Guvernul își dorește impozite mai mici pe salariul minim încă de anul viitor. Premierul Marcel Ciolacu a promis că executivul își va face toate calculele și va propune în curând o soluție privitoare la scăderea impozitării muncii.
Marcel Ciolacu spune că își doreşte ca de anul viitor să înceapă scăderea impozitării muncii pentru cei care au salariul minim pe economie. Această decizie, însă, va fi luată în funcţie de execuţia bugetară.
„Eu îmi doresc ca anul viitor, în funcţie şi de măsurile fiscale luate şi vedem şi combaterea evaziunii, să încercăm să începem să scădem impozitarea muncii pentru cei cu salariul minim pe economie. Asta este de fapt şi de drept marea provocare. Vom vedea execuţia bugetară şi, în funcţie de asta, vom hotărî cum vom proceda. Eu cred că adevărata provocare anul viitor va fi această scădere a impozitării muncii”, a afirmat Ciolacu, la Parlament, conform Agerpres.
În acest moment, aproximativ 1,5 milioane de angajați români din cei un pic peste 5.000.000 sunt plătiți cu salariul minim pe economie. În România, în cazul unui contract de muncă standard, un procent de 47,5% din salariu brut ajunge la statul român.
În sarcina angajatorului pică contribuția asiguratorie pentru muncă (CAM), în procent de 2,25%, în timp ce angajatul va plăti contribuția de asigurări sociale (CAS), în valoare de 25%, contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS), 10%, precum și impozitul pe venit din salarii (10%).
În ceea ce privește tipul de impozit, statul român este unul dintre puținele din interiorul Uniunii Europene care încă recurge la o impozitare în cotă fixă.
Tot șeful Guvernului este cel care promite că anul viitor nu se pune problema introducerii unor impozite noi.
„Am promis foarte clar că nu vom veni cu impozite noi, deci nu vom merge în oglindă cu impozitarea capitalului. Acel lucru sunt convins că se va face cu reforma fiscală trecută în PNRR, nu de către Ciolacu”, a explicat premierul.
În același context, Marcel Ciolacu a precizat și că nu reușește să dea de urma documentului cu PNRR-ul.
”Eu n-am ştiut, la fel ca şi dumneavoastră. (…) Şi ca să vă mai spun un lucru: am dat şi eu ca prim-ministru al României să mi se pună şi mie PNRR-ul la dispoziţie. Nu există. Dacă dumneavoastră aţi mai auzit aşa ceva: în Guvernul României proiectul PNRR-ului nu există. Astfel de oameni s-au ocupat de banii dumneavoastră”, a mai spus premierul.