Preşedintele interimar al României, Ilie Bolojan, a convocat, luni, 17 martie, la Palatul Cotroceni toate autorităţile cu responsabilităţi în organizarea alegerilor prezidenţiale din luna mai a acestui an în condițiile în care procesul electoral intră într-o altă etapă, odată cu încheierea termenului de depunere a candidaturilor.
Astfel, potrivit Administrației Prezidențiale, pentru luni, la ora 10.00, la Palatul Cotroceni, reprezentanţi au instituţiilor implicate în buna organizare a alegerilor din mai.
Au fost invitaţi, potrivit Administraţiei Prezidenţiale: Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, Viceprim-ministrul Marian Neacşu, Ministrul Afacerilor Interne şi viceprim-ministru, Cătălin Predoiu, Secretarul de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Ana Cristina Tinca, Preşedintele interimar al Autorităţii Electorale Permanente, Zsombor Vajda, Vicepreşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului, Valentin Alexandru Jucan, Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, Valeriu Zgonea, Preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, Csaba Ferenc Asztalos, şi Directorul Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică, Dan Cîmpean.
În repetate rânduri, preşedintele interimar a afirmat că trebuie organizate alegeri corecte şi sigure.
”România îşi reafirmă angajamentul ferm faţă de democraţie, valorile sale şi alianţele sale-cheie. Vom continua să lucrăm pentru consolidarea instituţiilor noastre, valorificarea lecţiilor învăţate şi asigurarea unor alegeri libere, transparente şi corecte, care să reflecte, de asemenea, dezbaterea noastră politică dinamică şi angajamentul faţă de libertatea de exprimare”, a afirmat, joi, Bolojan, într-un mesaj pe reţeaua X.
Acesta s-a referit inclusiv la securizarea procesului electoral.
”Ne concentrăm atât pe aspectele practice ale securizării procesului electoral, cât şi pe consolidarea încrederii colective în democraţia noastră”, a spus preşedintele interimr.
Întrebat, vineri, într-o conferinţă de presă, dacă vom ajunge la suspendarea funcţionării aplicaţiei TikTok în România pe perioada alegerilor, după ce în mediul online au continuat dezinformările, Bolojan a afirmat: ”Personal, cred că n-ar trebui să ajungem într-o asemenea situaţie şi toate reţelele să funcţioneze”.
”Ceea ce, însă, cred că este corect, este că atunci când apare o dezinformare care este evidentă, o ştire care nu are niciun fel de suport sau aspecte de campanie electorală care nu sunt marcate, autorităţile care au în responsabilitate supravegherea derulării corecte a campanii electorale să poată să ia decizii imediate şi să fie puse în practică, dar exclusiv pentru acele aspecte şi nici într-un caz să se ajungă la o astfel de măsură radical”, a transmis Ilie Bolojan.
Procesul electoral pentru alegerile prezidențiale din 4 mai 2025 a intrat deja într-o altă etapă după ce sâmbătă, 15 martie, a avut loc încheierea termenului de depunere a candidaturilor.
Astfel, după depunerea dosarelor la Biroul Electoral Central (BEC), urmează procesul de validare. BEC are la dispoziție până pe 17 martie pentru a analiza dosarele și a decide dacă acestea îndeplinesc toate condițiile legale, acesta fiind practic termenul pentru validare.
Ulterior, în cazul în care o candidatură este respinsă, aceasta poate fi contestată la Curtea Constituțională, care are termen până pe 19 martie să se pronunțe.
Apoi, pe 20 martie, lista candidaților devine definitivă. După această dată, nu mai sunt permise retrageri sau modificări suplimentare. Lista finală este comunicată oficial și transmisă către instituțiile implicate în organizarea alegerilor.
În termen de 48 de ore de la finalizarea listei definitive, BEC organizează tragerea la sorți pentru a stabili ordinea în care candidații vor apărea pe buletinele de vot. Ordinea stabilită este transmisă către Curtea Constituțională și Regia Autonomă „Monitorul Oficial”.
După finalizarea tuturor procedurilor administrative, începe oficial campania electorală. Candidații își vor prezenta programele și vor încerca să câștige sprijinul alegătorilor. După cum multă lume știe deja, campania se desfășoară până cu 24 de ore înainte de ziua votului, respectând reglementările legale.
După stabilirea ordinii candidaților, buletinele de vot sunt tipărite și distribuite către secțiile de votare, iar membrii comisiilor de votare sunt instruiți pentru a asigura desfășurarea corectă a alegerilor.
Alegătorii vor merge la urne în ziua de 4 mai 2025 pentru a-și exprima opțiunea. Dacă niciun candidat nu obține majoritatea absolută, se va organiza un al doilea tur de scrutin, conform legislației, în data de 18 mai.