NEWS

Klaus Iohannis, semnal de alarmă privind schimbările climatice. Ce poate face România

Klaus Iohannis semnal de alarmă privind schimbările climatice. Ce poate face România
Sursă foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis trage un semnal de alarmă privind schimbările climatice și cât de mult influențează acestea românii. Șeful statului vine și cu câteva soluții care pot ajuta pe termen lung procesul de tranziție verde de care să beneficieze întreaga societate.

Klaus Iohannis, semnal de alarmă privind schimbările climatice

La evenimentul „Schimbări climatice şi dezvoltare: perspective pentru România”, președintele Klaus Iohannis a transmis că efectele schimbărilor climatice devin tot mai acute pentru cetăţenii României, a declarat.

„Efectele acestor schimbări climatice devin tot mai evidente şi mai acute pentru cetăţenii României, fie că este vorba de valuri de căldură care-şi pun amprenta asupra sănătăţii, de fenomenul de secetă cu impact negativ în economie sau de furtuni violente care distrug bunuri şi pun în pericol vieţile oamenilor”, a spus şeful statului, conform Administrației Prezidențiale.

Președintele a vorbit și despre Raportul de ţară privind clima şi dezvoltarea, elaborat de Banca Mondială, în colaborare cu Guvernul României şi cu Administraţia Prezidenţială.

„Una dintre concluziile-cheie ale raportului arată că în cazul României există potenţial pentru a îmbunătăţi semnificativ calitatea vieţii cetăţenilor noştri şi, în acelaşi timp, pentru a parcurge procesul decarbonizării, necesar atingerii neutralităţii climatice”, a precizat Klaus Iohannis.

Șeful statului a adăugat că raportul avansează o serie de recomandări care se aliniază cu direcţiile pe care şi el le-a susţinut şi promovat la nivel naţional şi internaţional în ceea ce priveşte abordarea problematicii schimbărilor climatice.

„Raportul subliniază că persoanele deja defavorizate din punct de vedere socio-economic sunt mai expuse riscurilor climatice şi mai puţin reziliente în faţa acestora, atât în România, cât şi la nivel internaţional. Măsurile care vizează transformările climatice servesc interesului tuturor, iar costurile inacţiunii sau acţiunii amânate sunt enorme. Prin urmare, trebuie să creăm instrumente financiare şi sociale noi, care să se concentreze mai eficient asupra cetăţenilor cu grad ridicat de vulnerabilitate în contextul schimbărilor climatice”, a subliniat Klaus Iohannis.

Ce soluții se propun

Președintele a insistat asupra faptului că trebuie consolidată resursa umană prin educaţie şi prin dezvoltare de competenţe. Acest lucru devine esenţial pentru o tranziţie verde de succes, de care să beneficieze întreaga societate.

„Raportul indică modurile în care putem reconcilia acţiunea climatică cu dezvoltarea socială şi economică a ţării noastre prin investiţii, dezvoltarea de industrii verzi şi integrarea în lanţuri valorice globale verzi. Sunt evidenţiate, de asemenea, domenii în care România are un avantaj competitiv, extinzând astfel experienţa şi cunoştinţele la nivel naţional în aceste zone”, a arătat şeful statului.

Pentru a gestiona eficient schimbările climatice, Klaus Iohannis consideră necesar un pact transpartinic care să asigure angajamentul şi continuitatea în atingerea obiectivelor climatice pe termen mediu şi lung.

În plus, este nevoie și de un parteneriat pentru tranziţie climatică între instituţiile statului, societatea civilă, sectorul privat şi mediul academic, de cercetare şi inovare, conform președintelui.

Elena Șerban nu s-ar vedea făcând altceva decât presă. După ce a studiat Mass Media și Publicitate la SNSPA, a mers direct către televiziune în 2003. A fost, pe rând, reporter, redactor, productor ... vezi toate articolele