Ideea recuperării somnului este un mit. Un somn prea puțin regulat poate duce, cel mai probabil, la deteriorarea creierului pe termen lung. Chiar la creșterea riscului de a dezvolta boala Alzheimer.
Somnul pare să afecteze fiecare sistem de organe și fiecare stare de boală. Literalmente, tot ceea ce faci, faci mai bine cu o noapte de somn bun.
„Somnul este fundamental pentru sănătate. Duce la refacerea minții și a corpului nostru, ne întărește sistemul imunitar, ne optimizează capacitatea cognitivă și emoțională și ne menține sănătatea cardiovasculară“ ‒ spune Chris Winter, medic neurolog, specialist în somn și gazda podcastului Sleep Unplugged.
Se spune că ne petrecem o treime din viață dormind (sau încercând să o facem). Cu toate acestea, cu toate gadgeturile, jocurile, deadline-urile și alte chestiuni care ne răpesc din timpul ce ar trebui alocat unui somn de calitate, nu e de mirare că mulți dintre noi sunt nevoiți să caute cum să obțină mai multe ore de somn profund.
A dormi suficient este esențial pentru sănătatea generală a lumii. Acest lucru permite corpului și minții să se regenereze și să se reîncarce, astfel încât a doua zi să avem cele mai bune premise pentru un start proaspăt într-o nouă zi.
Ceea ce poate nu este suficient conștientizat este faptul că somnul ne fortifică sistemul imunitar și, în felul acesta, ne ferește de boli.
Este firesc ca uneori să existe și nopți mai scurte, însă contează enorm care este regula sau constanta somnului în viața noastră. Perioadele lungi de somn slab pot duce la efecte pe termen lung asupra sănătății noastre mentale și fizice.
Din fericire, există măsuri pe care le putem lua pentru a ne îmbunătăți somnul peste program. Dr. Winter spune că totul începe prin rezervarea unui timp suficient pentru a dormi și prin a fi suficient de disciplinat pentru a profita de acest timp.
Este important să păstrați un program regulat de alimentație, exerciții fizice, precum și ora de culcare și de trezire. Să vă asigurați că mediul din dormitor este întunecat și favorabil somnului.
A spune un hotărât „nu“ planurilor, atunci când corpul are nevoie de odihnă, a bea multă apă (nu neapărat înainte de ora de culcare), a mânca sănătos și a ieși afară, în timpul zilei, pentru un pic de soare, sunt, toate, lucruri care ne pot ajuta să avem un somn mai bun în timpul nopții.
Principala concluzie este că somnul este de neprețuit, așa că să ne asigurăm, în 2023, că acordăm prioritate unei bune igiene a somnului pe parcursul noului an.