O descindere de proporții a autorităților de mediu a avut loc în data de 23.10.2024 în localitatea Oarja, județul Argeș, la incineratorul de deșeuri deținut de Repsan Energy, transformat în ultimul an într-o periculoasă bombă ecologică. Astfel, au fost luate măsuri importante în lupta autorităților cu poluatorii din județul Argeș în scopul protejării sănătății populației, arată Monitorul de București.
Recent a ieșit la iveală un focar de poluare care contaminează zona comunelor Oarja, Bradu, orașul Pitești și o fraudă imensă comisă de oameni de afaceri în complicitate cu anumite autorități.
Începînd cu anul 2023 un grup de interese din Argeș care deține un incinerator cumpărat ca fier vechi de la o rafinărie și un punct de lucru în Oarja au încheiat cu ADI București (Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Gestionarea Integrată a Deșeurilor Municipale în Municipiul București) un contract ilegal de tratare mecano-biologică a deșeurilor menajere produse de bucureșteni, neavând la acel moment o autorizație care să permită această activitate și nici dotările corespunzătoare, arată Monitorul de București.
Rezultatul a fost poluarea și contaminarea întregii zone din perimetrul Oarja dar și contaminarea pânzei freatice care duce la afectarea culturilor cu substanțe toxice provenite din deșeuri, care s-au scurs sistematic în sol pe parcursul întregului an.
La Oarja munții de gunoaie menajere îmbibate cu lichide toxice au ajuns la peste 10 m înălțime și ploile îi spală periodic iar șuvoaiele de ape contaminate se scurg pe câmpurile din jur.
Cum în zonele învecinate incineratorului din comuna Oarja, județul Argeș gestionat de Repsan Energy se cultivă intens cereale, aceste culturi pot fi contaminate cu substanțele toxice din deșeurile menajere care au fost prost gestionate de Repsan Energy.
Mai mult, aceste cereale pot ajunge ca și făină, produse de patiserie sau pâine prin rețelele de comerț în toată țara, existind riscul îmbolnăvirii oamenilor care le consumă fără a ști ca acestea sunt contaminate și care le pot provoca boli grave.
Mii de petiții de la cetățenii afectați de munții de gunoaie, de poluare și contaminare au fost trimise în ultimul an la diverse autoritățil responsabile din Argeș și au sosit și la redacția noastră dar se pare ca acestea au fost ignorate până de curând.
O descindere de proporții a autorităților de mediu și sanitare a avut loc miercuri 23.10.2024, cu controale de amploare la punctul de lucru al societății Repsan Energy, ca urmare a contaminării și poluării generate de bomba ecologică din Oarja, județul Argeș, gestionată de Repsan Energy.
Sesizările făcute de cetățenii afectați de poluare s-au adeverit iar o primă măsură urgentă luată de autoritățile de sănătate publică a fost aceea de închidere a activității Repsan Energy din Oarja, ca urmare a pericolului generat asupra populației.
Sub masca unui incinerator de ardere a materialelor combustibile, la Repsan Energy se desfășoară un adevărat trafic cu deșeuri menajere din care se scurg substanțe toxice direct în sol, contaminând pânza freatică, terenurile agricole din jur dar și aerul respirat de oameni.
Sute de tone de gunoi în amestec din care se scurg lichide toxice sunt aduse la Repsan Energy în Oarja, avand ca efect terorizarea cu mirosuri puternice a locuitorilor in Municipiului Pitești și din comunele limitrofe.
Munții de gunoaie menajere sunt depozitați direct pe sol sau pe platforme, punând în pericol solul și pânza freatică precum și culturile agricole din zonă, ceea ce reprezintă o veritabilă infracțiune de mediu.
O parte din aceste deșeuri sunt arse la Repsan Energy și o parte sunt ingropate ilegal pe terenurile din jur. Fumul degajat de incineratorul de gunoi din Oarja, de la atâtea sute de tone de deșeuri arse zilnic, pune în pericol grav sănătatea locuitorilor.
Deșeurile care ajung la Repsan Energy din comuna Oarja provin de la primăriile de sector din Municipiul București, așadar Oarja și Piteștiul au devenit coșul de gunoi al Bucureștiului începând din luna decembrie 2023, când a fost semnat contractul ilegal de tratare mecano-biologică a deșeurilor între ADI București și asocierea Repsan Energy – 3R Green.
Contractul este considerat ilegal deoarece la data încheierii acestuia Repsan Energy nu deținea o autorizație de mediu care să îi permită tratarea acestor deșeuri. Acest lucru reprezintă o ilegalitate comisă de conducerea ADI București și de reprezentanții Repsan Energy, care a dus după un an de activitate la poluarea și contaminarea mediului și punerea în pericol a sănătății publice.
Ce interese a avut Dragoș Iordache, directorul executiv al ADI București, împreună cu poluatorii de la Repsan Energy ca să aducă deșeurile produse de cetățenii Bucureștiului la peste 140 de km tocmai în comuna Oarja, județul Argeș, se întreabă sursa citată.
Incineratorul de la Oarja este de fapt o veche instalație din perioada comunistă, cumpărată de la fier vechi de la o rafinărie, în care acum sunt arse deșeurile municipale provenite din București, activitate interzisă de lege.
Odată cu degajarea fumului se produce o substanță foarte periculoasă, numită Dioxină. Aceasta este respirată de oameni și duce la îmbolnăviri grave sau se așează pe plante și cereale și este consumată astfel de animale, iar ulterior se transmite la oameni prin consumul de lapte și carne. Produsele alimentare din Argeș pot ajunge prin rețelele de comerț în toată țara și pot fi consumate de orice cetățean din România.
Ba mai mult, deșeurile incinerate la Oarja pot genera și alte boli extrem de grave din cauza altor substanțe degajate în aer: mercurul, care are o toxicitate extrem de mare, poate produce leziuni cerebrale, renale şi ale căilor respiratorii, plumbul, care poate duce la îmbolnăvirea cu cancer iar o expunere de lungă durată poate avea efecte devastatoare asupra creierului, antimoniul, o substanță extrem de nocivă care poate cauza cancer, cuprul care poate provoca ciroză, boala Wilson şi boala Alzheimer.
Este un cerc vicios generat de încheierea unui contract ilegal între asocierea Repsan Energy – 3R Green și ADI București. Dacă nu exista acest abuz generat de încheierea unui contract ilegal, nu exista această poluare periculoasă și contaminare care pune în pericol sănătatea publică, fapt dovedit de decizia de suspendare a activității Repsan Energy dată de autoritățile de sănătate publică.
România a fost notificată de Comisia Europeană pentru deficiențe privind tratarea mecano-biologică a deșeurilor și urmează să plătească sume importante ca și amenzi din buzunarul cetățenilor și din bani publici.
Mai mult, România riscă să fie chemată în fața Curții Europene de Justiție pe tema tratării deficitare a deșeurilor. Instituția care a fost delegată să rezolve aceste probleme pentru capitala României este ADI București, care, prin directorul executiv Dragoș Iordache, a decis să trimită deșeurile din București tocmai la Oarja, fără să fie de fapt tratate și să fie arse în acest incinerator. În schimb, banii încasați de Repsan Energy sunt pentru deșeuri tratate. Acesta este jocul economic cu deturnarea unor sume uriașe de bani de la primăriile de sector din București pentru Repsan Energy care doar mimează tratarea mecano-biologică a deșeurilor, încasând în schimb sume uriașe de bani.
Directorul executiv al ADI București recunoaște încheierea unui contract ilegal cu Repsan Energy în noiembrie 2023 pentru tratarea mecano-biologică a deșeurilor provenite din București dar spune că instituția sa a beneficiat de consultanți și avocați care au decis acest aspect și că dumnealui i-a fost impusă încheierea acestui contract.
Așteptăm cu interes informații și comunicate publice de la autoritățile care au făcut această importantă descindere la Oarja, Argeș și măsurile stabilite pentru poluatori în vederea eliminării factorilor de mediu dăunători și a protejării sănătății păublice.
Așa cum prevede legea, poluarea prin evacuarea, cu știință, în apă, în atmosferă sau pe sol a unor deșeuri sau substanțe periculoase constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.