LIFESTYLE

Istoria vinului fiert. Rețete ideale pe care le poți face și de Crăciun

Istoria vinului fiert. Rețete ideale pe care le poți face și de Crăciun

Istoria vinului fiert. Un Crăciun fără a avea pe masa îndestulată cu preparate și un vin proaspăt fiert pare imposibil. Parcă nu are farmec magia sărbătorilor cu miros de scorțișoara, portocală și vin fiert.

Istoria vinului fiert

Vinul fiert a apărut în secolul al II-lea. A fost creat de romanii care încălzeau vinul pentru a-și apăra trupurile împotriva iernii reci.

Datorită faptului că romanii au cucerit o mare parte din Europa, iubirea lor pentru această băutură s-a răspândit foarte repede în imperiul lor, dar și în regiunile cu care au făcut comerț, bineînțeles. Mai mult decât atât, europenii au început să adauge și fel de fel de mirodenii în acest vin, dându-i o savoare și un gust minunat care nu poate fi confundat. Se foloseau chiar și ierburi, flori ca îndulcitori naturali.

Vinurile care nu erau de înaltă calitate să poate să aibă un gust mai bun. De asemenea, prin secolul al XII-lea, vinul fiert mai era cunoscut și sub denumirea de „vin aromat”. Ulterior, a fost foarte popular în Franța și Spania. Rețeta acestui „vin aromat” a fost găsită chiar în lucrările Tractatus de Modo și în Regimentul Sanitat, scrise de Arnaud de Villeneuve, la acea vremea un renumit doctor și teolog.

Apoi, obiceiul de a se prepara a continuat și în secolul al XIII-lea. Asta s-a întâmplat datorită portului Latte, situat lângă Montpellier și a devenit cunoscut și în Anglia. Henric al III-lea, regele englez din acele timpuri, făcuse o obișnuință de a consuma aproape la fiecare masă. Acest lucru denotă cât de mult îi plăcea.

Se poate fierbe atât vinul roșu, cât și cel alb, dar și cel rose. Dar sinceri să fim, vinul roșu este la înălțime. Nu se compară cu nimic altceva.

Rețete de vin fiert

Vin fiert cu scorțișoară

Ingrediente:

  • un litru de vin roșu
  • un sfert de linguriță de scorțișoară
  • opt linguri de zahăr
  • o portocală
  • trei steluțe de anason

Mod de preparare:

Se amestecă foarte bine vinul cu zahărul, cu acele steluțe de anason și cu scorțișoară. Se pune la fiert, la foc mic într-o crăticioară. Se lasă până când se face o spumă deasupra. Portocala se poate curăța de coajă, se feliază destul de subțire și se așază în pahare.

Vin roșu cu miere

Ingrediente:

  • un litru de vin roșu
  • 150 grame de miere
  • o portocală
  • 4 cuișoare
  • jumătate de linguriță de piper boabe
  • un sfert de linguriță de scorțișoară
  • două steluțe de anason

Mod de preparare:

Se pune vinul la fiert, cu steluțele de anason, boabele de piper, câteva feliuțe de portocală, cuișoarele și scorțișoara. Se lasă pe foc până când dă în clocot. Apoi, după aproximativ 10 minute se pune mierea de albine. Se amestecă foarte bine și se poate servi.

Mihnea Tălău. Redactor la MediaFlux. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în decursul ... vezi toate articolele