Zâmbitorul ministrul liberal al Finanțelor, Ioan Marcel Boloș, are începând de joi seara o serie de probleme serioase în ministerul pe care îl conduce, după ce angajații au intrat într-un protest spontan ca urmare a OUG-ului pregătit de Guvernul Ciolacu privind reducerea cheltuielilor bugetare.
UPDATE: După discuțiile cu ministrul Marcel Boloș, liderii de sindicat au anunțat că renunță, temporar, la proteste, după ce au reușit să obțină cinci promisiuni de la guvernanți.
Ministrul Finanţelor Marcel Boloş a dat asigurări, în contextul protestului spontam de joi al angajaţilor instituţiei, că toţi îşi primesc salariile şi nu vor fi probleme cu plăţile. „Un lucru cu care le-am spus însă că nu sunt de acord şi pe care îl voi susţine în continuare este ca angajaţii cu venituri foarte mari să primească şi diferite beneficii suplimentare, la care omul de rând nu ajunge nici să spere”, a adăugat liberalul.
„«Atunci vă aşteptăm la noi la sediu să bem o cafea împreună», mi-au spus la finalul protestului de ieri doamnele de la Trezorerie. Şi la prima oră am fost acolo, am reuşit să ajung azi la două trezorerii din Bucureşti. În câteva minute holul s-a umplut de oameni, cu care am reuşit să stau de vorbă. Am putut să mă aflu în mijlocul lor şi să văd cum lucrează, să înţeleg provocările cu care se confruntă şi să împărtăşim câteva zâmbete pe parcurs”, a scris Marcel Boloş, vineri pe Facebook.
Ministrul PNL a mai spus că toţi angajaţii îşi primesc salariile şi nu vor exista probleme cu plăţile şi niciun angajat nu va trebui să susţină examen pentru a îşi păstra funcţia.
„Două aspecte au fost de mare interes şi am vrut să fie clare: 1. Toţi îşi primesc salariile şi nu vor fi probleme cu plăţile. 2. Niciun angajat nu va fi în situaţia să dea examen pentru a-şi păstra postul” a completat Boloş.
UPDATE: Marcel Boloș a făcut o vizită la Trezorerie
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a făcut, vineri, vizite angajaţilor din mai multe instituţii din subordine pentru a vedea condiţiile în care lucrează. La Trezorerie s-a dus cu cafea, după ce cu o zi înainte fusese invitat de către angajaţii instituţiei, scrie news.ro.
La ANAF Sector 3, angajatele dintr-un birou i-au arătat că au birouri din 1997, printează documente cu o imprimantă care oficial a fost casată şi nu au hârtie. ”Doamne fereşte” a spus în repetate rânduri ministrul, făcându-şi cruce.
Marcel Boloş a vrut, vineri, să vadă cum se lucrează în instituţiile din subordine.
”Nu pot să mai stau cu biroul ăsta, uitaţi-l cum atată. Este din 97 biroul ăsta. Este de la înfiinţarea Trezoreriei”, ia-au spus angajatele dintr-unul dintre birourile vizitate.
”Scaunele sunt ale noastre. Sunt cumpărate de noi, să ştiţi”, mai spun angajatele, moment în care ministrul îşi face cruce.
De asemenea, angajatele îi arată imprimanta pe care lucrează: ”Scrie pe ea casată, vedeţi?!”
”Nu pot să cred! Astea sunt lucruri pe care n-ar trebui să le văd în cea mai…”, a fost replica ministrului.
”Nu mai avem hârtie”, i-a semnalat o altă angajată.
”Cum nu aveţi hârtie, Doamne iartă-mă?!”, a mai afirmat ministrul.
Angajata îi mai spune ceva, iar ministrul îşi face o nou cruce: ”Doamne fereşte!”.
Știre inițială:
Astfel, după scandalul iscat joi seară la Ministerul Finanțelor, angajaţii din direcţiile financiare din mai multe judeţe protestează și vineri faţă de prevederile ordonanţei de reducere a cheltuielilor pregătită de Guvern.
Potrivit sindicaliştilor, vineri, se protestează la Ploieşti, Piatra-Neamţ, Satu Mare, Botoşani, Timişoara, Vrancea, Bacău, Craiova, Buzău, Iaşi, Constanţa, Galati, Teleorman, Botoşani.
Totuși, Ioan Marcel Boloș speră ca plata salariilor bugetarilor să fie făcută la timp, cu toate că există șanse mari ca aceștia să își primească banii cu întârziere luna aceasta.
Vineri ar urma să fie proteste şi la Trezorerie. Asta înseamnă că plata salariilor bugetarilor ar putea fi blocată până miercuri, deoarece luni și marți bugetarii sunt liberi în contextul minivacanței cu ocazia sărbătorii ”Adormirea Maicii Domnului”.
Ministrul Finanțelor speră, însă, că acest lucru nu se va întâmpla.
”14.300 de plăți se vor face în cursul zilei de astăzi, peste 5 miliarde de lei vor fi plățile. Nu este de dorit acest lucru (ca plățile să întârzie din cauza suspendării activității instituțiilor, n.red.). Trebuie să ne gândim ca de activitatea Trezoreriei depinde toată activitatea și plățile de salarii la toți bugetarii. Nu vreau să mă gândesc la așa ceva, îndemn la calm și sper să putem să punem în aplicare ceea ce am discutat ieri”, a declarat Marcel Boloș.
Joi, mii de angajați de la Ministerul de Finanțe și din țară au ieșit din birouri și nu au mai vrut să muncească. Aceștia nu sunt de acord cu ordonanța Guvernului, redactată chiar de Ministerul Finanțelor, care aduce austeritate în instituțiile de stat.
„Este o formă de grevă spontană pe care colegii noștri au adoptat-o deja. Nu este controlabilă de sindicat. Noi voiam să pornim pe 22 (august a.c.) aceeași acțiune de protest, dar între timp, colegii noștri s-au supărat şi mai tare şi au ieșit în forme spontane.
Să vedem cum le controlează Guvernul pe care l-am anunțat. (…) Din ce știu acum, la prima mână, la nivel național, sunt vreo 15.000 de persoane la protest”, a declarat, joi, Vasile Marica, președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Finanțe, la protestul spontan declanșat de angajații din Ministerul de Finanțe.
Blocul Național Sindical informa, ieri, că protestele spontane se vor extinde și la alte unități fiscale din țară.
Angajații au oprit activitatea și au mers la ușa ministrului pentru a cere explicații. Au cerut demisia ministrului şi amenință cu blocaje în toată țara. Oamenii sunt revoltați că ar urma să piardă bani, tichete de vacanță, dar şi funcțiile de conducere.
În cursul zilei de joi, finanţiştii au anunţat că declanşează protestele în întreaga ţară, în urma apariţiei proiectului Ordonanţei de urgenţă privind reducerea cheltuielilor bugetare, care conţine prevederi referitoare la:
– Plafonarea sporului de conditii vatamatoare la 1000 de lei
– Indemnizatia de hrana nu se mai acorda celor cu venitul brut peste 10.000 lei
– Voucherele de vacanta nu se mai acorda celor cu venitul brut peste 10.000 lei
– Anularea posturilor vacante
– Desfiintarea biroului si functiei de sef birou
– Normative personal: 10 functii de executie pt serviciu, 20 functii de executie pt directie, 40 functii de executie pt directie generala
”Ultima formă prevede posibilitatea conducătorului institutiei sa decida daca ofera o functie de executie sefului de birou/serviciu a carui functie se desfiinteaza. Daca ofera o functie si nu exista una vacanta, toti cei care ocupa o functie de executie in structura vor intra la concurs, structura urmand sa se diminueze cu minim un post”, au transmis sindicaliştii.
Aceştia susţin că, dacă ar fi aprobat în forma actuală, proiectul de OUG ar duce la diminuarea veniturilor cu 700 de lei (pe medie) şi la pierderea locurilor de muncă.
Această solicitare se adaugă celorlalte 2 revendicări specifice, respectiv:
– Egalizarea salariilor la nivelul maxim în plată pe fiecare funcţie, grad profesional şi gradaţie în cadul sistemului fiscal
– Introducerea în noua lege a salarizării a familiei ocupaţionale ”finanţe” şi a unei grile de salarizare corespunzătoare complexităţii activităţii desfăşurate
În data de 22 august 2023, între orele 8,30-10,30, sindicaliştii vor organiza protest cu încetarea lucrului, în faţa tuturor sediilor instituţiilor din cadrul sistemului fiscal: DGRFP, AJFP, Direcţii/birouri vamale, direcţii antifraudă.