Guvernul italian, care se confruntă cu o creștere a numărului de imigranți care sosesc, a adoptat luni măsuri pentru a prelungi perioada de reținere a acestora și pentru a se asigura că mai multe persoane care nu au dreptul legal de ședere sunt repatriate, au declarat oficiali guvernamentali.
Măsura a fost luată după ce aproape 10.000 de migranți au ajuns săptămâna trecută pe insula Lampedusa din sudul Italiei, dând o lovitură credibilității premierului de dreapta Giorgia Meloni, care a câștigat funcția anul trecut promițând să reducă imigrația ilegală.
Meloni a declarat, la începutul unei reuniuni a cabinetului privind situația, că migranții care așteaptă să fie repatriați ar trebui să fie reținuți pentru o perioadă inițială de șase luni, care poate fi prelungită până la 18 luni, față de trei luni în prezent.
„Acesta va fi tot timpul necesar nu numai pentru a face evaluările necesare, ci și pentru a proceda la repatrierea celor care nu se califică pentru protecție internațională”, a declarat Meloni în discursul său introductiv.
Surse guvernamentale au declarat că cabinetul a aprobat această măsură la scurt timp după aceea, precum și crearea mai multor centre de detenție în zone îndepărtate. Meloni a declarat că Italia trebuie să mărească capacitatea acestor facilități, deoarece acestea au fost slăbite de „ani de politici imigraționiste”, scrie Reuters.
Conform legislației italiene, migranții care se confruntă cu repatrierea pot fi reținuți dacă nu pot fi expulzați imediat. Oficialii spun că majoritatea migranților se îndreaptă spre Italia din motive economice și, prin urmare, nu sunt eligibili pentru azil.
Eforturile anterioare de a reține migranții au eșuat în mare parte, cei reținuți evadând în mod repetat din centre și îndreptându-se adesea direct către țările mai bogate din nordul Europei.
Meloni a vizitat Lampedusa duminică împreună cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a promis un plan de acțiune al UE în 10 puncte, însă măsurile seamănă cu inițiativele anterioare care nu au avut un impact prea mare.
Un acord încheiat în iulie între UE și Tunisia, de unde au plecat mulți dintre migranți, nu a intrat încă în vigoare.
Aproape 130 000 de migranți au sosit în Italia până în prezent în acest an, potrivit datelor guvernamentale, aproape dublu față de aceeași perioadă a anului 2022. Migranții au venit din țări precum Guineea, Coasta de Fildeș, Tunisia, Egipt, Burkina Faso, Bangladesh și Pakistan.
Cea mai recentă măsură a guvernului de a stopa fluxul de migranți a fost condamnată de opoziție și de grupurile de apărare a drepturilor.
Coaliția italiană pentru drepturi și libertăți civile (CILD) a descris centrele de detenție ca fiind „găuri negre” în care au loc încălcări grave ale drepturilor fundamentale, adăugând că acestea sunt costisitoare și ineficiente.
În aprilie, parlamentul italian a aprobat măsuri pentru crearea de noi centre pentru migranți pentru persoanele care așteaptă să afle rezultatul cererilor de azil, precum și mai multe centre de detenție pentru cei care se confruntă cu expulzarea.
Ca parte a pachetului, a pus deoparte aproximativ 20 de milioane de euro (21,3 milioane de dolari) pentru a le finanța pe o perioadă de doi ani.