Klaus Iohannis, președintele României, a avut recent o întâlnire la Palatul Cotroceni, cu omologul său austriac, Alexander Van der Bellen, iar printre subiectele discutate s-a numărat și aderarea României la Schengen, în condițiile în care Viena s-a opus vehement la ultimul Consiliu JAI.
Aderarea la Schengen s-a aflat pe masa discuțiilor dintre Klaus Iohannis și președintele Austriei. După întâlnirea cu liderul de stat de la Viena, Klaus Iohannis a subliniat că apreciază sprijinul continuu al omologului său pentru găsirea unei soluții în favoarea aderării României la spaţiul Schengen cât mai curând posibil.
„Am avut o întrevedere de substanţă cu Preşedintele Austriei, Alexander Van der Bellen, în marja Summitului I3M, la Bucureşti. Apreciez sprijinul său continuu pentru o soluţie în favoarea aderării României la spaţiul Schengen cât mai curând posibil. Am discutat, de asemenea, despre situaţia de securitate şi extinderea Uniunii Europene”, a scris preşedintele Klaus Iohannis pe X.
Klaus Iohannis a găzduit miercuri, la Palatul Cotroceni, cea de-a VIII-a ediţie a Summitului Iniţiativei celor Trei Mări (I3M), în cadrul căreia va prezenta rezultatele mandatului României la conducerea I3M, reflectate, de asemenea, în Declaraţia Comună a Summitului, care va fi adoptată la finalul discuţiilor. România este primul dintre statele participante la I3M care organizează pentru a doua oară un Summit al Iniţiativei, după cel găzduit în septembrie 2018.
Substantial meeting with AT🇦🇹 President @vanderbellen in the margins of #3SI Summit in #Bucharest. I appreciate his continued support for a solution in favour of Romania 🇷🇴’s accession to Schengen area as soon as possible. Also discussed the security situation & EU enlargement. pic.twitter.com/EmVwVwi6nf
— Klaus Iohannis (@KlausIohannis) September 6, 2023
În data de 8 decembrie 2022, Austria şi-a folosit dreptul de veto şi a blocat aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, cancelarul Karl Nehammer invocând numărul mare de imigranţi ilegali care nu sunt înregistraţi şi care ajung în Europa Centrală.
Recent, în timpul unei vizite a ministrului român de interne Cătălin Predoiu la Vienna, omologul său Gerhard Karner a anunțat cât se poate de răspicat că Austria nu cedează și nu acceptă extinderea spațiului Schengen.
Preşedintele Austriei, Alexander Van der Bellen s-a distanțat public de guvernul austriac și de cancelarul federal în ceea ce priveşte veto-ul Austriei în privinţa aderării României şi Bulgariei la spațiul Schengen.
„România şi Bulgaria îndeplinesc criteriile de aderare la Schengen. Sunt îngrijorat de reputaţia Austriei în faţa partenerilor noştri europeni”, a declarat în primăvară preşedintele austriac.
Deși Austria se opune aderării României la Spațiul Schengen, românii nu dau vina pe statul austriac. De asemenea, majoritatea românilor nu cred că țara noastră va adera în spațiul Schengen anul acesta. Întrebați, în cadrul unui sondaj CURS dacă România va fi admisă în Spațiul Schengen anul acesta, 37% dintre români au răspuns că „mai degrabă nu”, 34% au răspuns că „sigur nu”, în timp ce 14% au răspuns că „mai degrabă da” și doar 6% au răspuns că „sigur da”.
Întrebați cine cred că este principalul responsabil pentru faptul că Austria se opune intrării României în Schengen, majoritatea românilor (45%) au arătat cu degetul spre politicienii români care nu au știut să negocieze. 30% dintre români consideră că statul austriac este responsabil, iar 11% dau vina pe MAI.