Aliment nutritiv, iaurtul are, ca principală proprietate, capacitatea de a ne spori imunitatea organismului, prin menținerea echilibrului florei intestinale. Practic, el o face imbatabilă în fața atacului microbilor.
Culturile de bacterii din iaurt accelerează producerea de celule albe (leucocite), ce lupta împotriva infecţiilor.
De asemenea, deloc de neglijat este proprietatea banalului iaurt, de a regla nivelul tensiunii arteriale. În multe cazuri, apariția hipertensiunii poate fi generată și de carența calciu şi vitamina D în organism.
Şi, nu în ultimul rând, persoanele supraponderale au în iaurt un aliat în lupta cu kilogramele acumulate în plus peste greutatea normală.
Iartul ajută și la prevenirea diabetului tip II, studiile arătând că reduce cu 47% riscul apariției acestei afecțiuni, el având capacitatea de a contribui la susținerea funcției celulelor pancreatice.
Cercetătorii de la Universitatea Cambridge susţin că un consum crescut de iaurt ne fereşte de diabet. Studiul EPIC-InterAct, realizat pe 16.000 de persoane din opt ţări europene, a demonstrat că un consum mai mare de produse lactate fermentate (brânză, iaurt şi lapte fermentat) este asociat cu un risc de diabet tip 2 cu 12% mai mic.
De asemenea, potrivit jurnalului Diabetologia persoanele care consumă regulat produse lactate fermentate cu un conţinut scăzut de grăsime (iaurt, brânză proaspătă – respectiv 4-5 porţii de 125 g pe săptămână) au un risc cu 24% mai mic de a dezvolta diabet zaharat tip 2.
Mai mult, specialiștii susțin că iaurtul, consumat cu regularitate, remediază şi constipaţia, intoleranţa la lactoză, afecţiunile colonului sau infecţia cu Helicobacter pylori, cea care generează apariția ulcerului.
Consumul frecvent de iaurt poate preveni osteoporoza. Cu atat mai mult, este indicat femeilor care se apropie de menopauză. De data aceasta, rolul cel mai important revine calciului si vitaminei D.
Bogat în proteine digerabile, sărac în calorii şi în colesterol, iaurtul conţine o mare cantitate de minerale şi vitamine, ceea ce îl face recomandat pentru o dietă sănătoasă. Pe de altă parte, fermenţii din iaurt pot avea şi proprietăţi anticancerigene.
100 g de iaurt conţin: 6 g glucide, 4 g protide, 0-3,5 g lipide şi 160-175 mg de calciu