Judecătoria Mangalia pune în discuţie, luni, 9 septembrie, măsura arestului preventiv în cazul lui Vlad Pascu, autorul accidentului rutier din localitatea 2 Mai, din august 2023, în urma căruia doi tineri şi-au pierdut viaţa. Şedinţa de judecată era programată să înceapă la ora 13.00.
Indiferent ce decizie va lua instanţa, daca va prelungi arestul preventiv pentru Vlad Pascu cu încă 30 de zile sau va înlocui această măsură, hotărârea nu va fi definitivă şi va putea fi atacată la Tribunalul Constanţa.
În urmă cu o săptămână, Tribunalul Constanţa a respins, ca neîntemeiată, contestaţia lui Vlad Pascu la decizia prin care Judecătoria Mangalia i-a respins cererea de înlocuire a măsurii arestării preventive cu arestul la domiciliu, iar decizia a fost definitivă.
Avocaţii lui Vlad Pascu au susţinut că cei doi tineri morţi în accidentul provocat de clientul lor aveau „cantităţi destul de mari” de alcool în sânge şi urină, folosind acest argument pentru a-şi scoate clientul din arest preventiv.
Replica a venit de la avocatul Adrian Cuculis, care reprezintă familiile victimelor lui Pascu şi care susţine că unul dintre tinerii morţi în urma accidentului nu consumase deloc alcool, iar celălalt avea un nivel al alcoolemiei pentru care ar fi primit, cel mult, o amendă contravenţională.
Următorul termen pe fondul acestui dosar este programat pentru 20 septembrie.
În 19 august 2023, Vlad Pascu a condus un autoturism pe DN 39, iar în jurul orei 5.25, în apropiere de 2 Mai, a intrat într-un grup de pietoni. În urma impactului, doi tineri şi-au pierdut viaţa şi alţi trei au fost răniţi. Vlad Pascu a fugit de la locul accidentului şi a fost găsit apoi de poliţişti în Vama Veche. Anchetatorii au stabilit că el se afla sub influenţa mai multor substanţe interzise, printre care cocaină, amfetamină şi metamfetamină.
Vlad Pascu a fost trimis în judecată, în luna octombrie, pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, părăsirea locului accidentului şi conducerea unui vehicul sub influenţa substanţelor psihoactive. Pascu se află în arest preventiv din 20 august 2023,şi de atunci această măsură a fost reînnoită la fiecare 30 de zile, până în prezent.
Dosarele de ucidere din culpă și conducere sub influența drogurilor, printre care cel al lui Vlad Pascu, ar fi în pericol de tergiversare și chiar prescriere dacă Înalta Curte stabilește un prag minim de la care această faptă devine infracțiune, așa cum e în cazul alcoolului – atrage atenția Parchetul general într-un răspuns oficial pentru G4Media.ro privind riscurile pe care le ridică o eventuală decizie a Înaltei Curți (Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept) de impunere a unor praguri/valori minime (cut-off values) și la droguri.
Șoferii drogați ar scăpa din arest și chiar de dosarele penale și ar putea reveni pe străzi, la volan, avertizează procurorii.
Potrivit legii, șoferul prins la volan cu o ”îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge” se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă. Sub această limită, este contravenție.
”Constituie contravenție și se sancționează cu amenda (…) și cu aplicarea sancțiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile săvârșirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai următoarelor fapte:
a) conducerea sub influența băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracțiune”, se arată în Codul Rutier la artiolul 102, alineatul 3, litera a.
În cazul drogurilor nu există un astfel de prag minim pentru incriminare
Pe 16 septembrie 2024 însă, Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept de la Înalta Curte trebuie să stabilească dacă impune un prag silimar și la droguri. Înalta Curte a fost sesizată de Curtea de Apel Brașov în cadrul unui dosar penal privind conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe (articolul 336 din Codul penal).
Comunitatea Declic și APADOR-CH solicită introducerea unui astfel de prag (valori cut off) pentru incriminarea conducerii sub influența drogurilor. ”Continuăm campania până obținem modificarea legislației și introducerea unor valori cut off de la care să fie incriminat condusul sub influența substanțelor interzise. În lipsa acestor valori clare, persoanele care au luat medicamente antitusive sau antialergice riscă să se aleagă cu dosare penale”, afirma Declic pe 30 iulie 2024.
”Așa cum pentru alcool sunt prevăzute în legislație limite minime de la care prezența alcoolului în sânge devine infracțiune, dacă consumatorul s-a urcat la volan, ar trebui să existe astfel de limite și în privința substanțelor psihoactive. Șapte state din UE (Belgia, Cehia, Danemarca, Germania, Irlanda, Luxembourg și Norvegia – n.r.) și Marea Britanie au aceste limite prevăzute în legislație”, afirma APADOR-CH pe 1 august 2014.