Google, dat în judecată de instituțiile de presă! Reprezentanții mass-media solicită despăgubiri colosale

de: Toma Enescu
29 02. 2024
google-building-logo-shutterstock_559400386
Sursa foto: Admitad

Google a fost acționată în instanță de 32 de grupuri media pentru uriașa sumă de 2,1 miliarde de euro. Companiile din mass-media susțin că au înregistrat pierderi enorme din cauză practicilor pe care le-a folosit gigantul tehnologic în materie de publicitate digitală.

Companiile care au dat în judecată gigantul tehnologic Google fac parte din 13 țări, printre care Austria, Belgia, Bulgaria, Republica Cehă, Danemerca, Finlanda, Ungaria, Luxemburg, Țările de Jos, Norvegia, Polonia, Spania și Suedia.

Google, dat în judecată pentru 2,1 miliarde de euro

Inițiativa grupului vine în contextul în care autoritățile de reglementare antitrust au inițit măsuri punitive împotriva practiciilor folosite de Google în materie de publicitate digitală.

„Companiile media implicate au suferit pierderi din cauza unei pieţe mai puţin competitive, ceea ce este un rezultat direct al comportamentului greşit al Google”, se arată într-un comunicat emis de avocaţii lor, Geradin Partners şi Stek.

sursa: google.com

Gigantul tehnologic deține monopolul pe piața digitală

Google ar fi profitat de faptul că deține monopolul pe piața digitală, companiile media ar fi primit venituri mai mari din publicitate în timă ce ar fi achitat tarife preferențiale pentru serviciile de tehnologie publictiară. „Fonduri care ar fi putut fi reinvestite în consolidarea peisajului media european”, au adăugat avocații.

Nu este pentru prima dată când compania tehnologică apelează la practici ilegale. De exemplu, în 2021 autoritățile franceze au aplicat gigantului tehnologic o amendă de 220 de milioane de euro. Răsunsul companiei a venit prin purtătorul de cuvânt care a declarat că este vorba de un proces speculativ și oportunist.

Sursă foto: Euronews

Google respinge acuzațiile

„Google lucrează în mod constructiv cu editorii din Europa… (instrumentele noastre de publicitate) se adaptează şi evoluează în parteneriat cu aceiaşi editori”, a declarat reprezentantul companiei.

Companiile media din întreaga lume deplâng faptul că profiturile lor scad ca urmare a intervenției companiilor Big Tech în publicitate. Procesul va fi judecat de o instanță din Olanda, stat recunoscut pentru jurisdicția favorabilă cererilor de despăgubire antitrust în Europa, potrivit Reuters.