Datoria publică a României a trecut în premieră de pragul de 50% din PIB, pentru două luni consecutive. Guvernul trebuie să vină cu un plan de redresare economică, dar vestea pe care ministrul Muncii le-a dat-o românilor, în plină criză este: ”Guvernul nu îngheață salariile.”
Datoria publică a României a depășit, în premieră, pragul de 50% din Produsul Intern Brut (PIB), în ianuarie și februarie, în contextul în care România a primit și un împrumut major din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) care a afectat acest indicator.
Legea responsabilității fiscal-bugetare prevede că Guvernul va trebui să prezinte public un program pentru reducerea poverii și trebuie să înghețe cheltuielile cu salariile din sectorul public.
Totuși, mMinistrul Muncii, Marius Budăi, a declarat duminică, la Antena 3, că Guvernul nu se gândeşte la îngheţări de venituri.
”Suntem într-o situaţie într-adevăr delicată. Trebuie să spunem şi adevărul, să clarificăm ce s-a întâmplat în 2020 şi 2021, când datoria publică fost ridicată de la 35% la undeva spre 49%. Nu suntem într-o situaţie normală, nu ne gândim la îngheţări de venituri, avalanşa preţurilor din energie este foarte mare, după o liberalizare care nu a avut nicio legătură cu un act de guvernare normal”, a mai spus ministrul Marius Budăi.
Ministrul Muncii a explicat că Guvernul implementează în acest moment programul Sprijin pentru România, şi se emit acte normative atât în Parlament cât şi în Guvern, astfel încât acest pachet să funcţioneze.
Budăi a mai spus că deja pachete de alimente se distribuie către persoanele vulnerabile, aproximativ 1,2 milioane de cetăţeni, iar cardurile pentru copii au ajuns deja în şcoli, pentru prevenirea abandonului şcolar.
Ministrul susține și că Guvernul este pe ultima sută de metri cu avizarea interministerială a Ordonanţei pentru persoanele cu dizabilităţi, pensionari, copii, persoanele fără adăpost, toate categoriile vulnerabile care urmează să fie sprijnite în această perioadă cu acea valoare de 50 de euro.