LIFESTYLE

Funcții ”ascunse” ale telefonului tău mobil. Comenzi rapide, combinații de tastatură și alte setări pentru iPhone sau Android

Funcții ascunse ale telefonului tău mobil. Comenzi rapide combinații de tastatură și alte setări pentru iPhone sau Android

Funcții ”ascunse” ale telefonului tău mobil. În primul rând, nu uitați că un telefon mobil este, înainte de toate, un computer sofisticat capabil să facă multe lucruri pentru utilizator. Pe de altă parte, platformele continuă să avanseze cu salturi și limite, încorporând noi caracteristici și învățând din comportamentul utilizatorilor. 

Cunoaștem bine toate trucurile și secretele telefonului mobil? El pais le enumeră pe cele mai interesante, atât pe iPhone, cât și pe Android.

Funcții ”ascunse” ale telefonului tău mobil. Android

  1. Nu este necesar să deblocați mobilul pentru a face o fotografie

2. Primiți notificări urgente chiar dacă aveți căști

„Este una dintre funcțiile pe care le folosesc cel mai mult”, explică pentru EL PAÍS Christian Collado, coordonatorul blogului Andro4All . Practic constă în primirea unor alerte sonore importante, chiar dacă porți căști.

Odată activat, folosește microfonul telefonului mobil (sau al smartwatch-ului, dacă îl porți) pentru a capta și identifica sunete comune, precum soneria, alarma unui detector de fum, telefonul sau plânsul unui bebeluș. Pentru a-l activa, trebuie să accesați setările de accesibilitate ale sistemului și să activați opțiunea numită „Notificări audio”.

3. Deblocați automat mobilul când ajungeți acasă

Android permite utilizarea unor locuri de încredere datorită unei funcții numită Smart Lock, care dezactivează blocarea ecranului în anumite locații sau atunci când este conectat la anumite dispozitive (de exemplu, mașina).

Pentru a-l activa, trebuie doar să accesați (locația și domeniul de aplicare depind de producător) Setări / Securitate / Avansat / Smart Lock; poate fi localizat și utilizând instrumentul de căutare Setări. Odată ajuns acolo, selectați dispozitive de încredere sau locații în care doriți ca dispozitivul să rămână deblocat.

4. Vedeți toate notificările primite în ultima zi

Gestionarea notificărilor poate fi un adevărat coșmar și tendința —recomandată— este de a le dezactiva pe cele inutile sau de a le renunța odată ce au fost consultate. Acum, ce se întâmplă dacă vrem să recuperăm una dintre aceste notificări șterse? Android oferă încă din versiunea sa 11 o funcție valoroasă: istoricul notificărilor, în care se păstrează notificările primite în ultima zi. Pentru a-l accesa, accesați Setări și tastați „istoric de notificări” în motorul de căutare și selectați-l pe cel pe care doriți să îl verificați.

Trucurile iPhone

1.Două atingeri înapoi… și se face un selfie

Nu mulți posesori de iPhone știu că au un „buton” suplimentar – care nu este vizibil – și configurat, pe dispozitivul lor. Ne referim la spatele dispozitivului care, gratie caracteristicilor de accesibilitate, poate fi configurat dupa dorinta utilizatorului. „Când ating de două ori, lanterna este activată”, explică Pedro Aznar, fondatorul blogului Applesfera; „Când sunt trei atingeri, camera este activată”. De fapt, toată lumea o poate seta așa cum vrea în Setări/Accesibilitate/Atinge/Atinge înapoi și să aleagă funcția care li se potrivește cel mai bine.

2. „Hei Siri, fă o fotografie (sau aprinde lanterna)”

Asistentul virtual al Apple a fost urât și venerat în părți egale pentru performanța sa neuniformă, dar adevărul este că este capabil să îndeplinească funcții foarte utile. Una dintre ele, nu foarte cunoscută, este să-i cerem să ne facă o fotografie cu voce tare (singura limitare este că Siri deschide doar aplicația aparatului foto, dar nu apasă declanșatorul). În același mod, și în întuneric putem întreba „Hei, Siri, aprinde lanterna”, iar lumina se va aprinde. Asistentul este capabil să îndeplinească multe mai multe funcții de bază și este vorba de a încerca până când găsești una care să rezolve sarcinile zilnice.

3. Agitați pentru a anula… aproape totul

O altă funcție necunoscută în rândul posesorilor de iPhone este „undo” (echivalentul Control+Z), care se execută pe dispozitiv agitându-l cu mâna. Așa e, dacă poți anula aproape orice funcție executată printr-o scurtă lovitură a încheieturii mâinii: un text tastat, un e-mail șters recent… dacă ai greșit, merită testat pentru a vedea dacă tremuratul anulează calea.

4. Cheie? Mai bine scrieți folosind gesturi sau chiar dictați

Experții sunt clari: apăsarea tastelor tastaturilor virtuale de pe telefoanele mobile nu este cea mai rapidă modalitate de a scrie. Nu toți posesorii de iPhone știu că tastatura dispozitivului acceptă tastarea prin glisare în mod nativ: implică glisarea degetului de la un caracter la altul până când sistemul oferă cuvântul dorit.

Astfel, pentru a scrie „casă”, va trebui să parcurgeți fiecare dintre literele acesteia fără să ridicați degetul de la tastatură și când vedeți sugestia în partea de sus, ridicați degetul.

Acest mod este, până la urmă, mai rapid decât cel tradițional, dar nu singurul: iOS și-a îmbunătățit mult capacitatea de dictare în cea mai recentă versiune a platformei și face foarte puține erori, făcându-l o alternativă de luat în considerare (este accesat prin apăsarea microfonului din partea de jos a tastaturii).

malina@mediaflux.ro Absolventă de Drept, dar atrasă iremediabil de jurnalism. Un drum lung, greu, dar întotdeauna frumos, fie că a fost vorba de jurnalism ... vezi toate articolele