Klaus Iohannis și Prima – Doamnă, Carmen Iohannis, efectuează chiar în aceste zile o vizită oficială în Emirate, eveniment care nu s-a mai întâmplat în ultimii 20 de ani.
Astăzi, șeful statului român a fost invitat să viziteze două dintre simbolurile culturii și istoriei naționale din Emirate: Monumentul Martirilor și Marea Moschee din Abu Dhabi. Președintele României a semnat în cărțile de onoare deschise la cele două obiective, conform unui comunicat al Administrației Prezidențiale.
Wahat Al Karama (în traducere „Oaza demnității”) este primul memorial de război construit în Emiratele Arabe Unite și se află în Parcul Memorial din Abu Dhabi. Monumentul, creat de artistul Idris Khan, este închinat tuturor eroilor emiratezi care au căzut în luptă pentru edificarea Emiratelor Arabe Unite.
Marea Moschee din Abu Dhabi, cunoscută și sub numele de Marea Moschee Sheikh Zayed Al Nahyan, este cea mai mare moschee din Emiratele Arabe Unite și a fost construită în perioada 1994-2007. Locul de înmormântare al primul Președinte al EAU, Sheikh Zayed bin Sultan Al Nahyan, este situat lângă moschee. Marea Moschee este îmbrăcată în marmură SIVEC din Macedonia. Combinând stilurile mameluc, otoman și fatimid, cu referințe indo-persane, designul minaretelor și al complexului architectural reprezintă întreaga lume islamică multifațetată.
Obiectivele principale ale vizitei efectuate sunt: aprofundarea dialogului politico-diplomatic pe teme de maxim interes pentru ambele părţi, impulsionarea relaţiilor economice dintre cele două state, aflate deja pe o tendinţă ascendentă semnificativă, atragerea de investiţii în economia românească prin proiecte în domeniul infrastructurii, al energiei, combaterii schimbărilor climatice, în domeniul securităţii cibernetice şi al securităţii alimentare, diversificarea contactelor sectoriale directe, în aceste domenii prioritare şi în altele cu potenţial emergent (educaţie, cercetare şi inovare, cultură, contacte inter-umane etc.), astfel încât acestea să aprofundeze suplimentar dialogul politic şi economic.
„Dezvoltarea relaţiilor României cu statele regiunii Golfului reprezintă un obiectiv important al politicii externe a ţării noastre, având în vedere tradiţia solidă a relaţiilor bilaterale, impactul evoluţiilor globale actuale asupra intereselor strategice ale ambelor părţi, dar şi o serie de obiective pragmatice privind dezvoltarea în comun a unor proiecte sectoriale cu state din această regiune”, se arată într-un alt comunicat de presă transmis de Administraţia Prezidenţială, ân care se mai precizeză că prioritatea acordată de România acestor relaţii se înscrie, de asemenea, în noile direcţii de acţiune globală a Uniunii Europene, care prevăd dezvoltarea unui parteneriat strategic UE – zona Golfului.
Principalele obiective ale vizitei lui Iohannis în Emiratele Arabe „Aceste direcţii de acţiune au fost amplu reflectate prin adoptarea unei Comunicări comune a UE, la 18 mai 2022, destinate acestei noi abordări strategice, document la elaborarea căruia România şi-a adus propria contribuţie activă. În acest context global, european şi regional în evoluţie, vizita oficială a preşedintelui României în Emiratele Arabe Unite se înscrie în dinamica foarte bună a dialogului bilateral româno-emiratez la toate nivelurile, din ultima perioadă, şi reflectă soliditatea şi complexitatea relaţiei bilaterale. Emiratele Arabe Unite continuă să reprezinte unul dintre cei mai importanţi parteneri din regiune, fiind primul partener comercial al ţării noastre din zona Golfului, România urmărind dezvoltarea unui parteneriat aprofundat în toate domeniile de interes comun”, mai menţionează Administraţia Prezidenţială.
La începutul lunii martie, Klaus Iohannis a făcut o vizită oficială în Japonia. Șeful statului obișnuiește să se deplaseze în astfel de acțiuni diplomatice la bordul unui avion de lux, model Boeing 737-900ER cu o capacitatea maximă 19 persoane, informează Alephnews.ro. Înmatriculat LX-DIO, avionul aparține companiei luxemburgheze Global Jet. Conform BoradingPass, avionul a zburat pe ruta: București-Sibiu-Baky-Tokyo.