NEWS

Ilie Bolojan, președinte interimar al României, după demisia lui Iohannis. Cine este liderul PNL care va conduce țara provizoriu

Ilie Bolojan președinte interimar al României după demisia lui Iohannis. Cine este liderul PNL care va conduce țara provizoriu
Sursă foto: INQUAM Photos/Octav Ganea

Ilie Bolojan, președintele Senatului și lider PNL va fi președintele interimar al României din aceste zile, după demisia oficială a lui Klaus Iohannis anunțată pentru miercuri, 12 februarie.

UPDATE:

Ilie Bolojan, președintele PNL, se va suspeda din funcție pe durata interimatului la președinția României. După demisia lui Klaus Iohannis Bolojan va fi președinte interimar al României. PNL va fi condus de ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, care cel mai probabil își va delega funcția de la guvern.

Știre inițială:

Astfel, anunțul făcut de preşedintele Klaus Iohannis care a transmis luni, 10 februarie, după ce Parlamentul a votat începerea procedurii de suspendare din funcţie, că își dă demisia și va pleca din funcție miercuri, 12 februarie, declanșează o serie de proceduri astfel încât România să aibă un președinte interimar până în momentul în care va fi ales noul șef al statului după alegerile din mai.

Constituţia României prevede că, dacă funcţia de preşedinte devine vacantă, fie prin demisie, deces sau demitere, interimatul este asigurat de preşedintele Senatului. Practic, în prezent, preşedintele interimar al României va fi Ilie Bolojan, care acum este preşedintele Senatului și al PNL.

Ce atribuții are un președinte interimar al României

Președintele interimar al României preia atribuțiile constituționale ale președintelui până la alegerea unui nou șef de stat. Printre acestea se numără: reprezentarea statului atât pe plan intern, cât și internațional, promulgarea legilor și solicitarea reexaminării acestora, sesizarea Curții Constituționale privind constituționalitatea legilor, numirea și revocarea miniștrilor la propunerea premierului și îndeplinirea funcției de comandant suprem al forțelor armate.

Totuși, el nu poate să dizolve Parlamentul, nu poate iniţia un referendum şi nu poate numi un alt prim-ministru. Alegerile prezidenţiale sunt programate pentru 4 şi 18 mai. Termenul limită pentru depunerea candidaturilor este 15 martie.

Ce spune Constituția României privind interimatul

Art. 98, al. 1 din Constituție arată că, „dacă funcţia de Preşedinte devine vacantă ori dacă Preşedintele este suspendat din funcţie sau dacă se află în imposibilitate temporară de a-şi exercita atribuţiile, interimatul se asigură, în ordine, de preşedintele Senatului sau de preşedintele Camerei Deputaţilor.”

Astfel, preşedinte interimar va deveni Ilie Bolojan, lider interimar al PNL, preşedintele Senatului României.

Art. 99 din Constituţie, „Răspunderea preşedintelui interimar”, stipulează că, „dacă persoana care asigură interimatul funcţiei de Preşedinte al României săvârşeşte fapte grave, prin care se încalcă prevederile Constituţiei, se aplică articolul 95 şi articolul 98.

Interimatul la Cotroceni durează până când un nou președinte va fi ales în urma alegerilor prezidențiale din luna mai 2025.

Ilie Bolojan, președinte interimar al României, după demisia lui Iohannis. Cine este liderul PNL

Ilie Bolojan a devenit cunoscut în România după ce a fost administrator local de stat, primarul Oradei şi apoi preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, devenind după alegerile prezidențiale din toamnă președintele PNL.

Acesta a urmat, ca student, două facultăți, cea de Mecanică, de la Institutul Politehnic „Traian Vuia”, din Timișoara (1988-1993), și Matematică, la Universitatea din Timișoara (1990-1993).

Ilie Gavril Bolojan (n. 17 martie 1969, Birtin, Vadu Crișului, Bihor, România) este senator de Bihor ales în 2024 pe listele Partidului Național Liberal (PNL) și președinte al Senatului.

Anterior, a fost președinte al Consiliului Județean Bihor din 27 septembrie 2020 până la alegerea sa în Senat în 2024, și primar al municipiului Oradea pentru 3 mandate (2008-2020).

În urma demisiei lui Klaus Iohannis de pe 12 februarie 2025 din funcția de președinte, Ilie Bolojan va deveni președintele interimar al României.

Biografie Ilie Bolojan

El a devenit membru al Partidului Național Liberal (PNL) în 1993. În perioada 1993-1994, este profesor la Școala Ajutătoare Tileagd.

Între 1996 și 2004, Ilie Bolojan a fost consilier local al orașului Aleșd, iar din 2004 membru în Consiliul Județean Bihor.

În paralel, a fost implicat în funcții de conducere:

1994–2004: Administrator al Societății comerciale Campus S.R.L. Aleșd
2000–2001: Vicepreședinte al Consiliului de administrație al Societății de salubritate Salubri S.A. Aleșd
2001–2004: Membru în Consiliul de administrație al Liceului „Alexandru Roman” din Aleșd
2003–2004: Membru în Consiliul de administrație al Spitalului Teritorial Aleșd

În 2005 și 2006, a participat la cursuri de specializare în administrație publică în Franța și la Institutul Național de Administrație din București.

În perioada 2005-2007, a fost prefect al județului Bihor, iar în perioada 2007–2008 a ocupat funcția de secretar general al Guvernului.

În 2008, Ilie Bolojan a fost ales primar al municipiului Oradea cu 50,3% din voturi, devenind primul primar al orașului ales din primul tur după 1989. A început un program de reforme administrative și economice, modernizând infrastructura, reabilitând centrul istoric și atrăgând investitori, astfel Oradea a devenit mai atractivă din punct de vedere economic și turistic.[3][4] În 2012 și 2016, Bolojan a fost reales primar, iar în 2016 a obținut 70,95% din voturi.

În 2020, Bolojan a fost ales președinte al Consiliului Județean Bihor cu 61,5% din voturi. A continuat să promoveze proiecte de dezvoltare infrastructurală și atragere de investiții pentru județ, îmbunătățind serviciile publice și creând un sistem administrativ mai eficient și transparent.[7][8][9][10]

claudiu.popa@mediaflux.ro - Claudiu Popa este jurnalist, fotograf și țăran în timpul liber. Cochetează cu presa încă din liceu, când a scris la ziarele Informația Prahovei sau Actualitatea Prahoveană. ... vezi toate articolele