Preşedintele României, Klaus Iohannis, a făcut luni, 10 februarie, o serie de declaraţii de presă începând cu ora 14.10, anunțând că demisionează din funcția de președinte în 12 februarie, după ce Parlamentul a votat, luni, în Birourile reunite, începerea procedurii de suspendare a acestuia din funcţie, la solicitarea Opoziţiei.
„Demisionez”, a transmis Klaus Iohannis, anunțând că pleacă din funcție miercuri, 12 februarie pentru a nu duce România în criză.
Administraţia Prezidenţială a anunţat că preşedintele Klaus Iohannis va avea o declaraţie de presă, la ora 14:10, la Palatul Cotroceni.
Anunţul vine după ce Birourile reunite au decis că Parlamentul dezbate, marţi, în plenul comun, de la ora 10.00, cererea de suspendare a preşedintelui Klaus Iohannis, depusă de Opoziţie.
„S-a pus în mișcare procedura. Este un demers inutil pentru că peste puține luni plec din funcție. Este un demers nefondat pentru că niciodată n-am încălcat constituția și este un demers păgubos pentru că de aici toată lumea pierde, nineni nu câștigă.
Peste puține zile se va vota suspendarea mea și România va intra în criză pentru că se declanșează referendumul de demitere a președintelui. Acest demers va avea efecte în plan intern și în plan extern.
În plan intern referendumul va fi unul eminamente negativ. Societatea va fi divizată. Toată discuția va fi un anaxată doar pe negativ. Întreaga societate va fi bulversată. Nu se va mai discuta despre algerile prezidențiale care vor veni. Candidații nici nu vor putea măcar să își prezinte ideile în acest amalgam negativ.
În plan extern efectele vor fi de durată și foarte negative. Nu va înțelege absolut nimeni de ce România își va demite președintele. Nu va înțelege nimeni ce rost are un astfel de demers când președintele în funcție va pleca oricum. Vom fi efectiv de râsul lumii.
Pentru a scuti România de această criză, de această evoluție inutilă, demisionez din funcția de președinte al României. Voi pleca din funcție poimâine, pe 12 februarie. Dumnezeu să binecuvânteze România”, a declarat Klaus Iohannis luni, 10 februarie.
Click to display the embedded YouTube video
Art. 95 din Contituţie – Suspendarea din funcţie, prevede că în cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei, Preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, după consultarea Curţii Constituţionale.
Preşedintele poate da Parlamentului explicaţii cu privire la faptele ce i se impută. Propunerea de suspendare din funcţie poate fi iniţiată de cel puţin o treime din numărul deputaţilor şi senatorilor şi se aduce, neîntârziat, la cunoştinţă Preşedintelui. Dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Preşedintelui.
Pentru a trecere de votul comun al Parlamentului, solicitarea de suspendare a preşedintelui trebuie să întrunească majoritarea voturilor deputaţilor şi senatorilor, adică 233 de voturi în favoarea cererii de suspendare.
PSD, PNL, UDMR şi minorităţile au în Camera Deputaţilor 174 de parlamentari şi 68 la Senat, în total 242 de voturi împotriva suspendării preşedintelui. AUR, SOS, POT şi USR au în Camera Deputaţilor 151 de parlamentari care ar vota suspendarea preşedintelui iar la Senat, 64 de parlamentari, în total 215 voturi în favorarea suspendării şefului statului. Mai sunt doi parlamentari neafiliaţi la Senat şi 5 la Camera Deputaţilor, în total 7, aceştia fiind parlamentari care au părăsit S.O.S România.