WORLD

Iranul spune că a dat un avertisment înainte de a ataca Israelul. SUA spun că nu este adevărat

Iranul spune că a dat un avertisment înainte de a ataca Israelul. SUA spun că nu este adevărat
sursa foto: colaj foto

Oficiali turci, iordanieni și irakieni au declarat duminică că Iranul a dat un preaviz amplu cu câteva zile înainte de atacul său cu drone și rachete asupra Israelului, dar oficialii americani au declarat că Teheranul nu a avertizat Washingtonul și că urmărea să provoace pagube semnificative, Reuters.

Iranul spune că a dat un avertisment înainte de a ataca Israelul

Iranul a lansat sâmbătă sute de drone și rachete ca represalii după un presupus atac israelian asupra complexului ambasadei sale din Siria.

Majoritatea dronelor și rachetelor au fost doborâte înainte de a ajunge pe teritoriul israelian, deși o tânără a fost grav rănită și au existat îngrijorări generalizate cu privire la o nouă escaladare.
Ministrul iranian de externe Hossein Amirabdollahian a declarat duminică că Iranul a anunțat țările vecine și Statele Unite, aliatul Israelului, cu 72 de ore înainte de a lansa loviturile, arată Reuters.

Ministerul de Externe al Turciei a declarat că a vorbit atât cu Washingtonul, cât și cu Teheranul înainte de atac, adăugând că a transmis mesaje în calitate de intermediar pentru a se asigura că reacțiile sunt proporționale.

„Iranul a spus că reacția va fi un răspuns la atacul Israelului asupra ambasadei sale din Damasc și că nu va merge mai departe. Eram conștienți de aceste posibilități. Evoluțiile nu au fost o surpriză”, a declarat o sursă diplomatică turcă.

SUA spun că nu este adevărat

Un oficial de rang înalt din administrația președintelui american Joe Biden a negat declarația lui Amirabdollahian, afirmând că Washingtonul a avut contacte cu Iranul prin intermediari elvețieni, dar nu a fost anunțat cu 72 de ore înainte.

„Acest lucru nu este absolut deloc adevărat”, a declarat oficialul.

„Ei nu au dat o notificare și nici nu au dat vreun sens … ‘acestea vor fi țintele, așa că evacuați-i'”.

Teheranul a trimis Statelor Unite un mesaj abia după ce au început loviturile, iar intenția a fost de a fi „extrem de distructive”, a declarat oficialul, adăugând că afirmația Iranului privind un avertisment pe scară largă poate fi o încercare de a compensa lipsa unor pagube majore în urma atacului.

„Am primit un mesaj de la iranieni în timp ce acest lucru era în desfășurare, prin intermediul elvețienilor. Acesta sugera, practic, că au fost terminați după acest lucru, dar că era încă un atac în curs de desfășurare. Așa că acesta a fost mesajul (lor) pentru noi”, a declarat oficialul american.

Oficiali irakieni, turci și iordanieni au declarat fiecare că Iranul a transmis săptămâna trecută un avertisment timpuriu cu privire la atac, inclusiv unele detalii. Atacul cu drone, rachete de croazieră și rachete balistice a riscat să provoace victime majore și să escaladeze conflictul.

Oficiali americani au declarat vineri și sâmbătă că se așteaptă la un atac iminent și au îndemnat Iranul să nu-l lanseze, Biden afirmând răspicat că singurul său mesaj către Teheran a fost: „Nu o faceți”.

Totul a fost planificat și anunțat în avans, spun irakienii

Două surse irakiene, printre care un consilier guvernamental pe probleme de securitate și un oficial de securitate, au declarat că Iranul a folosit canalele diplomatice pentru a informa Bagdadul despre atac cu cel puțin trei zile înainte ca acesta să aibă loc.

Momentul exact al atacului nu a fost dezvăluit la acel moment, dar a fost transmis autorităților militare și de securitate irakiene cu câteva ore înainte de lovituri, permițând Bagdadului să își închidă spațiul aerian și să evite accidentele fatale.

„Guvernul a înțeles în mod clar de la oficialii iranieni că și armata americană din Irak era la curent cu atacul în avans”, a declarat oficialul irakian din domeniul securității.

Un oficial iordanian de rang înalt a declarat că Iranul i-a convocat miercuri pe trimișii arabi la Teheran pentru a-i informa despre intenția de a efectua un atac, deși nu a precizat momentul.
Întrebat dacă Iranul a dat, de asemenea, detalii despre ținte și tipul de arme care vor fi folosite, sursa iordaniană nu a răspuns direct, dar a indicat că așa a fost.

O sursă iraniană informată în legătură cu acest subiect a declarat că Iranul a informat SUA prin canale diplomatice care includ Qatar, Turcia și Elveția despre ziua programată pentru atac, spunând că acesta va fi efectuat astfel încât să evite provocarea unui răspuns.

Cât de departe poate fi evitată escaladarea rămâne sub semnul întrebării. Biden a transmis Israelului că Statele Unite nu se vor alătura niciunei represalii israeliene, a declarat oficialul american.
Cu toate acestea, Israelul încă își cântărește răspunsul și „va cere prețul de la Iran în modul și la momentul potrivit pentru noi”, a declarat duminică ministrul israelian Benny Gantz.

Netanyahu a anulat atacul de represalii imediate asupra Iranului după convorbirea cu Biden

Riposta aşteptată din partea Israelului după atacul fără precedent al Iranului care a vizat teritoriul său pare să fie cântărită mai bine, mai ales după ce comunitatea internaţională, în frunte cu SUA, a îndemnat la reţinere, riscul de escaladare în regiune fiind foarte mare. Însă în rândul guvernului israelian vocile mai radicale îşi exprimă deja nemulţumirea, potrivit The Times of Israel.

Israelul „va cere un preţ de la Iran într-un mod şi într-un moment care ne convine”, a declarat duminică ministrul cabinetului de război Benny Gantz, după atacul iranian cu drone şi rachete asupra Israelului.

Iranul „a făcut cunoştinţă cu forţa sistemului de securitate israelian”, a adăugat Gantz, o referire la pagubele minime provocate de atacul iranian, deşi acesta a implicat sute de proiectile.

Atacul a arătat că „lumea a fost în mod clar alături de Israel în faţa pericolului”, a mai spus Gantz. Dar, a adăugat el, „acest eveniment nu s-a încheiat”.

 Coaliţie regională împotriva Iranului

El a subliniat că ar fi o bună ocazie pentru a construi mai întâi o coaliţie regională împotriva Iranului. Israelul trebuie să consolideze „alianţa strategică şi cooperarea regională” care i-au permis să facă faţă atacului iranian de ieri, a spus ministrul cabinetului de război Benny Gantz. „Iranul este o problemă globală, este o provocare regională şi este, de asemenea, un pericol pentru Israel, iar ieri, lumea a fost în mod clar alături de Israel în faţa acestui pericol. Israelul împotriva Iranului, lumea împotriva Iranului – acesta este rezultatul. Aceasta este o realizare strategică, pe care trebuie să o valorificăm pentru securitatea Israelului”, a punctat el.

„Acest eveniment nu s-a încheiat – alianţa strategică şi sistemul de cooperare regională pe care le-am construit şi care au rezistat la testul său semnificativ trebuie să fie consolidate tocmai acum. Israelul a dovedit ieri că este o ancoră de putere militară şi tehnologică şi o ancoră de securitate în Orientul Mijlociu”, a continuat el.

„În faţa ameninţării Iranului – vom construi o coaliţie regională şi vom cere preţul de la Iran, în modul şi la momentul care ne convine. Şi cel mai important – în faţa dorinţei duşmanilor noştri de a ne face rău, ne vom uni şi vom deveni mai puternici”, a adăugat Gantz, indicând, aparent, că nu susţine represalii imediate împotriva Iranului.

Gantz a mai spus că Israelul mai trebuie să îşi aducă acasă ostaticii şi să îşi securizeze frontierele de sud şi de nord, astfel încât oamenii care şi-au evacuat casele din apropierea acestor frontiere să se poată întoarce. „Chiar şi astăzi, trebuie să ne amintim că nu ne-am îndeplinit încă sarcinile – în primul rând întoarcerea ostaticilor şi eliminarea ameninţării împotriva locuitorilor din nord şi sud. Vom continua campania, cu determinare şi responsabilitate. Şi împreună – vom învinge”, a spus Gantz..

Benjamin Netanyahu, răzgândit de Joe Biden

Preşedintele american Joe Biden l-a descurajat pe premierul Benjamin Netanyahu să dea undă verde unui atac de represalii imediate împotriva Iranului, a relatat The New York Times (NYT).

Potrivit cotidianului american, mai mulţi membri ai cabinetului de război al Israelului au fost în favoarea lansării unui atac de ripostă, dar lipsa unor pagube serioase provocate de Iran, pe lângă discuţia lui Netanyahu cu Biden, a dus la anularea acestuia.

Preşedintele Biden şi echipa sa, în speranţa de a evita o nouă escaladare care să ducă la un război mai amplu în Orientul Mijlociu, au sfătuit Israelul că apărarea sa reuşită împotriva atacurilor aeriene iraniene a constituit o victorie strategică majoră care ar putea să nu necesite o altă rundă de represalii, au declarat oficiali americani citaţi de NYT. Interceptarea aproape a tuturor celor peste 300 de drone şi rachete lansate împotriva Israelului în noaptea de sâmbătă spre duminică a demonstrat că Israelul a ieşit în faţă în confruntarea cu Iranul şi a dovedit duşmanilor capacitatea sa de a se proteja împreună cu aliaţii săi americani, ceea ce înseamnă că nu trebuie neapărat să riposteze, au declarat oficialii.

Pagubele provocate de atac au fost relativ mici

Nu a fost imediat clar dacă premierul israelian Benjamin Netanyahu şi guvernul său vor fi de acord să rămână aşa. Deşi pagubele provocate de atac au fost relativ mici, amploarea loviturilor a depăşit cu mult războiul din umbră dintre Iran şi Israel din ultimii ani, depăşind o linie roşie prin lansarea de arme de pe teritoriul iranian pe teritoriul israelian. Dacă apărarea nu ar fi rezistat, zeci sau sute de oameni ar fi putut fi ucişi.

Emoţiile au fost puternice în rândul oficialilor israelieni în timpul convorbirilor telefonice pe care le-au avut cu partenerii americani până târziu în noapte, iar presiunea de a riposta a fost, în consecinţă, puternică, arată New York Times.

Oficialii americani, care au vorbit sub protecţia anonimatului, au subliniat că decizia aparţine în cele din urmă Israelului. Biden a vorbit cu Netanyahu sâmbătă, după atacul iranian, şi a repetat „angajamentul său de nezdruncinat” faţă de securitatea Israelului. Deşi preşedintele nu a dezvăluit public niciun sfat pe care l-a oferit, într-o declaraţie publicată după convorbire, el a sugerat o dorinţă de reţinere.

„I-am spus că Israelul a demonstrat o capacitate remarcabilă de a se apăra şi de a învinge chiar şi atacuri fără precedent – trimiţând un mesaj clar duşmanilor săi că nu pot ameninţa în mod eficient securitatea Israelului”, a declarat Biden.

Presiuni de ripostă din Israel

Miniştrii şi deputaţii israelieni din dreapta radicală au făcut însă presiuni, duminică, pentru un răspuns rapid şi agresiv la atacul aerian al Iranului din cursul nopţii, punând presiune asupra liderilor israelieni de a rezista apelurilor la reţinere ale preşedintelui Biden şi ale altor lideri mondiali.

Itamar Ben-Gvir, ministrul israelian al securităţii naţionale, a lăudat apărarea Israelului şi a declarat pe reţelele sociale: „Acum avem nevoie de un atac zdrobitor”.

Chiar dacă asaltul iranian a provocat puţine pagube, iar o persoană, un copil, a fost grav rănit, amploarea atacului iranian i-a determinat pe unii legislatori să spună că guvernul israelian nu are de ales decât să riposteze.

„Dacă acest guvern nu îşi înţelege responsabilitatea de a restabili elementul de descurajare şi de a răspunde cu un atac împotriva Iranului, el pune în pericol viitorul statului Israel”, a declarat Tally Gotliv, membru al Parlamentului israelian din partea partidului de dreapta Likud al premierului Benjamin Netanyahu. „Fiecare minut care trece fără a ataca Iranul este o tragedie fără sfârşit”, a afirmat Gotliv.

Într-o declaraţie făcută la doar câteva minute după ce ministrul cabinetului de război Benny Gantz declara că Israelul va trata cu Iranul „în modul şi la momentul convenabil”, ministrul culturii şi sportului, Miki Zohar, a criticat ceea ce el a numit un „răspuns slab” la agresiunea iraniană. „Un răspuns slab la agresiunea fără precedent a Iranului este continuarea conceptului învechit de logică rezonabilă în faţa unor terorişti brutali”, a spuns el, părând să critice lipsa de represalii din partea Israelului împotriva Iranului.

„A eşuat împotriva Hamas şi ne-am ales cu 7 octombrie, a eşuat împotriva Hezbollah, care ne atacă continuu şi a dus la evacuarea locuitorilor din nordul ţării, şi va eşua împotriva Iranului, care nu a ezitat să atace direct Israelul”, a prezis Zohar.

După ce Iranul a anunţat că a lansat sâmbătă seară sute de drone asupra Israelului, Zohar a afirmat că Israelul are „o largă legitimitate internaţională pentru a lovi Iranul cu o forţă fără precedent” şi a îndemnat la un răspuns „împotriva capului şarpelui care lucrează pentru a distruge Israelul”.

Ministerul de Externe vrea sancțiuni

La rândul său, Ministerul israelian de Externe a emis o declaraţie în care insistă asupra faptului că Israelul are dreptul la autoapărare în urma atacului aerian masiv al Iranului asupra Israelului de sâmbătă seara şi a afirmat că „Iranul trebuie să plătească un preţ pentru agresiunea sa”.

Ierusalimul spune însă că „preţul iniţial” trebuie să fie recunoaşterea imediată a Corpului Gardienilor Revoluţiei Iraniene – forţa paramilitară masivă ce răspunde în faţa liderului suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei – drept organizaţie teroristă, precum şi stabilirea unor noi sancţiuni împotriva Iranului, în special cele care vizează programul de rachete balistice al Teheranului.

„Acest atac dovedeşte ceea ce Israelul spune de ani de zile: Iranul este cel care se află în spatele atacurilor teroriste din regiune şi este, de asemenea, cea mai mare ameninţare la adresa stabilităţii regionale şi a ordinii mondiale”, a arătat MAE israelian.

Declaraţia notează că miliţiile susţinute de Iran în Irak, Houthi în Yemen şi Hezbollah în Liban, toate au „completat” atacul iranian cu propriile lor atacuri aeriene asupra Israelului. „La fel ca orice altă ţară, Israelul are dreptul să se apere în faţa atacului masiv al Iranului. Israelul s-a apărat cu succes în faţa agresiunii iraniene şi va continua să facă acest lucru şi în viitor”, precizează Ministerul de Externe.

Isaac Herzog: Atacul lansat de Iran asupra Israelului a fost o „declaraţie de război”

Atacul lansat de Iran asupra Israelului a fost o „declaraţie de război”, a declarat preşedintele ţării,  Isaac Herzog, pentru Sky News, insistând că Israelul „căută pacea”.

Isaac Herzog a declarat că liderii mondiali trebuie să „spună clar” regimului iranian că un astfel de comportament este „inacceptabil”.

El a descris lansarea de către Iran a peste 300 de drone şi rachete spre Israel sâmbătă ca fiind „doar un alt exemplu al modului în care operează de ani şi ani de zile”.

„Acest lucru este ca un război real. Vreau să spun, aceasta este o declaraţie de război”, a spus el, înainte de a da asigurări că Israelul va da dovadă de reţinere.

Întrebat dacă este de acord cu comentariile aliaţilor occidentali care fac apel la calm, Herzog a spus: „Ultimul lucru pe care Israelul îl caută în această regiune de la crearea sa este să intre în război – noi căutăm pacea”.

Forţele de Apărare ale Israelului sunt „pregătite pentru o nouă agresiune”, a declarat pentru Sky News purtătorul de cuvânt al IDF, locotenent-colonelul Peter Lerner. Întrebat dacă Israelul va răspunde, el a spus: „Este o întrebare foarte bună. Ne uităm spre guvern astăzi, guvernul se va reuni mai târziu în cursul zilei de astăzi şi va lua decizii şi va da instrucţiuni militare în consecinţă”.

[email protected] - Claudiu Popa este jurnalist, fotograf și țăran în timpul liber. Cochetează cu presa încă din liceu, când a scris la ziarele Informația Prahovei sau Actualitatea Prahoveană. ... vezi toate articolele
Parteneri
Daniel Baciu anunță o schimbare majoră pentru toți pensionarii români: ”Trebuie doar să își introducă datele!”
Daniel Baciu anunță o schimbare majoră pentru toți pensionarii români: ”Trebuie doar să își introducă...
Horoscopul Wuyku, zodiacul cu doar patru zodii. E conceput de tibetanii care puteau prezice viitorul
Horoscopul Wuyku, zodiacul cu doar patru zodii. E conceput de tibetanii care puteau prezice viitorul
Rusia înaintează pe câmpul de luptă. NATO ia în considerare trimiterea de instructori în Ucraina
Rusia înaintează pe câmpul de luptă. NATO ia în considerare trimiterea de instructori în Ucraina
Răsturnare de situaţie în cazul Florin Piersic. Cum l-au găsit medicii
Răsturnare de situaţie în cazul Florin Piersic. Cum l-au găsit medicii
Alina Bădic, explicații despre legea rezonanței. Cum ne putem desprinde de vibrațiile joase. Așa o să avem șanse mai mari la bani și fericire
Alina Bădic, explicații despre legea rezonanței. Cum ne putem desprinde de vibrațiile joase. Așa o...
Lovitură de teatru: Dezvoltatorul de jocuri Gameloft închide studioul din Cluj. Toţi cei 136 de angajaţi sunt concediaţi
Lovitură de teatru: Dezvoltatorul de jocuri Gameloft închide studioul din Cluj. Toţi cei 136 de...
Povestea cuplului care a fugit de nebunia şi agitaţia Bucureştiului. S-au mutat la ţară, şi-au deschis o afacere, iar ce au ajuns acum să facă impresionează o întreagă comunitate
Povestea cuplului care a fugit de nebunia şi agitaţia Bucureştiului. S-au mutat la ţară, şi-au...
Cum să îți cureți casa de energiile negative! Ritualul astrologului Nicoleta Svârlefus
Cum să îți cureți casa de energiile negative! Ritualul astrologului Nicoleta Svârlefus
Nicoleta Luciu, prinsă în fapt! A arătat TOT când credea că nu o vede nimeni
Nicoleta Luciu, prinsă în fapt! A arătat TOT când credea că nu o vede nimeni
Telefoanele, INTERZISE prin lege. Propunerea drastică pentru milioane de oameni din România
Telefoanele, INTERZISE prin lege. Propunerea drastică pentru milioane de oameni din România
Scandalul care îi costă scump pe șoferi. Scapă ocazia de-a plăti mai puțin în service
Scandalul care îi costă scump pe șoferi. Scapă ocazia de-a plăti mai puțin în service
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA  pe care le-au numit „distructive şi ostile
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
De unde vin produsele de la Lidl
De unde vin produsele de la Lidl
Povestea familiei care controlează un gigant din domeniul agricol din România, cu afaceri de sute de milioane de lei şi cu mii de hectare de pământ. Ce planuri au proprietarii cu compania pe care au construit-o
Povestea familiei care controlează un gigant din domeniul agricol din România, cu afaceri de sute...
Stai la curte, poți să fii amendat. Gestul care golește buzunarele
Stai la curte, poți să fii amendat. Gestul care golește buzunarele
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'
Alertă alimentară în toată Europa! Românii sfătuiți să evite acest produs din magazine
Alertă alimentară în toată Europa! Românii sfătuiți să evite acest produs din magazine
S-A AFLAT totul despre bărbatul cu care se IUBEȘTE Simona Halep! Detalii BOMBĂ
S-A AFLAT totul despre bărbatul cu care se IUBEȘTE Simona Halep! Detalii BOMBĂ