NEWS

Facturi mai mici la energie! Plafonarea se prelungește

Facturi mai mici la energie Plafonarea se prelungește
sursa foto: impact.ro

Românii vor avea facturi mai mici la energie, cel puțin până în martie 2025, termenul prevăzut prin lege pentru schema de plafonare. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja nu a putut să ofere garanții pentru 2026, invocând discuțiile cu Comisia Europeană. Pe de altă parte, ministrul Finanțelor promite o soluție fără intervenția statului.

Facturi mai mici la energie

După primăvara lui 2025, ministrul Burduja nu excluda o prelungire a schemei de plafonare a energiei până în 2026. Totul trebuie discutat cu Comisia Europeană.

„Noi avem dialog cu Comisia – a fost şi doamna Ditte Juul Jorgensen, directoarea de pe energie – şi cel puţin anul acesta reuşim să stăm în aceşti parametri, şi până în martie 2025, cum este legislaţia actuală, după care trebuie să pregătim această perioadă şi o vom face într-un mod etapizat, transparent şi în deplină consultare cu toţi oamenii din sistemul energetic. Da, e mult până în 2025, în acelaşi timp, e puţin”, a subliniat ministrul, conform Agerpres.

El a semnalat că au fost demarate discuţii pentru a se pregăti o trecere graduală către o piaţă cât mai competitivă.

„Eu îmi doresc, sunt adeptul unei pieţe competitive în care, prin lupta sănătoasă între cei care dau ofertă şi cei care vin la cerere să rezulte preţuri cât mai bune. Dar în acelaşi timp trebuie să fim conştienţi că nu este o situaţie tipică pe piaţa energetică şi nu doar cea de la noi, ci la nivel regional sau chiar mondial şi trebuie să protejăm şi să asigurăm stabilitatea întregului sistem.”, a punctat Sebastian Burduja.

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș consideră că prețurile ar trebuie să funcționeze fără intervenția statului și plafonarea guvernului.

”Știm bine că plafonarea este o măsura care protejează populația și, mai ales, populația vulnerabilă și mediul de afaceri. Va trebui să găsim o modalitate, chiar dacă aceasta este pe termen scurt, ca prețurile să funcționeze fără intervenția si plafonarea guvernului.” consideră Boloș.

Cât au contribuit companiile din energie la buget

În privința contibuției companiilor din energie la buget, sumele colectate au depășit 45 de miliarde de lei, din care nu s-au decontat mai mult de 25 miliarde lei, a declarat, marţi, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

„Eu consider că sistemul energetic, în ansamblul său, a contribuit mult mai mult decât a primit în contextul crizei energetice şi ca urmare a tuturor măsurilor fiscale, undeva la peste 44-45 de miliarde de lei, din care nu s-au decontat mai mult de 20 -23-25 de miliarde de lei acum, la zi. Sunt sume colectate de stat de la companiile din energie, pe toate taxele, pe toate impozitele, pe dividende, pe tot ce a intrat”, a spus Burduja la ZF Power Summit.

Elena Șerban nu s-ar vedea făcând altceva decât presă. După ce a studiat Mass Media și Publicitate la SNSPA, a mers direct către televiziune în 2003. A fost, pe rând, reporter, redactor, productor ... vezi toate articolele