BUSINESS

Hainele din bumbac, de la blugi la tricouri, se vor scumpi. Prețul materiei prime este în creștere

Hainele din bumbac de la blugi la tricouri se vor scumpi. Prețul materiei prime este în creștere

Hainele din bumbac, de la blugi la tricouri, se vor scumpi. Prețul materiei prime este în creștere pentru prima oară în ultimii 10 ani.

Cotaţiile futures la bumbac au trecut marţi peste pragul de un dolar pentru o livră (453 de grame) semnalând astfel costuri mai mari pentru producătorii de tricouri și alte articole de îmbrăcăminte.

Ploile abundente amenință recoltele în marile regiuni de creștere de bumbac din SUA, inclusiv Texas și Delta Mississippi.

SUA este cel mai mare exportator de bumbac din lume. În același timp, cererea se află în creștere în China, cel mai mare utilizator de bumbac, iar cumpărători precum Turcia și Pakistan caută și ele materie primă.

Prețurile mai mari determina costuri în creștere pentru confecționarea îmbrăcămintei, pe care comercianții cu amănuntul ar putea încerca să le transmită consumatorilor. Prețurile mai mari ale îmbrăcămintei pot reduce cererea.

Pe termen mai scurt, constrângerile de transport maritim contribuie și la raliul bumbacului. SUA au avut o recoltă mică anul trecut și „nu este ușor să transportați bumbacul la fabrici într-un timp scurt”, a declarat Jon Devine, economist pentru cercetătorul Cotton Inc. din Carolina de Nord.