Harta celor mai disputate șefii de consilii județene în 2024. Evoluția politică din teritoriu, diverse probleme penale sau decesul unor președinți de consilii județene, vor duce la lupte la baionetă în mai multe circumscripții din țară.
Moartea neașteptată a lui Cătălin Toma (47 de ani) a dus la redeschiderea situației din județul Vrancea, în condițiile în care liberalul preluase șefia CJ Vrancea după 20 de ani în care fusese în funcție social-democratul Marian Oprișan.
Acum, liberalii sunt puși într-o situație dificilă, neavând pregătită o alternativă viabilă, în condițiile în care alți parlamentari aleși în 2020, adică Ion Ștefan (fost ministru) și Ionel Dancă, sunt la Forța Dreptei.
În schimb, la PSD sunt mai multe opțiuni. Una este Marian Oprișan, acum vicepreședinte al CJ, dar care, dacă va negocia cu conducerea centrală, ar putea reveni la șefia județului.
O a doua opțiune este prefectul Nicușor Halici, trimis să ocupe funcția din teritoriu, deși el fusese ales deputat.
Un loc vacant de șef de consiliu județean e și la Neamț, după condamnarea definitivă a lui Ionel Arsene, fost șef al instituției timp de aproape două mandate.
Dinspre liberali se încălzește fostul prefect George Lazăr, persoană care conduce și filiala.
Potrivit informațiilor, social-democrații se uită în prezent ca variantă principală spre Daniel Harpa, șef al organizației județene și prim al localității Târgu Neamț, însă nu e exclusă nici recurgerea la o altă variantă, din rândul parlamentarilor, cum e cazul lui Ciprian Constantin, liderul deputaților PSD.
Situații incerte sunt pentru PNL și PSD în două județene în care aveau lideri puternici.
La Prahova, Iulian Dumitrescu nu-și mai poate exercita atribuțiile de președinte, fiind sub control judiciar. Surse liberale susțin că sunt șanse mici pentru susținerea lui Dumitrescu la șefia CJ, mai ales dacă localele sunt în iunie. Așa că în cursă ar trebui să intre un nou liberal, fiind în cărți nume ca Dumitru Tudone (acum vicepreședinte cu atribuții de președinte) sau o persoană ca Roberta Anastase (senatoare și șefă a PNL Ploiești).
În schimb, la PSD sunt văzute mai multe variante. Una din variante este Bogdan Toader, fost șef de CJ în perioada 2016-2020. O altă variantă este Virgil Nanu, actualul prefect de Prahova. O a treia este ministrul Economiei, Radu Oprea.
La Vaslui, iar va fi o competiție deschisă, după scoaterea din joc a lui Dumitru Buzatu, președinte de CJ din 2012, iar anterior vicepreședinte al instituției.
Social-democrații sunt gata să meargă pe mâna lui Ciprian Trifan, actual vicepreședinte al CJ Vaslui, care are și atribuții de președinte. Pe de altă parte, liberalii ar putea merge pe varianta Daniel Onofrei, secretar general al formațiunii la nivel județean și prefect.
Situații complicate sunt și la Constanța, unde Mihai Lupu nu mai e susținut de liberali, PNL fiind nevoit să găsească un alt om.
În prezent, șeful filialei județene e Bogdan Huțucă, politician care ar trebui să-și asume candidatura dacă nu e găsit un liberal cu mai multe șanse.
Și la PSD situația e incertă, pentru că sunt două opțiuni pe masă: Decebal Făgădău și Felix Stroe (cel care conduce organizația județeană). La Giurgiu, Dumitru Beianu, liberalul care conduce Consiliul Județean, ar putea avea emoții, după ce social-democrații au tot transferat primari și mai urmează încă o rundă de racolări.
Și la Timiș, Alina Nica, de la PNL, care conduce CJ, are probleme atât cu PSD, dar și în interiorul partidului său. Social-democrații vizează mai ales recâștigarea CJ Timiș, avută până în 2020.