WORLD

Funerariile lui Navalnîi la Moscova. Cei prezenți scandează numele dizidentului și ”Rusia fără Putin!”. Ciocniri cu forțele de ordine | UPDATE

Funerariile lui Navalnîi la Moscova. Cei prezenți scandează numele dizidentului și Rusia fără Putin. Ciocniri cu forțele de ordine | UPDATE
sursa foto. The Moskow Times

Funerariile lui Navalnîi, astăzi, la Moscova. Înmormântarea disidentului rus, decedat în închisoare, va avea loc astăzi, în jurul orei 13:00 (ora României).  Rușii se adună la biserica la care va avea loc slujba pentru disidentul ucis. Și sunt în continuare probleme, casele funeraresă transporte trupul neînsuflețit la biserică. În acest răstimp, autoritățile instalează garduri de protecție.

UPDATE: O mare de oameni a venit să își rămas bun de la cel ce a fost Alexai Navalnîi

În cele din urmă, coșciugul cu trupul neânsuflețit al lui Navalnîi a ajuns la Biserică. Slujba de comemorare, care va fi oficiată de un preot şi va fi însoţită de cântece corale, permite oamenilor să treacă pe lângă sicriul deschis al defunctului pentru a-şi lua rămas bun.

La înmormântare participă și ambasadorul american la Moscova.

Poliția se află în dispozitiv de luptă în zona bisericii și a cimitirului. S-au raportat arestări și mai mulţi susţinători ai lui Navalnîi fiind reţinuţi chiar și în timp ce îşi părăseau apartamentele pentru a participa la înmormântare, potrivit The Guardian.

Știrea inițială:

Kremlinul se teme și instalează garduri de protecție

Este de așteptat ca la înmormântarea lui Navalnîi să se prezinte un număr mare de oameni in pofida opresiunii Kremlinului. Temîndu-se de o eventuală revoltă, autoritățile instalează garduri de protecție.

Mai mult, casele funerare din Moscova refuză să transporte trupul activistului de opoziție Alexei Navalnîi la biserica unde va avea loc vineri ceremonia publică de comemorare a acestuia, au declarat aliații săi.

„Toate serviciile de pompe funebre primesc telefoane de la persoane necunoscute care le amenință pentru ca acestea să nu ducă trupul lui Alexei nicăieri”, a declarat joi după-amiază purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi, Kira Yarmysh, potrivit The Moskow Times.

Omagiu pentru Aleksei Navalnîi
Sursă foto: INQUAM Photos/Octav Ganea

La începutul acestei săptămâni, echipa din exil a lui Navalnîi a făcut apel la susținători să participe vineri la serviciul funerar al acestuia, care va avea loc la o biserică ortodoxă rusă din Moscova și va fi urmat de o ceremonie de înmormântare la un cimitir din apropiere.

Funerariile lui Navalnîi, astăzi, la Moscova

Navalnîi, cel mai vocal critic al președintelui Vladimir Putin, a murit în urmă cu aproape două săptămâni în colonia penală din Arctica, unde era deținut pentru acuzații considerate în general drept represalii pentru activism politic.

Anchetatorii ruși i-au predat corpul mamei sale la mai bine de o săptămână de la decesul său.

Echipa lui Navalnîi a anunțat că înmormântarea urmează a fi transmisă live pe YouTube și că alte evenimente de pomenire a disidentului se vor desfășura, vineri, și în alte orașe din Rusia.

Opt țări din UE, inclusiv România, cer noi sancţiuni contra Rusiei după moartea lui Aleksei Navalnîi, cu toate că șeful spionajului militar ucrainean Kirilo Budanov a declarat că Navalnîi a murit din cauze naturale.

Mihnea Tălău. Redactor la MediaFlux. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în decursul ... vezi toate articolele