O informație surpriză a apărut pe surse vineri seară, la scurt timp după ce președintele Klaus Iohannis i-a convocat pe liderii coaliției de guvernare PSD-PNL și UDMR, luni, 10 februarie, la Palatul Cotroceni, arată Știri pe Surse. Astfel, președintele vrea să se consulte cu liderii politici, dar deocamdată nu se știe motivul, astfel că au început să apară deja o serie de supoziții, printre care și o posibilă demisie.
Conform Știri pe Surse, întâlnirea dintre Klaus Iohannis și liderii coaliției Marcel Ciolacu, Ilie Bolojan și Kelemen Hunor va avea loc, luni până în ora 13.00, deoarece de la 13.30 în Parlament se discută iar suspendarea șefului statului.
Convorbirile președintelui României cu principalii lideri ai Coaliției au mai tot avut loc în ultimele 2 săptămâni, însă nici unul nu i-a sugerat fățiș demisia, doar au sugerat-o prin declarații publice de presă.
Întâlnirea vine în contextul în care, luni, de la ora 13.30 sunt Birouri Permanente Reunite ale Senatului și Camerei Deputaților, iar blocul suveranist va reveni cu solicitarea de a iniția suspendarea din funcție a președintelui Klaus Iohannis, arată Știripesurse.ro.
”A treia oară nu o mai putem reține. Nu mai avem de ce. Au oameni, au semnături, au ce le trebuie pentru procedură. O să le dăm drumul spre plen”, explicat un înalt responsabil parlamentar conform sursei citate.
Tocmai din acest motiv se vorbește despre faptul că președintele Klaus Iohannis s-ar pregăti să demisioneze din funcție, pentru a tempera tensiunile politice și sociale, care s-au acumulat în ultima perioadă.
Dacă președintele Klaus Iohannis va demisiona, atunci președintele Senatului, Ilie Bolojan, va deveni președinte interimar al României, până la alegerea unui nou președinte.
Alegerile pentru desemnarea președintelui României vor avea loc pe 4 mai și pe 18 mai 2025.
În cazul în care Klaus Iohannis va insista cu rămânerea pe funcție până la instalarea unui nou președinte ales așa cum a tot declarat public, înclusiv la Bruxelles, în cadrul celor mai recente declarații, atunci el s-ar putea confrunta cu o iminentă suspendare, parlamentarii de la toate partidele putând să voteze oricum la adăpostul votului secret și să arunce țara într-un haos generalizat.
Astfel, ar urma un președinte interimar și apoi un referendum de demiterea riscând să pună în pericol actualul calendar electoral și să aibă costuri economice și sociale imense.