NEWS

Iohannis și Ciucă, marcaj strâns la Rutte pentru aderarea României la Schengen. Țările de Jos nu sunt împotrivă, dar nici pentru

Iohannis și Ciucă marcaj strâns la Rutte pentru aderarea României la Schengen. Țările de Jos nu sunt împotrivă dar nici pentru
Iohannis Rutte Ciucă aderare spațiul Shengen Sursă foto: observatornews.ro

Miercuri a avut loc o vizită oficială a premierului olandez, Mark Rutte, în România, care s-a întâlnit cu președintele Klaus Iohannis și cu Primul Ministru, Nicolae Ciucă. Cei doi oficiali români au reiterat progresele făcute de țara noastră pentru aderarea la spațiul Schengen.

Klaus Iohannis a declarat că speră să existe un consens politic din partea olandezilor la votul acordat pentru accederea României la spațiul Schengen, în condițiile în care, Țările de Jos s-a opus în mai multe rânduri aderării.

Iohannis zice că îndeplinim criteriile

 „Am discutat cu domnul prim-ministru Rutte despre așteptarea legitimă a României și a cetățenilor noștri de a adera la Spațiul Schengen. Am reiterat toate argumentele care susțin faptul că aderarea noastră cât mai curând este nu doar necesară, ci și extrem de oportună. 

Aderarea României va contribui la securitatea și consolidarea Spațiului Schengen, așa cum am dovedit, printre altele, prin amplul efort al țării noastre de gestionare la standard Schengen a celor 2,5 milioane de cetățeni ucraineni care ne-au trecut deja frontierele. Sperăm să se întrunească în cel mai scurt timp condițiile politice pentru aderarea României la Spațiul Schengen, într-un context european în care pentru consilidarea rezilienței UE, unitatea de acțiune și solidaritatea sunt deosebit de importante”, a declarat Iohannis potrivit ROMÂNIATV.NET.

Cooperarare din mediul de business, argumentul premierului

Nicolae Ciucă a făcut referire la buna colaborare dintre cele două state în ceea ce privește mediul de business, evidențiind că o eventuală aderare la spațiul Shengen va reduce costurile transportatorilor și va micșora timpul de așteptare de la graniță.

„Am apreciat în discuţiile cu domnul premier Rutte nivelul susţinut al cooperării noastre economice bilaterale. Domnul preşedinte a subliniat deja că Olanda ocupă primul loc în rândul investitorilor şi doresc pe această cale să îi mulţumesc personal domnului prim-ministru, Guvernului Olandei şi investitorilor pentru încrederea pe care o au în mediul de afaceri din România şi, desigur, pentru modul în care au înţeles să folosească resursele şi oportunităţile pe care ţara noastră le oferă.

Această vibrantă cooperare la nivelul sectorului de afaceri mă determină să punctez beneficiul direct pe care aderarea României la Schengen îl poate aduce pentru economia olandeză. Prin ridicarea controalelor la frontierele interne se vor reduce semnificativ costurile transportatorilor şi, în egală măsură, efectele negative ale întârzierilor pentru pieţe şi lanţuri valorice”, a declarat Nicolae Ciucă.

Țările de Jos nu sunt împtrivă, dar nici pro

Mark Rutte a declarat că în principiu țara sa nu este împotriva aderării, dar nici nu a dat semnale pozitive asupra acestui subiect. Premierul Țărilor de Jos a spus clar și răspicat că atât timp cât toate criteriile vor fi îndeplinite, accederea țării noastre la libera circulație europeană se va face de îndată.

„Olanda nu e în principiu împotrivă. Noi spunem că toate țările care îndeplinesc condițiile trebuie să intre în spațiul Schengen. România a făcut foarte mulți pași înainte în ultimii ani. Trebuie să fie toate condițiile îndeplinite. Avem și un mecanism de cooperare și de verificare. Pașii următori vor veni și după vom vorbi mai departe.

Olanda nu se opune, dar trebuie să o facem (n.r. – aderarea) într-o manieră transparentă și corectă. Trebuie să avem suficienți pași pozitivi și trebuie să avem un stat de drept mai bun”, a declarat Mark Rutte.