NEWS

Începe vaccinarea copiilor din România împotriva COVID. Primele vaccinuri ajung în 15 ianuarie

Începe vaccinarea copiilor din România împotriva COVID. Primele vaccinuri ajung în 15 ianuarie

Începe vaccinarea copiilor din România împotriva coronavirusului. Prima tranșă de vaccin anti-COVID pentru copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani ajunge în țară în perioada 15-25 ianuarie.

Vaccinarea copiilor începe la jumătatea lunii ianuarie

Potrivit Ministerului Sănătății, pentru prima tranșă necesară în vaccinarea copiilor este vorba de 114 000 de doze. Acestea vor fi distribuite la centrele de vaccinare pentru administrarea la copiii din grupa de vârstă vizată. Recent, a fost autorizat în UE vaccinul produs de Pfizer/ BioNTech pentru minori.

Doza de vaccin Comirnaty (Pfizer) este de 3 ori mai mică decât cea utilizată la persoanele cu vârsta de peste 12 ani (10 µg comparativ cu 30 µg), conform unei informări a Comitetului Național de Vaccinare din România (CNCAV).

Ca și în cazul celorlalte grupe de vârstă, vaccinul se administrează sub formă de două doze, intramuscular, la un interval de 21 de zile.

Platforma de vaccinare a fost actualizată

Platforma de programare a fost actualizată de către STS și se vor putea face programări pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani, după ce vaccinul va fi disponibil în România. Vaccinarea se poate face însă și fără programare.

Prima tranşă de vaccin pentru copiii între 5 şi 11 ani ar putea ajunge în România chiar săptămâna viitoare. Mai exact, potrivit unei informări transmise luni de către Ministerul Sănătăţii, în perioada 21-25 ianuarie 2022 va fi livrată de către producător prima tranșă de vaccin pediatric împotriva COVID-19 destinat vaccinării copiilor din grupa de vârstă 5-11 ani.

Această tranşă de vaccinuri constă în 114.000 de doze care vor fi distribuite la centrele de vaccinare pentru administrare la copiii din grupa de vârstă menționată, potrivit Ministerului Sănătăţii.

Copiii între 5 şi 11 ani vor fi vaccinaţi cu Pfizer

Potrivit unui alt document postat pe site-ul ministerului, vaccinul în cauză este Comirnaty, adică vaccinul dezvoltat de Pfizer şi BioNTech, 10 μg/doză.

Este un vaccin tip ARNm COVID-19 și este aprobat de Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA) și de către Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (ANMDM) pentru administrarea la grupa de vârstă 5-11 ani.

Se foloseşte o doză redusă de vaccin

Doza de vaccin Comirnaty este de 10 μg/doză pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani, diferită față de cea pentru copiii cu vârsta peste 12 ani și adulți, care este de 30 μg/doză.

Conform rezumatului caracteristicilor produsului, dacă se inițiază vaccinarea anti-COVID-19 la copiii cu vârsta de 11 ani și 11 luni se administrează doza pediatrică, atât la prima doză, cât și la doza a doua, chiar dacă între timp copilul a împlinit vârsta de 12 ani.

De ce ar trebui vaccinaţi şi copiii

Potrivit datelor publicate în octombrie 2021 de Centrul de Control și Supraveghere al Bolilor din SUA (CDC), copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani care se infectează cu coronavirus riscă şi ei să facă forme grave de COVID-19, astfel că este utilă vaccinarea şi în cazul lor.

În rândul populației pediatrice din Statele Unite cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani au fost înregistrate peste 8.300 de spitalizări legate de COVID-19 și aproape 100 de decese din cauza acestei afecțiuni.

În prezent se apreciază că boala COVID-19 este una dintre primele 10 cauze de deces printre copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani din SUA. În plus, s-a observat că și copiii, nu doar adulții, pot să prezinte manifestări clinice persistente (”Long COVID-19”) după infecție.

Copiii care prezintă COVID-19 pot dezvolta, de asemenea, complicații la distanță cum ar fi sindromul inflamator multisistemic (MIS-C). Acest sindrom este o afecțiune multiorganică în care diferite organe ale corpului (inima, plămânii, rinichii, creierul, pielea, ochii sau tubul digestiv) se inflamează determinând manifestări clinice variate, extrem de severe. Din aprilie 2020 până în octombrie 2021, în SUA au fost raportate peste 2.300 de cazuri de MIS-C la copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani.

Copiii care prezintă comorbidități (boli cronice respiratorii, renale, hepatice, cardiace, malignități, boli inflamatorii intestinale, imunodepresie de diferite cauze) sunt mai expuși riscului de a dezvolta forme severe de COVID-19 după infecția cu virusul SARS CoV-2 în comparație cu copiii sănătoși.

[email protected] Toma Enescu are o pasiune pentru presă, poezie și politică. Îi place să fie informat și este mereu la curent cu ce se întâmplă în spațiul ... vezi toate articolele
Parteneri
Cea mai iubită prăjitură de casă. Se prepară ușor și nu conține ouă, lapte sau unt
Cea mai iubită prăjitură de casă. Se prepară ușor și nu conține ouă, lapte sau...
Scurgere de informaţii. Germania investighează o înregistrare în care oficiali germani discută despre o posibilă livrare de rachete Taurus către Ucraina
Scurgere de informaţii. Germania investighează o înregistrare în care oficiali germani discută despre o posibilă...
Obiceiul care s-ar putea să vă schimbe bugetul lunar: Cum puteţi să primiţi bani pe ce aruncaţi la gunoi în fiecare zi.
Obiceiul care s-ar putea să vă schimbe bugetul lunar: Cum puteţi să primiţi bani pe...
Chiar dacă în ultimul timp a anunţat concedieri masive, Google a şocat industria oferind unui angajat o mărire salarială de 300%. Ce a făcut acesta pentru a obţine această recompensă
Chiar dacă în ultimul timp a anunţat concedieri masive, Google a şocat industria oferind unui...
Bomba MOMENTULUI! Halep, PRINSĂ cu un tenismen celebru. El are IUBITĂ super cunoscută la noi
Bomba MOMENTULUI! Halep, PRINSĂ cu un tenismen celebru. El are IUBITĂ super cunoscută la noi
Adevărul despre pensiile din România! Cât primești, de fapt, după 40 de ani de muncă
Adevărul despre pensiile din România! Cât primești, de fapt, după 40 de ani de muncă
Mantea, probleme mari de sănătate după ce a ales Divinitatea în locul tratamentul medicamentos pentru boala cumplită de care suferă
Mantea, probleme mari de sănătate după ce a ales Divinitatea în locul tratamentul medicamentos pentru...
Un cunoscut oraș din România, la sapă de lemn. Nimic nu-l mai salvează
Un cunoscut oraș din România, la sapă de lemn. Nimic nu-l mai salvează
Războiul din Ucraina, ziua 739. Rusia susţine că a distrus 38 de drone deasupra Crimeei. Circulaţia pe podul Kerci, oprită temporar
Războiul din Ucraina, ziua 739. Rusia susţine că a distrus 38 de drone deasupra Crimeei....
Ce rată vei plăti dacă iei mâine un credit ipotecar de 60.000 de euro pe 30 de ani. Cum arată în realitate dobânzile la credite
Ce rată vei plăti dacă iei mâine un credit ipotecar de 60.000 de euro pe...
Wizz Air introduce noi zboruri din România. Vezi unde poţi zbura cu mai puţin de 80 de lei
Wizz Air introduce noi zboruri din România. Vezi unde poţi zbura cu mai puţin de...
O nouă șansă la viață pentru acești bolnavi. Cancerul pulmonar poate fi învins
O nouă șansă la viață pentru acești bolnavi. Cancerul pulmonar poate fi învins
Care sunt cele două orașe din România în care străzile nu au nume? Pe unul îl știe toată țara!
Care sunt cele două orașe din România în care străzile nu au nume? Pe unul...
Pensionarii care trebuie să dea banii înapoi!
Pensionarii care trebuie să dea banii înapoi!
INCREDIBIL cum arăta Maria Băsescu în tinerețe! Era de o frumusețe rară, întorcea toate privirile
INCREDIBIL cum arăta Maria Băsescu în tinerețe! Era de o frumusețe rară, întorcea toate privirile