BUSINESS

Inflație versus scumpiri. Vești proaste pentru români de la analiști financiari de renume

Inflație versus scumpiri. Vești proaste pentru români de la analiști financiari de renume
sursa: romaniatv.net

Din punct de vedere economic se știe deja că există o legătură clară între inflație și scumpiri, însă economiștii financiari explică foarte clar faptul că această legătură este altfel decât o înțelegem noi, oamenii care nu au habar de cifre și statistici.

Practic, ei susțin faptul că o inflație mai mică nu înseamnă o ieftinire a prețurilor ci, din contră, tot o scumpire însă ceva mai puțin agresivă.

Inflație versus scumpiri. Vești proaste pentru români de la analiști financiari de renume

“O inflaţie mai mică nu înseamnă o scădere a preţurilor. O inflaţie mai mică înseamnă că preţurile cresc mai puţin decât au crescut anul trecut. Dacă anul trecut am avut o inflaţie de 17% înseamnă că în medie toate preţurile au crescut cu 17%.”, explică Constantin Rudniţchi, analistul economic, citat de Știrile Pro TV.

De asemenea, specialistul în cifre și sume, explică de asemenea și ecuația creșterii prețurilor în raport cu inflația, pentru a înțelege mai bine dinamica prețurilor.

„Dacă anul acesta vom avea o inflaţie de 9% să zicem înseamnă că preţurile vor creşte faţă de acest moment cu 9%, adică mai puţin decât anul trecut, dar în niciun caz nu vor scădea. Când vorbim despre scădere vorbim despre deflaţie, dar nu se va repeta foarte curând.”, a mai spus acesta.

Deflația este un fenomen economic care reprezintă opusul inflației, caracterizat prin scăderea prețurilor bunurilor și serviciilor. Acest fenomen are consecințe asupra unei economii naționale la fel de grave ca și inflația. El poate fi determinat, în principal, prin reducerea masei monetare și a creditului.

Inflația a scăzut ușor în decembrie, dar prețurile au continuat să crească. Cele mai mari scumpiri au fost înregistrate la zahăr, energie electrică și gaze. Rata anuală a inflaţiei a scăzut la 16,4% în luna decembrie 2022, de la 16,8% în noiembrie, pe fondul scumpirii produselor alimentare cu 22,05%, mărfurilor nealimentare cu 14,95% şi a serviciilor cu 9,78%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, publicate vineri, citat de Digi24.ro.

În luna decembrie, preţurile de consum au crescut cu 0,37% comparativ cu luna precedentă, în condiţiile în care mărfurile alimentare au fost mai scumpe cu 1,26%, serviciile cu 0,67%, în timp ce mărfurile nealimentare s-au ieftinit cu 0,32%.