoperite patru victime carbonizate, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Vrancea, Florin Olaru, potrivit HotNews.ro.

Sursa foto: Ziarul de Vrancea

Răniții au fost transportați la Compartimentul de Primiri Urgențe al Spitalului Municipal Adjud, iar doi dintre ei, care au suferit arsuri, au fost transferați cu elicopterul la spitale din București.

Atât cei care și-au pierdut viața, cât și cei răniți în urma exploziei lucrau pe șantier la autostrada A7.

Planul roșu de intervenție a fost activat, noaptea trecută, în jurul orei 01:30, în urma exploziei la o magistrală de gaz de la Călimănești. Pompierii au reușit să lichideze flăcările după aproximativ 3 ore, intervenind în continuare pentru răcirea utilajelor cuprinse de incendiu.

La fața locului au intervenit de urgență 6 autospeciale de stingere cu apă și spumă, 4 ambulanțe SMURD, o autospecială de transport persoane și victime multiple a ISU Vrancea și cinci ambulanțe al Serviciului de Ambulanță Județean Vrancea.

La începutul lunii, o explozie s-a produs la staţia GPL de la Crevedia, soldată cu cinci decese şi aproximativ 50 de oameni răniţi, printre care şi mulţi pompieri.

De asemenea, zeci de case din apropierea staţiei GPL au fost distruse. Tragedia a avut loc în timp ce era efectuat un transfer de gaz între două cisterne. Staţia GPL din Crevedia funcţiona din iulie 2020 fără autorizaţie de securitate la incendiu.

bogdan@mediaflux.ro Bogdan Coroamă este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Univerității Hyperion. Și-a început cariera în presă în anul ... vezi toate articolele