Inundații Galați! Situația rămâne complicată în județul Galați, acolo unde sute de oameni au rămas fără case după ce ciclonul Boris a făcut ravagii noaptea trecută. Sute de salvatori, pompieri, jandarmi, polițiști, soldați rămân pe teren, în zonă fiind deschise două tabere de sinistrați cu o capacitate de 400 de locuri fiecare. Rămâne în vigoare un Cod Roşu hidrologic pe cursuri de apă din judeţele Vaslui şi Galaţi a fost prelungit până luni.
UPDATE: Bilanţul inundaţiilor din Galaţi a crescut la șase morţi, iar un om este dat dispărut. De asemenea, codul roșu de viituri a fost prelungit până luni.
UPDATE: Cursurile au fost suspendate luni şi marţi în 25 de unităţi de învăţământ din zonele afectate de inundaţii din judeţul Galaţi, anunţă duminică Ministerul Educaţiei, precizând că situaţia nu permite nici desfăşurarea cursurilor online.
”Potrivit informaţiilor transmise până în acest moment de către inspectoratele şcolare judeţene, având în vedere gradul de afectare în urma inundaţiilor, în Judeţul Galaţi este necesară suspendarea cursurilor pentru zilele de 16 şi 17 septembrie în 25 de unităţi de învăţământ (inclusiv structuri)”, transmite Ministerul Educaţiei, pe baza datelor primite până la ora 12.00.
Click to display the embedded YouTube video
Judeţele Galaţi şi Vaslui au fost lovite de inundaţi în noaptea de vineri spre sâmbătă. Cel mai grav afectat este judeţul Galaţi, unde patru oameni au murit, sute de gospodării au fost inundate, iar oameni evacuaţi.
IGSU anunţă duminică un nou bilanţ aş inundaţiilor din ultimele două zile, prfecizând că 28 de localităţi din 7 judeţe au fost afectate. Peste 5.000 de gospodării au fost inundate în Galaţi şi Vaslui. În judeţul Galaţi, 4 persoane şi-au pierdut viaţa, iar două persoane sunt date dispărute.
”Efectivele MAI intervin în aceste momente în localităţi din judeţele Vaslui şi Galaţi, unde peste 5.000 gospodării şi peste 15.000 persoane sunt afectate de fenomenele hidrometeorologice periculoase. În localitatea Pechea, Galaţi, 11 persoane au refuzat evacuarea din zona inundată şi se află în podurile locuinţelor, fiind monitorizate de forţele de intervenţie. Acestea au solicitat doar alimente şi apă. De asemenea, 1 echipă de pirotehnişti din cadrul Unităţii Speciale de Intervenţie în Situaţii de Urgenţă a IGSU s-a deplasat către zona digului din localitatea Pechea, pentru evaluarea situaţiei în scopul realizării unei breşe”, anunţă IGSU.
Potrivit situaţiei centralizate, în ultimele 24 de ore, au fost afectate 28 de localităţi din 7 judeţe – Argeş, Bacău, Galaţi, Iaşi, Neamţ, Timiş şi Vaslui – unde s-a intervenit pentru salvarea a 320 persoane. De asemenea, au fost afectate parţial sau total peste 5.000 de gospodării şi peste 15.000 persoane. Totodată, 4 persoane şi-au pierdut viaţa, iar două persoane sunt date dispărute (în localităţile Pechea şi Costache Negri, Judeţul Galaţi).
Circulaţia rutieră a fost afectată din cauza apei şi aluviunilor de pe carosabil pe 3 drumuri naţionale (DN 25 şi DN 24D – Galaţi, DN 26 – Vaslui) şi pe 11 drumuri judeţene (DJ 242, DJ 242B, DJ 242D, DJ 242H, DJ 251, DJ 251A, DJ 251G, DJ 251H, DJ 253, DJ 254 şi DJ 255).
Efecte semnificative au fost înregistrate în mai multe localităţi din judeţul Galaţi:
– în localitatea Pechea, 1 persoană a fost declarată decedată după ce a fost surprinsă de viitură, ca urmare a creşterii nivelului apei pârâului Geru, alte 116 au fost salvate, iar 1 persoană a fost dată dispărută nefiind găsită la domiciliu
– în localitatea Drăguşeni, 1 persoană a fost declarată decedată şi alte 5 au fost salvate
– în localitatea Costache Negri s-a produs o viitură ca urmare a scurgerilor de pe versanţi şi a ieşirii din matcă a pârâului Suhurlui, iar 1 persoană a fost găsită decedată şi alte 25 au fost salvate, iar o persoană a fost dată dispărută
– în localitatea Corod, 1 persoană a fost declarată decedată şi alte 7 au fost salvate
– în 8 localităţi (Griviţa, Bereşti, Cuza Vodă, Cudalbi, Tudor Vladimirescu, Băneasa, Vameş şi Slobozia Conachi) din judeţul Galaţi, 121 de persoane şi 17 animale au fost salvate de forţele de intervenţie.
De asemenea, în 5 localităţi – Docăneasa, Trestiana, Murgeni, Griviţa şi Zorleni – din judeţul Vaslui 46 de persoane fiind salvate de forţele de intervenţie, iar 161 de gospodării au fost afectate de inundaţii. Pentru gestionarea acestor efecte produse din cauza precipitaţiilor abundente, la nivel naţional au fost implicaţi pompieri, poliţişti, jandarmi, dar şi autorităţile locale din zonele afectate.
La nivel central, situaţia din teren este monitorizată şi coordonată prin Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (inclusiv cu sprijinul grupei Operative a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă), care este în permanentă legătură cu celelalte instituţii reprezentate în Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.
De asemenea, pentru o coordonare mai eficientă a intervenţiilor ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, s-au deplasat în zonele afectate, unde au condus şedinţe operative. Totodată, din dispoziţia prim-ministrului şi a viceprim-ministrului, ministrul afacerilor interne, generalul Dan-Paul Iamandi, inspectorul general al IGSU, va asigura coordonarea forţelor care intervin în judeţele Vaslui şi Iaşi.
În funcţie de necesităţile operative, în zonele afectate din judeţul Galaţi au fost suplimentate efectivele cu 239 de pompieri de la inspectorate din ţară, precum şi cu mijloace tehnice de intervenţie (2 maşini de stingere, 1 Autospecială pirotehnică, 1 şenilată, 22 autospeciale de prima intervenţie şi comandă, 23 bărci, 38 autocamioane de intervenţie, 21 motopompe remorcabile, 2 containere igienice, 2 macarale, 6 cap tractor-semiremorcă), iar la Bacău o macara.
Hidrologii au prelungit, sâmbătă noapte, avertizarea Cod Roşu privind depăşirea cotelor de pericol pe mai multe cursuri de apă din judeţele Galaţi şi Vaslui. Noua avertizare a intrat în vigoare la miezul nopţii şi este valabilă până duminică la ora 12:00.
„Având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi menţinerea nivelurilor peste cotele de pericol ca urmare a propagării viiturilor formate anterior în amonte, se prelungeşte avertizarea hidrologică cod roşu pe râurile din bazinele hidrografice: Siret – afluenţii de stânga aferenţi sectorului aval S.H. Lungoci (judeţul Galaţi), Prut – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Fălciu (judeţele Galaţi şi Vaslui)”, a anunţai Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor.
Hidrologii precizează că situaţia impune urmărirea evoluţiei situaţiei hidrometeorologice, în conformitate cu ”Regulamentul privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomene hidrometeorologice periculoase având ca efect producerea de inundaţii, secetă hidrologică precum şi incidente/accidente la construcţii hidrotehnice, poluări accidentale ale cursurilor de apă şi poluări marine în zona costieră”.
Persoane evacuate sunt şi în Vaslui, unde peste o mie de consumatori au rămas fără energie electrică, iar doi pacienţi, între care o femeie gravidă, au ajuns cu greu la spital, după ce ambulanţele în care se aflau nu au mai putut înainta din cauza calamităţilor.
În localităţile Slobozia Conachi şi Pechea vor fi amenajate două tabere, cu o capacitate de 400 de locuri fiecare, ce vor fi pregătite pentru preluarea persoanelor ale căror locuinţe sunt grav afectate de inundaţii
Guvernul anunţă, sâmbătă seara, că până în prezent au fost evacuate şi mutate în siguranţă 271 de persoane, autorităţile fiind in dialog cu alţi 14 locuitori din Comuna Pechea pentru a-i convinge să meargă într-o zonă sigură şi au fost deja amenajate 30 de locuinţe modulare din cele 50 din primul lot trimis deja catre zonele afectate. În localităţile Slobozia Conachi şi Pechea vor fi amenajate două tabere, cu o capacitate de 400 de locuri fiecare, ce vor fi pregătite pentru preluarea persoanelor ale caror locuinţe sunt grav afectate de inundaţii.
”Premierul Marcel Ciolacu a coordonat, la Galaţi, reuniunea Comandamentului pentru Situaţii de Urgenţă în care au fost luate mai multe decizii pentru protejarea vieţii persoanelor afectate de inundaţii şi acordarea de ajutor în regim de urgenţă. Până în prezent au fost evacuate şi mutate în siguranţă 271 de persoane, autorităţile fiind in dialog cu alţi 14 locuitori din Comuna Pechea pentru a-i convinge să meargă într-o zonă de siguranţă”, precizează Guvernul.
Pentru cazarea populaţiei evacuate, au fost deja amenajate 30 de locuinţe modulare din cele 50 din primul lot trimis deja catre zonele afectate, fiecare având capacitatea să găzduiască patru persoane. Prim-ministrul a cerut suplimentarea cu încă 200 de locuinţe modulare, care vor fi operaţionalizate în regim de urgenţă şi amplasate în zone sigure, stabilite împreună cu reprezentanţii Apelor Române, precizează Executivul.
”În localităţile Slobozia Conachi şi Pechea vor fi amenajate două tabere, cu o capacitate de 400 de locuri fiecare, ce vor fi pregătite pentru preluarea persoanelor ale caror locuinţe sunt grav afectate de inundaţii. Oamenilor le vor fi asigurate apă, alimente, paturi si lenjerii de pat, saci de dormit şi tot ce este necesar pentru cazarea temporară”, mai anunţă Guvernul în comunicat.
Un număr de 569 de salvatori – pompieri, jandarmi, poliţişti, forţe ale armatei, personal al aviaţiei – au fost implicaţi în acţiunile de salvare şi de ajutorare în cele 22 de localităţi afectate din judeţul Galaţi (Valea Mărului, Piscu, Pechea, Slobozia Conachi, Griviţa, Cuza Vodă, Cudalbi, Costache Negri, Corni, Băneasa, Corod, Târgu Bujor, Jorăşti, Drăguşeni, Smulţi, Bereşti, Bereşti Meria, Bălăbăneşti, Tudor Vladimirescu, Bălăşeşti, Rediu şi Sugurlui).
Două detaşamente ale Ministerului Apărării Naţionale, dotate cu bărci de salvare şi camioane, au intervenit, la solicitarea autorităţilor locale, în judeţul Galaţi. Reprezentanţii Guvernului şi cei ai autorităţilor locale lucrează, sub coordonarea premierului, la soluţii alternative de evacuare mai rapidă a apei din zonele inundate.
”În momentul în care se vor retrage apele, Executivul şi autorităţile locale vor evalua pagubele şi soluţiile pentru sprijinirea oamenilor şi comunităţilor, inclusiv prin alocarea de bani din Fondul de Rezervă la dispoziţia Guvernului”, se mai arată în comunicat.
’Suntem solidari cu oamenii a căror muncă de o viaţă este distrusă de inundaţii şi îi vom ajuta pentru a-şi reface locuinţele şi gospodăriile. Acum însă, prioritatea noastră este salvarea de vieţi. Le mulţumesc salvatorilor şi tuturor celor care au intervenit pentru a-şi ajuta semenii”, a afirmat Şeful Executivului.
La Comandamentul pentru Situaţii de Urgenţă, la Galaţi, împreună cu premierul Marcel Ciolacu, au participat vicepremierul şi ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvar ministrul Mediului, Mircea Fechet, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, autorităţi locale din judeţul Galaţi.
Trei tronsoane de drumuri naţionale şi 9 tronsoane de drumuri judeţene din judeţul Galaţi sunt închise duminică dimineaţă, din cauza inundaţiilor. În judeţul Vaslui, este afectat doar un drum naţional, în apropierea limitei cu judeţul Galaţi.
Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că la ora 6.00, raficul rutier este oprit pe următoarele tronsoane de drumuri naţionale din judeţele Galaţi şi Vaslui:
Judeţul Galaţi:
– DN 25, între localităţile Vameş şi Piscu;
– DN 26, între localităţile Rogojeni şi Găneşti şi între localităţile Chiraftei şi Măstăcan, (rută ocolitoare DJ 242 Folteşti – Fârţăneşti – Cuca – Vârlezi);
– 9 tronsoane de drumuri judeţene.
Judeţul Vaslui:
– DN 26, între loc. Blăgeşti şi limita cu judeţul Galaţi.
Poliţiştii recomandă şoferilor ca, înainte de a porni la drum, să se informeze cu privire la condiţiile meteorologice şi la restricţiile de circulaţie şi, pentru siguranţa lor, să nu pătrundă pe tronsoane închise traficului!