Greșeli când gătești la cuptor. Ce să nu mai faci

de: Cristiana Cernega
27 10. 2024
www.surfmedia.ro

Aceste greșeli când gătești la cuptor sunt destul de frecvente și ar trebui să le aveți în vedere pentru a le putea evita. Puteți alege să faceți multe preparate delicioase astfel.

Gătitul la cuptor reprezintă o alternativă sănătoasă, gustoasă și rapidă. Mai mult decât atât, este la îndemâna oricui și este perfect, mai ales când ești ocupat și nu vrei să pierzi prea mult timp în bucătărie. Cu toate acestea, deși este foarte ușor să gătești la cuptor, iată că deseori se fac greșeli pe care ar trebui să le evităm.

Greșeli când gătești la cuptor

Încălzirea necorespunzătoare

Una dintre cele mai des întâlnite greșeli pe care le facem reprezintă încălzirea necorespunzătoare. Vorbim mai exact despre încălzirea insuficientă sau invers. Fără să încălziți cuptorul înainte, mâncarea nu se va găti uniform. Este indicat să încălziți cuptorul cam cu 10-15 minute înainte de a pune preparatul pentru a se găti. Astfel, se va ajunge la temperatura la care doriți să gătiți. Bineînțeles, depinde foarte mult de cuptorul fiecăruia.

Folosirea tăvilor greșite

O altă greșeală care trebuie evitată este folosirea tăvilor greșite. Tăvile care sunt subțiri pot duce la arderea mâncării, iar vasele din ceramică sau de sticlă au timpi diferiți față de primele menționate, potrivit Libertatea. Cele din ceramică sau de sticlă sunt potrivite pentru gătitul lent. Pentru produsele de patiserie sau pentru prăjituri ar trebui să optați pentru cele din aluminiu. Să nu omitem faptul că trebuie să ținem cont și de dimensiuni. Să alegem în funcție de cantitatea de mâncare pe care dorim să o facem.

Deschiderea ușii cuptorului prea des

Nu trebuie să deschideți ușa cuptorului prea des pentru a verifica preparatul. Nu veți face altceva decât să provocați scăderea temperaturii și va fi afectat procesul de coacere. Cel mai bine este să folosiți lumina cuptorului și fereastra acestuia pentru a verifica. În mod cert, cam la orice preparat, de îndată ce l-ați introdus în cuptor, nu trebuie să deschideți cel puțin 15-20 de minute. Deschideți ușa doar atunci când este necesar, când trebuie să întoarceți tava. Chiar și așa, faceți asta rapid, pentru a nu pierde multă căldură.

Gătitul la temperaturi greșite

O temperatură prea mare sau prea mică față de cea recomandată poate să se reflecte asupra gustului și aspectului mâncării. Trebuie să respectați indicațiile din fiecare rețetă și să nu vă abateți, mai ales atunci când vorbim despre copt. În cazul în care nu ai o rețetă anume, ei bine, majoritatea rețetelor se gătesc între 160 de grade Celsius și 200 de grade Celsius. Vezi în funcție de ceea ce vrei să faci.

Ingredientele reci gătite la cuptor

Dacă veți găti la cuptor ingrediente reci de la frigider ar putea să nu se gătească uniform și chiar să rămână crude în interior. Lasă-le la temperatura camerei cel puțin 30 de minute înainte de a fi gătite.