Pensiile nu mai cresc pentru toți românii. Economiștii dau un nou semnal de alarmă pentru cei care speră că anul 2025 le va aduce pensii mai mari în fiecare lună.
Specialiștii spun că noile prevederi îi discriminează pe pensionari. Mai mult de atât, din ianuarie pensiile nu ar crește, ci s-ar indexa la rata inflației.
După aproape 4 luni de la intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor, unii pensionari se simt neîndreptățiți și încă mai caută sprijin pentru rezolvarea inechităților. Anumite categorii de seniori s-au trezit că vor avea venituri mai mici din 2025, în loc să se bucure de mai mulți bani pe lună.
Dezavantaje mai multe sunt în cazul persoanelor care au muncit în condiții grele de muncă deoarece au mai puțini ani munciți,. În cazul lor, formula de calcul le-a tăiat considerabil din veniturile la pensii.
Economiștii nu sunt de acord cu ceea ce se întâmplă. Mulți dintre ei consideră că legea pensiilor este greșită din două motive. Despre acestea a oferit mai multe detalii Mircea Coșea.
„În primul rând că nu a respectat ce și-a propus, și anume eliminarea inegalităților, a creat altele. Nu a luat în calcul anumite probleme specifice cum sunt cei care care au lucrat în mină, cum sunt persoane cu handicap, cum sunt pensiile militare.
Lucrul cel mai grav este că nu au luat în calcul situația clară, precisă, a lipsei de finanțare. Legea pensiilor nu a putut să fie finanțată ca să respecte ceea ce așteaptă.”, a spus Mircea Coșea conform DC News.
Dacă în situația anumitor seniori, recalcularea a însemnat mii de lei în plus, unele persoane s-au trezit cu venituri tăiate după ce au lucrat în condiții grele.
„Unele pensii au crescut foarte puțin, altele au crescut mai mult, nu se știe de ce, alții sunt nemulțumiți, alții sunt în piață și protestează aproape săptămânal. Dacă ajungi să plătești pensiile din fondul de rezervă al primului ministru, nu mai faci rectificare.
Dacă ajungi să te împrumuți săptămânal, e evident că există o situație care trebuie să fie explicată transparent și cu onoare, să nu avem miniștri sau președinți ai Casei de Pensii care vin și nu anunță de parcă am fi niște oameni fără simț de răspundere și de răspundere. fără inteligență: „O să crească pensiile de la 1 ianuarie”.
Românii care beneficiază de acești bani la bătrânețe știu, încă de pe acum, că promisiunea autorităților de a indexa pensiile de la 1 ianuarie va veni și cu schimbări ale veniturilor. În momentul în care decizia va intra în vigoare, valoarea punctului ar crește cu aproape 10 lei, de la 81 lei cât este în prezent, la 91 lei.
Acest lucru nu va modifica toate veniturile, iar impactul financiar nu este substanțial deoarece prețurile sunt într-o continuă creștere.
„Legea spune de ani de zile, dar nu sa respectat: pensiile se indexează, nu cresc. Se indexează, adică ajung până la nivelul la care poți face față în sistemul de inflație în care trăim. Dacă ar crește, ar trebui să depășească inflația, dar nu se întâmplă lucrul ăsta.”, a mai spus economistul.