#secretstory

Istoria localității Eforie Sud. E cea mai veche stațiune de pe litoralul românesc și se numea „La Movilă”

Istoria localității Eforie Sud. E cea mai veche stațiune de pe litoralul românesc și se numea La Movilă

Istoria localității Eforie Sud. Dintre toate locurile pe care turiștii le preferă pentru un sejur la Marea Neagră, Eforie Sud este cea mai veche așezare cu destinația stațiune turistică.

De altfel, acest lucru se vede din arhitectura zonei, străzile care urcă spre faleză fiind presărate cu clădiri vechi ce au aparținut demult unor arhitecți, ingineri, medici sau alte personalități.

Istoria localității Eforie Sud. A devenit stațiune o dată cu construirea Hotelului Movilă

În cei peste 120 de ani de la înființare, Eforie Sud și-a păstrat farmecul de stațiune liniștită, un loc de relaxare, de promenadă, plin de verdeață, un loc preferat în special de familiști.

Stațiunea balneară Movilă-Techirghiol, viitoarea Eforie Sud, prima stațiune de pe litoralul românesc, a luat naștere pe data de 20 septembrie 1899, prin punerea pietrei de temelie a Hotelului Movilă pe malul mării.

eforie interbelic
Foto> Imagini vechi

„La început stațiunea a purtat numele de Băile Techirghiol-Movilă, apoi Băile Movilă sau Techirghiol-Movilă.

Ioan Movilă a fost un moșier cu idei înaintate, formate cu ocazia studiilor făcute în Apusul Europei, care a cunoscut stațiunile balneare din Europa, apreciind valoarea terapeutică a nămolului lacului Techirghiol și a razelor solare marine”, se arată în prezentarea stațiunii făcută de Centrul Național de Informare și Promovare Eforie Sud.

În aceeaşi perioadă, boierul Movilă a construit şi un hotel, dar pe malul lacului Techirghiol.

Cu fonduri din exploatarea moșiei sale și cu împrumuturi făcute la băncile vremii, Movilă inițiază aducerea unor medici și chimiști din Viena pentru analiza apei și a nămolului. Ulterior, a început construcția celor două hoteluri – azi Hotel Parc și un sanatoriu pentru băi calde de nămol cu 50 de cabine.

Planurile de construcție sunt făcute și conduse de arhitectul Ivanovici și inginerul Zissu, iar pentru construcție au fost aduși meșteri zidari cu familiile, cum au fost familia Panait și Cristu, cărora le și construiește locuințe provizorii.

În primăvara anului 1902, construcțiile au fost terminate, iar Movilă a întreprins o amplă acțiune de reclamă în țară și peste hotare pentru a atrage vizitatori. Băile și hotelurile au fost deschise în perioada 15 iulie-15 august 1902.

eforie
Foto> Imagini vechi

Parcele pentru bogații vremii

În perioada 1903-1906, pe parcelele vândute de familia boierului încep să se construiască primele vile.

La 15 ianuarie 1904 Ioan Movilă a murit, dar familia condusă de Elena Movila continuă vânzarea locurilor de casă pe care se construiesc noi vile și hoteluri începând din anul 1905. În perioada 1903-1906 se construiesc aproximativ 50 de vile și hoteluri ca: vila Colonel Negrea, vila Cleopatra (azi Cupidon), vilele Sachelarie, Călinescu, Smântânescu, Predescu, Flora, hotelul Popovici și vila Ing. Zissu construită alături de hotel Parc, vilă care a fost reparată și refăcută în 1967.

Tot în această perioadă, se construiesc și anexele comerciale ale centrului, clădiri care astăzi sunt locuințe. În 1909, Eforia Spitalelor Civile din București, înființează pe malul mării, Sanatoriul pentru combaterea tuberculozei osoase la copii, construit provizoriu, cu instalații de băi calde, aplicații de cataplasme și helioterapie. Până în 1916, ia ființă în jur, un parc cu flora montată, cu scop recreative, dar și pentru consolidarea terenului nisipos.

„În 1909, Eforia Spitalelor Civile din București, înființează pe malul mării, Sanatoriul pentru combaterea tuberculozei osoase la copii, construit provizoriu, cu instalații de băi calde, aplicații de cataplasme și helioterapie. Până în 1916, ia ființă în jur, un parc cu flora montată, cu scop recreativ dar și pentru consolidarea terenului nisipos”, se mai arată în sursa menționată.

Școală românească de chirurgie osteo-articulară

În anul 1925, Eforia Spitalelor Civile din București îl aduce aici pe medicul Victor Climescu, cel care, după cel de-Al Doilea Război Mondial, înfăptuiește la malul mării o adevărată școală românească de chirurgie osteo-articulară pentru combaterea tuberculozei osoase.

Puțină lume cunoaște că, la începuturi (1918-1927), Eforie Sud aparținea administrativ de primăria satului Tuzla.

Stațiunea Eforie Sud nu a avut străzi până în 1920, deși ea fusese construită, la început, pe baza unui plan de sistematizare întocmit în 1906 de către arhitectul Arta Florescu, membru al familiei Movilă.

Spre vile se mergea pe alei și poteci, care plecau din șoseaua centrala Constanța-Mangalia. Prin 1920, un om de inițiativă – Constantinescu (i se spunea Căpitanul) a organizat transportul cu pontonul pe lacul Techirghiol.

Pontonul era de fapt o plută mare, fixată pe niște bacuri, și mișcată de un motor cu ardere internă, ce făcea 20 de minute de la Techirghiol la Movilă (azi, Eforie Sud), depunându-și pasagerii pe malul unde Ioan Movilă ridicase sanatoriul pentru băi calde și nămol și hotelul menționat.

Carmen Sylva, Vasile Roaită, Eforie

În 1928 stațiunea Movilă de la acea vreme a devenit comună rurală, iar în 1929 comună urbană și i se schimbă numele în Carmen Sylva.

Din 1948, stațiunea s-a numit Vasile Roaită, iar din 1962 numele i s-a schimbat în Eforie Sud.

Din anul 1966, Eforie Sud şi Eforie Nord se află sub aceeași administrație locală: primăria Eforie. Însă, cele două stațiuni s-au dezvoltat diferit.

[email protected] Absolventă de Drept, dar atrasă iremediabil de jurnalism. Un drum lung, greu, dar întotdeauna frumos, fie că a fost vorba de jurnalism ... vezi toate articolele
Parteneri
Cine sunt românii ale căror pensii vor crește și cu 90%, de la 1 septembrie. Baciu: „Majorările vor fi spectaculoase”
Cine sunt românii ale căror pensii vor crește și cu 90%, de la 1 septembrie....
Ce să faci dacă nu ai acte pe teren sau casă. Cum poți pierde o proprietate dacă nu te interesezi de ea mai mult de 3 ani
Ce să faci dacă nu ai acte pe teren sau casă. Cum poți pierde o...
Un incendiu a izbucnit la Dino Parc, din Râşnov
Un incendiu a izbucnit la Dino Parc, din Râşnov
Ce conține, de fapt, brânza mozzarella. Românii o cumpără de la Lidl, Kaufland, Auchan, Carrefour sau Mega Image, dar puțini se uită pe etichetă
Ce conține, de fapt, brânza mozzarella. Românii o cumpără de la Lidl, Kaufland, Auchan, Carrefour...
Dana Nălbaru şi Dragoş Bucur, anunţ după aproape 20 de ani de căsnicie: Şterge poza!
Dana Nălbaru şi Dragoş Bucur, anunţ după aproape 20 de ani de căsnicie: Şterge poza!
Zodiac chinezesc pentru luni, 22 iulie 2024. Dragonii se reinventează
Zodiac chinezesc pentru luni, 22 iulie 2024. Dragonii se reinventează
Criză la nivel global provocată de o eroare de funcţionare a mii de sisteme Microsoft. Bănci, posturi TV, companii aeriene cad unele după altele şi au operaţiunile blocate. Cine este responsabil
Criză la nivel global provocată de o eroare de funcţionare a mii de sisteme Microsoft....
Cine este femeia din Râmnicu Vâlcea care a reuşit să transforme un magazin deschis în anii '90 într-un imperiu cu 120 de magazine, fabrici şi afaceri de sute de milioane de lei
Cine este femeia din Râmnicu Vâlcea care a reuşit să transforme un magazin deschis în...
Cât zahăr se pune la un kilogram de vișine pentru o vișinată cu aroma perfectă. Cantitatea ideală pentru un gust ca la bunica la țară
Cât zahăr se pune la un kilogram de vișine pentru o vișinată cu aroma perfectă....
A murit cel mai iubit actor. A lăsat un gol imens. Drum lin, maestre!
A murit cel mai iubit actor. A lăsat un gol imens. Drum lin, maestre!
Mircea Geoană, umilit de niște săteni. Ce imagine
Mircea Geoană, umilit de niște săteni. Ce imagine
Neymar îi urează bun venit bebeluşului nr. 3 la mai puţin de 9 luni după despărţirea de Bruna Biancardi
Neymar îi urează bun venit bebeluşului nr. 3 la mai puţin de 9 luni după...
Alexandru Rafila a dat lovitura. Averea ministrului Sănătăţii a explodat după ce companiile unde avea sute de mii de lei investiţi au făcut spectacol pe bursă
Alexandru Rafila a dat lovitura. Averea ministrului Sănătăţii a explodat după ce companiile unde avea...
„Sunt unele luni în care nu îmi permit să am o relaţie. Şi nu câştig puţin”
„Sunt unele luni în care nu îmi permit să am o relaţie. Şi nu câştig...
Grătarul perfect. Aceasta este regula de aur
Grătarul perfect. Aceasta este regula de aur
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Ce a apărut pe contul de Instagram al Elenei, la câteva zile după nunta cu Ianis Hagi. Fanii au reacționat imediat. ”Atât de puri”
Ce a apărut pe contul de Instagram al Elenei, la câteva zile după nunta cu...