Este doliu în lumea artistică din România. Marele artist, Gabriel Cotabiță, a murit sâmbătă, la vârsta de 69 de ani.
UPDATE: Apar noi informații despre decesul marelui Cotabiță, se pare că acesta ar fi fost la internat la Spitalul Universitar, unde era în comă de mai bine de două săptămâni, dar familia a ținut totul la secret, arată Observator News.
Artistul se afla internat la spitalul Universitar acolo unde era în comă. Pe 11 noiembrie ar fi suferit un accident vascular masiv, de atunci starea lui s-a înrăutăţit, azi a fost confirmat şi decesul.
Din primele surse, se pare că artistul ar fi suferit un AVC. Momentan, familia și medicii săi nu au făcut un anunț oficial cu privire la cauza decesului.
Anunțul decesului regretatului artist a fost făcut de marele dirijor Ionel Tudor.
”Ai plecat, Gabi, și ai lăsat muzica pop românească fără una dintre cele mai mari și mai personale voci! Am fost nu doar colaboratori ci și prieteni din tinerețe! Am lansat împreună piese care au bucurat generații de ascultători („Noapte albastră”, „Te rog, domnișoară, nu pleca”, „Și va mai trece-o noapte”, „Viața e un cazino”, „Voice from above”, „Uneori-El amor”, „Să nu ne spunem adio”, „Poate că da, poate că nu” etc)!
Am lansat împreună cu Joey de Alvaré primul CD din România! Am făcut lucruri frumoase împreună, lucruri care nu se pot uita! Am împărțit multe momente ale vieții și carierei noastre împreună!…Te vom păstra mereu în inimile noastre! Dumnezeu să te odihnească în pace și lumină!” – a transmis Ionel Tudor într-un mesaj pe Facebook.
În ultimii ani, Gabriel Cotabiță s-a luptat, de mai mult ori, cu problemele de sănătate. Acesta a avut permanent sprijinul medicilor, dar și al familiei, pentru a putea trece peste momentele grele.
Una dintre marile cumpene a fost în, 2021. La vremea aceea, Gabriel Cotabiță avut viața pusă în pericol din cauza unei infecții puternice cu coronavirus. După zile întregi de spitalizare, artistul și-a revenit. În prezent, încă mai lupta cu problemele de sănătate, însă spera că își va reveni.
„De vreo doi ani de zile doar supraviețuiesc. De când am schimbat anul am trecut prin tot felul de probleme de sănătate. Ultima oară când mi se întâmplase toată lumea credea că am terminat-o. Se pare că anul acesta în care am intrat a fost unul nefast pentru mine. Mi-am petrecut Revelionul în spital, apoi am avut o problemă cu tiroida luna trecută. Problemele vin, tu doar trebuie să fii pregătit și să nu te sperie. Și mai ales să nu se sperie cei din jurul tău”, spunea Gabriel Cotabiță.
Artistul povestea că problemele se sănătate i-au fost prevăzute de către o bună amică, care se ocupă cu realizarea astrogramelor.
„Nu credeam că voi mai întâlni pe cineva care să mă iubească așa. Eu nu am făcut nimic special pentru ea, nu i-am ridicat vreo statuie. Știe doar că o iubesc și punct”, vorbea Gabriel Cotabiță despre partenera sa de viață.
Gabriel Cotabiţă s-a născut la 1 noiembrie 1955. El a fost cântăreţ, prezentator, producător muzical şi de televiziune. De asemenea, a fost solistul vocal al formaţiei VH2 şi a fost component al cunoscutului grup rock Holograf în anii ’80.
Pe 8 mai 2015, Gabriel Cotabiţă a suferit un stop cardio-respirator, la o sală de sport, și a fost în comă mai mult timp. A purtat apoi un defibrilator automat, pentru prevenirea tulburărilor cardiace.
Ulterior, în timpul pandemiei, a fost internat în spital în stare gravă după ce s-a îmbolnăvit de Covid. El a fost căsătorit de două ori şi avea trei fete. Gabriel Cotabiță a murit sâmbătă, 23 noiembrie, la vârsta de 69 de ani.
Premierul Marcel Ciolacu a reacționat, pe Facebook, după anunțul prinvind moartea lui Gabriel Cotabiță.
„Astăzi a plecat dintre noi Gabriel Cotabiță, o voce senzațională și unul dintre cei mai îndrăgiți artiști români. Muzica lui ne-a încântat tinerețea și aceasta este moștenirea sa către generațiile de acum. Dumnezeu să-l odihnească acolo sus printre îngeri!„, a scrie liderul PSD.
Un mesaj de rămas bun a transmis şi Cezar Ouatu.
„Este unul din momentele care-mi vor rămâne bine întipărite în minte pe viaţă. Îţi mulţumesc. Ce trăiri, ce emoţii şi lacrimi de fericire!! Dumnezeu să te odihnească în pace, Gabriel Cotabiţă”, a transmis și Cezar Ouatu.
„Nu ştiu ce zi este astăzi, însă deja e foarte greu de dus. După Marius Baţu, aflu acum că a murit şi Gabriel Cotabiţă. Incredibil! Toată copilăria mea i-am cântat piesele. Toată copilăria mea am încercat să îl imit. Toată copilăria mea… Drum lin, Maestre”, a scris şi Alin Dincă, solistul trupei Trooper.
Și Nicolae Ciucă a transmis un mesaj legat de moartea regretatului artist. Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a reacționat, pe facebook, la anunțul morții lui Gabriel Cotabiță.
„Gabriel Cotabiță a fost un artist mare. Plecarea lui ne lasă fără una dintre cele mai calde și iubite voci ale României. Melodii precum „Noapte albastră”, „Domnișoară, nu pleca” sau „Raiul e pe pământ” ne-au însoțit în momentele cele mai frumoase ale vieții, oferindu-ne emoție și inspirație.
Gândurile mele sunt alături de familia sa și de toți cei care l-au iubit. Gabriel, ne vei lipsi enorm, dar muzica ta va rămâne vie în sufletele noastre. Dumnezeu să te odihnească în pace!”, a scris Nicolae Ciucă.
În 2015, Cotabiță a suferit un infarct, în timp ce făcea sport. Au urmat doua luni cumplite la spital, după care Gabriel Cotabita s-a intors acasa. Medicii de la Spitalul Elias spuneau ca starea sa este mult ameliorata, iar cele 27 de zile de recuperare au dat roade.
Pe 8 mai 2015, Cotabiță a suferit un stop cardio-respirator, la o sală de sport. A purtat apoi un defibrilator automat, pentru prevenirea tulburărilor cardiace.
Pe pagina creata pe Facebook pentru sprijinirea familiei a fost publicata o rugaciune ce poate fi rostita pentru Gabriel Cotabita. Mari artiști, alături de zeci de mii de români, au fost de acord să se roage împreună pentru sănătatea artistului. Aceasta era rugăciunea postată în mai 2015.
„Preaputernice şi slăvite Doamne Iisuse Hristoase,Tu, Care ai venit în lume să tămăduieşti neputinţele oamenilor, Care nu ai venit să chemi la pocăinţă pe cei drepţi, ci pe cei păcătoşi, şi ai primit moarte pe cruce pentru mântuirea noastră! Din adâncul inimii Te rugăm să primeşti smerita noastră nevoinţă şi această mică rugăciune a noastră pentru robul Tău Gabriel-Emil.
Mântuieşte-l, Doamne, precum ştii, ca un bun şi iubitor de oameni, şi rânduieşte Tu toate spre folosul său. Că noi neputincioşi suntem şi nu îl putem ajuta dacă nu ne vei lumina cu harul Tău.
De e voia Ta, îl poţi pedepsi precum se cade pentru păcatele sale, tămăduindu-l cu ierburile amare ale durerii, ca un doctor priceput, precum vei vrea. Dar căzând înaintea Ta Te rugăm, îndură-te de robul Tău Gabriel-Emil, potoleşte-i fierbinţeala, alină-i suferinţa, ridică-l din patul durerii.
Să îi fie această încercare prin care trece spre îndreptarea vieţii, spre început bun mântuirii şi spre iertarea păcatelor.Dăruieşte-i lui răbdare şi linişte, alungând de la el toată frica şi toată deznădejdea, ca să nu fie îngenuncheat de durere şi să cârtească sau să cadă în patima mâniei.
Ajută-l, Iubitorule de oameni, ca văzând el mila Ta să cadă la picioarele Tale cu lacrimi de pocăinţă şi de mulţumire, ca să se învrednicească să audă glasul Tău cel sfânt: „Iertate îţi sunt păcatele!” Indură-Te de el, Stăpane, pentru rugăciunile Maicii Tale si ale tuturor sfinţilor Tăi acum si pururea si în vecii vecilor Amin!”.
Click to display the embedded YouTube video