NEWS

Haos la graniţa României cu Bulgaria. Se anunță blocaje în următoarele zile | UPDATE

Haos la graniţa României cu Bulgaria. Se anunță blocaje în următoarele zile | UPDATE
Sursa foto: timpu.md
18 sept. 2023 | 14:19

Circulaţia la graniţa României cu Bulgaria, la podul Giurgiu – Ruse, este îngreunată de proteste ale fermierilor bulgari.

UPDATE: MAE atenţionează că din 18 septembrie, în Bulgaria, sunt anunţate proteste la nivel naţional, inclusiv prin blocarea circulaţiei rutiere. Circulaţia va fi blocată pe drumurile republicane (naţionale sau europene) adiacente/aferente, inclusiv în zona punctelor de frontieră Ruse (corespondent PCTF Giurgiu), Vidin (corespondent PCTF Calafat), Kardam (corespondent PCTF Negru Vodă), Durankulak (corespondent PCTF Vama Veche) şi Silistra ferry (corespondent PCTF Ostrov).

”Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Republica Bulgaria că, începând cu data de 18 septembrie 2023, Asociaţiile Producătorilor de Cereale şi Fermierilor din această ţară vor organiza activităţi de protest la nivel naţional, prin blocarea circulaţiei rutiere, cu resurse umane participante şi tehnică agricolă specifică. Circulaţia va fi blocată pe drumurile republicane (naţionale sau europene) adiacente/aferente, inclusiv în zona punctelor de frontieră Ruse (corespondent PCTF Giurgiu), Vidin (corespondent PCTF Calafat), Kardam (corespondent PCTF Negru Vodă), Durankulak (corespondent PCTF Vama Veche) şi Silistra ferry (corespondent PCTF Ostrov). Se recomandă cetăţenilor români să urmărească cu atenţie situaţia din zonele respective, iar conducătorilor auto să respecte strict semnalizarea rutieră temporară montată şi indicaţiile/semnalele organelor de control aflate la faţa locului. În  perioada desfăşurării activităţilor de protest, este posibil ca, pentru durate de aproximativ 1-2 ore, unele categorii de drumuri să fie închise circulaţiei rutiere, la fel şi circulaţia prin punctele de frontieră menţionate şi în zonele adiacente acestora. În această perioadă, este posibil să se formeze coloane de autovehicule, în special de automarfare”, transmite MAE.

MAE recomandă turiştilor români să se asigure că deţin suficiente resurse de combustibil, apă şi alimente şi că menţin în stare de funcţionare mijloacele mobile de comunicare. Firmelor româneşti de transport internaţional de marfă sau pasageri li se recomandă să ia măsurile adecvate în vederea organizării temeinice a itinerariilor de deplasare, prin luarea în considerare a posibilităţii înregistrării unor timpi măriţi de aşteptare la trecerea frontierei bulgare şi prin asigurarea resurselor necesare de apă şi alimente persoanelor transportate.

În acest context, este subliniată importanţa informării corecte a şoferilor români, achiziţionării din timp a vinietelor electronice şi achitării conforme a taxelor de drum tip TOLL pentru folosirea infrastructurii rutiere publice din Bulgaria, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Știrea inițială:

Circulaţia prin PTF Negru Vodă este îngreunată serios de proteste ale transportatorilor de cereale bulgari.

Decizia Comisiei Europene de ridicare a embargoului pe cerealele ucrainene aruncă Europa în haos. În timp ce Polonia, Ungaria şi mai nou România anunţă prelungirea restricţiilor, în Bulgaria fermierii protestează vehement împotriva acestei măsuri.  La Ruse, de exemplu, traficul a fost unul infernal din cauza zecilor de tractoare şi utilaje agricole cu care oamenii au ieşit la proteste. Începând cu ora 12:00 autoritățile bulgare nu mai permit intrarea în Bulgaria tuturor mijloacelor de transport, indiferent de categoria din care acestea fac parte, prin PTF Negru Vodă, anunță ObservatorNews.ro.

Acţiuni de protest ale transportatorilor de cereale bulgari se desfăşoară, luni, în zona adiacentă punctelor de trecere a frontierei Vama Veche şi Negru Vodă, circulaţia rutieră fiind afectată, a informat Garda de Coastă.

Traficul a fost reluat pe ambele sensuri de mers pe teritoriul Bulgariei, la ieşirea din Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Giurgiu, în urma protestului producătorilor bulgari de cereale, dar camioanele care ies din ţară au de aşteptat 120 de minute.

Pentru autoturisme timpul de aşteptare este de 30 de minute, atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire din ţară.

Polițiștii de frontieră le recomandă atât șoferilor de autocamioane, cât și turiștilor să se informeze utilizând aplicaţia Trafic on-line.  Această aplicaţie prezintă o medie a timpilor de aşteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei pentru anumite intervale de timp.

În aprilie, Uniunea Europeană a autorizat cinci state membre – Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia – să interzică vânzarea de grâu, porumb, rapiţă şi floarea soarelui din Ucraina pe teritoriul lor, cu condiţia ca aceste state să nu împiedice tranzitul de cereale ucrainene către alte ţări, aceasta pentru a-şi proteja agricultorii, care atribuie acestor importuri din Ucraina scăderea preţurilor de pe pieţele locale.

În urma declanşării ofensivei ruse şi a închiderii de căi maritime pe Marea Neagră, aceste ţări s-au văzut în situaţia de a avea cereale la preţuri scăzute venite din Ucraina, rămase blocate pe teritoriul lor din cauza unor probleme logistice, în loc să ajungă în Africa şi Orientul Mijlociu.

Și fermierii români amenință că blochează vămile și porturile dacă nu se prelungește interdicția de import a cerealelor din Ucraina.

[email protected] Bogdan Coroamă este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Univerității Hyperion. Și-a început cariera în presă în anul ... vezi toate articolele