BUSINESS

Indicele ROBOR a urcat vertiginos în ultimele zile. Lovitură pentru românii cu credite în lei

Indicele ROBOR a urcat vertiginos în ultimele zile. Lovitură pentru românii cu credite în lei
sursa: hotnews.ro

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat vertiginos în ultimele zile după ce miercuri a ajuns la 5,37% pe an, de la 5,21% cât a fost marţi, potrivit informaţiilor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Indicele ROBOR a urcat vertiginos în ultimele zile. Lovitură pentru românii cu credite în lei

Un nivel similar a fost înregistrat în data de 12 martie 2013, fiind practic un nou record negativ. La începutul lui 2020, indicele ROBOR la 3 luni era 3,19% pe an, iar la debutul lui 2021 se situa la 1,98%.

Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 5,50% pe an, iar ROBOR la 12 luni s-a majorat la 5,69% pe an.

BNR a crescut dobânda-cheie la 3.75% în România

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât recent majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 3,75% pe an, de la 3% pe an şi păstrarea controlului ferm asupra lichidităţii de pe piaţa monetară.

În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 1,86% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2021, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 1,17%.

Energia continuă să alimenteze inflaţia

Energia continuă să alimenteze inflaţia peste tot în lume şi probabil la sfârşitul trimestrului II se va vedea o oarecare scădere a acesteia, a declarat Adrian Vasilescu, consultant de strategie la BNR.

„În mare, se repetă tabloul din martie, pentru că şi în martie a fost în România, ca în toată Uniunea Europeană, o explozie a preţurilor şi ne aşteptam ca acela să fie vârful şi chiar dacă va fi o creştere în aprilie să fie cam pe acolo. Ei bine, am văzut o explozie nouă în aprilie, 13,76%. Foarte mare! Şi s-a produs o inversare faţă de martie, pentru că în martie, pentru prima dată după un an, preţurile la alimente s-au scumpit mai mult decât preţurile produselor nealimentare şi credeam că începe o nouă serie cu preţuri mai scumpe la alimente decât la produse nealimentare, dar nu s-a întâmplat aşa.

Sigur că e un record nou la cartofi. Pâinea, de asemenea, are o scumpire semnificativă, uleiul e în ritmul lui normal, s-a dus foarte sus. Până şi margarina a crescut foarte mult. Deci, creşteri mari şi la produsele alimentare, dar nu generalizate. Merg în continuare creşteri pe ‘lebedele negre'”, a spus Adrian Vasilescu pentru Agerpres.

[email protected] Toma Enescu are o pasiune pentru presă, poezie și politică. Îi place să fie informat și este mereu la curent cu ce se întâmplă în spațiul ... vezi toate articolele