Lupta pentru Casa Albă e pe ultima sută de metri și planurile sunt pe masă pe măsură ce cuțitele se ascut și toate scenariile sunt luate în calcul. Candidata democraților, Kamala Harris are planul secret pentru a-l învinge pe Trump în ziua cursei. Pe de altă parte, Rusia se confruntă cu acuzații că s-ar implica în votul din SUA.
Democrații pregătesc un răspuns rapid pentru a inunda rețelele de socializare și posturile de radio cu apeluri la calm și răbdare în ceea ce privește numărarea voturilor în cazul în care Donald Trump ar încerca să revendice prematur victoria în alegeri, așa cum a făcut în 2020, au declarat pentru Reuters oficiali ai campaniei Harris și ai partidului.
„Suntem din păcate pregătiți dacă o face și, dacă știm că de fapt manipulează presa și încearcă să manipuleze consensul poporului american … suntem pregătiți să răspundem”, a declarat Harris într-un interviu acordat postului ABC.
Ea nu a oferit detalii cu privire la aceste pregătiri, dar șase oficiali ai Partidului Democrat și ai campaniei lui Harris au declarat că lupta inițială împotriva oricărei declarații de victorie timpurie a lui Trump va avea loc în fața opiniei publice.
Aceștia intenționează să inunde rețelele sociale și posturile de televiziune cu solicitări ca toate voturile să fie numărate înainte de declararea victoriilor.
„De îndată ce (Trump) declară în mod fals victoria, suntem pregătiți să ieșim la televizor și să furnizăm adevărul și să folosim o rețea largă de oameni care își pot folosi influența pentru a contraataca”, a declarat într-un interviu un înalt oficial al Comitetului Național Democrat.
Un înalt oficial al campaniei lui Harris a declarat vineri, în cadrul unei teleconferințe cu reporterii, că „se așteaptă pe deplin” ca Trump să revendice în mod fals victoria marți seara, înainte ca toate voturile să fie numărate complet.
„A făcut acest lucru înainte de a eșua. Dacă o face din nou, va eșua”, a spus oficialul.
Candidatul republican a declarat reporterilor în această săptămână că speră să poată declara victoria în ziua alegerilor, deși experții electorali au avertizat că ar putea dura mai multe zile până când rezultatul final va fi cunoscut, mai ales dacă există cereri de renumărare a voturilor în unele zone-cheie.
Câștigătorii alegerilor din SUA sunt de obicei declarați de principalele instituții media care analizează numărătoarea voturilor furnizată de oficialii electorali. Deși uneori candidații își declară victoria înainte ca aceste apeluri să fie făcute, este neobișnuit să se facă acest lucru înainte ca învingătorul să fie cel puțin aparent evident.
În 2020, Trump s-a declarat învingător în primele ore ale dimineții după ziua alegerilor, cu trei zile înainte ca primele rețele de televiziune să facă un apel. În cele din urmă, el a pierdut în fața adversarului său democrat Joe Biden. El nu a acceptat niciodată rezultatul și continuă să afirme în mod fals că acesta i-a fost furat prin fraudă generalizată.
Staff-ul de campanie al lui Trump a declarat pentru Reuters că republicanul va lupta pentru toate voturile până la închiderea urnelor, dar nu a răspuns direct la întrebarea dacă Trump intenționează să declare din nou victoria înainte de închiderea urnelor.
Pe măsură ce ziua alegerilor se apropie, sondajele oferă indicii despre efectul pe care campania îl are asupra cursei pentru Casa Albă, potrivit BBC.
Harris a avut un mic avans faţă de Trump în media sondajelor naţionale de când a intrat în cursă la sfârşitul lunii iulie şi rămâne în frunte – 48% la 47%, potrivit 538/ABC News.
În timp ce sondajele naţionale sunt un ghid util cu privire la cât de popular este un candidat în întreaga ţară, acestea nu reprezintă cea mai bună modalitate de a prezice rezultatul alegerilor.
Există 50 de state în SUA, dar, deoarece majoritatea acestora votează aproape întotdeauna pentru acelaşi partid, în realitate există doar câteva în care ambii candidaţi au şanse de câştig.
Rusia a negat sâmbătă că s-ar afla la originea unor videoclipuri false legate de alegerile din SUA, după ce serviciile de informaţii americane au acuzat-o că este responsabilă pentru un videoclip fals în care un imigrant pretinde că a votat de mai multe ori, potrivit AFP.
„Am luat act de declaraţia serviciilor de informaţii americane care acuză ţara noastră de difuzarea unor înregistrări video falsificate privind încălcări ale alegerilor în Statele Unite. Considerăm că aceste acuzaţii sunt nefondate”, a declarat ambasada Rusiei în Statele Unite într-un mesaj publicat pe Telegram şi transmis şi de Ministerul rus de Externe, conform News.ro.
Ambasada a subliniat că Moscova nu a primit „nicio dovadă care să susţină aceste acuzaţii în comunicarea cu autorităţile americane”.
„Aşa cum a spus în repetate rânduri preşedintele Vladimir Putin, respectăm voinţa poporului american. Toate insinuările privind ‘maşinaţiunile ruseşti’ sunt calomnii răuvoitoare”, a adăugat aceasta.
Şeful biroului electoral din statul american Georgia, Brad Raffensperger, s-a referit joi seară, într-un comunicat, la „o înregistrare video care pretinde că arată un imigrant haitian cu mai multe cărţi de identitate din Georgia care pretinde că a votat de mai multe ori”.
„Acesta este un exemplu de dezinformare ţintită la care am asistat în cursul acestor alegeri şi a altora”, a adăugat Raffensperger, considerând că este „probabil o producţie a fermei de troli”.
Suspiciuni au fost confirmate vineri, într-o declaraţie comună, de Biroul Federal de Investigaţii (FBI), Biroul Directorului Serviciului Naţional de Informaţii (ODNI) şi Agenţia pentru Securitate Cibernetică şi a Infrastructurii (CISA).
„Comunitatea serviciilor de informaţii concluzionează că agenţii de influenţă ruşi au fabricat de la zero un videoclip recent care prezintă în mod fals persoane care pretind că sunt din Haiti şi votează ilegal în mai multe comitate din Georgia”, se arată în text.
„Această activitate rusă face parte dintr-un model mai larg de încercări ale Moscovei de a ridica întrebări nefondate cu privire la integritatea alegerilor din SUA şi de a inflama diviziunile dintre americani”, au declarat agenţiile federale.
Acestea spun că se aşteaptă ca aceste tentative să continue până la vot şi „în săptămânile şi lunile care vor urma”.
În videoclipul fals, un bărbat aflat într-un vehicul spune cu o voce monotonă către cameră:
„Suntem originari din Haiti. Am venit în America acum şase luni şi avem deja cetăţenia americană – votăm Kamala Harris”.
El continuă spunând că el şi prietenii săi au votat în mai multe comitate şi arată o serie de permise de conducere.
Oficialul electoral din Georgia i-a cerut „lui Elon Musk şi conducerii altor platforme de socializare să elimine” videoclipul.
Însă clipul de 20 de secunde poate fi vizionat în continuare pe X, reţeaua de socializare a miliardarului, care din iulie a luat apărarea lui Donald Trump împotriva în faţa vicepreşedintelui democrat Kamala Harris.