NEWS

Fonduri europene pentru pensii și salarii. Ministerul Muncii anunță cum vor fi alocați banii

Fonduri europene pentru pensii și salarii. Ministerul Muncii anunță cum vor fi alocați banii
Simona Bucura Oprescu, despre pensii și salarii Foto: Colaj

Ministrul Muncii a solicitat fonduri europene pentru pensii și pentru evoluția forței de muncă din România. Cum vor fi alocate finanțările.

Fonduri europene pentru pensii și salarii

Pensiile sunt și în 2025 un segment important din domeniul social. Problemele financiare cu care se confruntă țara au făcut ca Guvernul să înghețe veniturile și salariile, deși ar fi urmat noi majorări. Cu toate acestea, se pare că pensionarii cu venituri mici și medii ar putea primi un ajutor de 2.000 de lei. Peste 1 milion de români s-ar încadra la acest sprijin financiar.

Bugetul pentru această creștere ar fi de 2 miliarde de lei, însă specialiștii în economie spun că efortul financiar ar fi prea mare.

Ministrul Muncii a solicitat fonduri europene pentru aceste măriri de pensii. Banii ar ajunge la persoanele cu pensie 1.281 lei. Mai mult, sumele ar fi virate o singură dată.

Întâlnirea ministrului muncii cu comisarul european Roxana Mînzatu este cea care contează pentru viitorul pensiilor și salariilor din România.

În prezent, s-au discutat 2 chestiuni:

„Ministrul Muncii și Solidarității Sociale a avut o întâlnire cu comisarul european Roxana Mînzatu prin care au fost înmânate oficial deciziile de punere în aplicare ale Comisiei Europene pentru două programe strategice: Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027 – cu un buget de 815 milioane euro, vizează dezvoltarea de servicii comunitare integrate în 2.000 de comunități rurale, facilitând accesul persoanelor vulnerabile la servicii de bază eficiente și de calitate.

Programul Educație și Ocupare 2021-2027 – prin proiectul SMART SPO, în valoare de 183 milioane euro, urmărește modernizarea serviciilor publice de ocupare, pentru a răspunde mai bine nevoilor actuale ale pieței muncii.

Noutatea absolută: Ambele proiecte vor fi derulate pe baza principiului „financing not linked to costs”, adică plata va fi realizată în funcție de rezultate, nu de cheltuielile efectuate”, se anunță la Ministerul Muncii.

Acest model va asigura o utilizare eficientă a fondurilor europene, orientată spre impact concret în viața cetățenilor.

„Ne dorim ca fiecare euro investit să aducă un rezultat real pentru oameni. Este o premieră pentru România și un pas important spre creșterea calității serviciilor sociale și de ocupare”, a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu.

Se iau măsuri financiare pentru anumite categorii sociale

Ministrul a solicitat, în acest context, sprijin pentru: investiții în măsuri active de ocupare a forței de muncă, suplimentarea fondurilor europene pentru finanțarea programelor de ucenicie, a celor de reducere a șomajului în rândurile tinerilor, creșterea economiei sociale, creșterea capacității Inspecției Sociale, alocarea de fonduri pentru accesibilizarea clădirilor publice și private și a mijloacelor de transport, revenirea în țară a românilor specializați în îngrijiri la domiciliu și finanțări suplimentare pentru dezvoltarea rețelei de îngrijire a vârstnicilor.

De partea cealaltă, comisarul european Roxana Mînzatu a vorbit despre prioritățile strategice ale noii Comisii Europene. Aceasta a pus accent pe ocuparea și mobilitatea forței de muncă, în special pentru tineri și grupuri vulnerabile, Pilonul European al Drepturilor Sociale, formarea profesională a adulților pe tot parcursul vieții, un rol important urmând să îl joace în acest sens ”Uniunea Competențelor”, scăderea gradului de sărăcie pentru copii și creșterea gradului de incluziune.

toma@mediaflux.ro Toma Enescu are o pasiune pentru presă, poezie și politică. Îi place să fie informat și este mereu la curent cu ce se întâmplă în spațiul ... vezi toate articolele