Omul de afaceri Vladimir Cohn, în vârstă de 80 de ani, considerat cel mai important jucător din industria hârtiei de după ’90 și unul dintre cei mai vizionari antreprenori români, construiește la Giurgiu prima fabrică din România care va produce hârtie specială pentru ambalajele care vor înlocui pungile de plastic în retail, în urma normelor impuse de UE. Cu toate că are o vârstă înaintată și fabrica va începe să producă hârtie de abia la finalul lui 2025, antreprenorul român scoate din buzunar 75 de milioane de euro din averea sa pentru această investiție uriașă.
Vladimir Cohn a dezvăluit recent, pentru Economica, ce l-a convins să aleagă Giurgiu pentru noua sa fabrică dar și detalii importante din viiorul business esențial pentru viitorul sustenabilității în România.
Prima fabrică de hârtie specială care va înlocui pungile de plastic din magazine va fi construită la Giurgiu și va începe să producă din 30 noiembrie 2025, a explicat Vladimir Cohn pentru Economica.
Conform acestuia, în următoarea perioadă va începe și campania de angajări, în condițiile în care, pentru a demara producția, este nevoie de cel puțin 100 de lucrători cu înaltă calificare. Când va ajunge la capacitate maximă, fabrica va crea în jur de 200 de locuri de muncă.
„Pornirea fabricii de hârtie va necesita un minimum de 100 de persoane foarte bine calificate: IT-isti, ingineri mecanici, energeticeni, operatori. Pe parcursul următoarelor șase luni un număr de circa 100 de persoane vor fi angajate . La 1 ianuarie 2025 vom organiza întâlniri în zona Giurgiu cu persoane interesate și calificate să solicite poziții din schema de funcționare”, ne-a declarat Vladimir Cohn.
Potrivit acestuia, investiția în construcția fabricii se va ridica la 75 de milioane de euro, iar costurile anuale de întreținere la circa 5 milioane de euro.
„Fabrica este proiectată să producă hârtie tip kraft pentru fabricarea pungilor din comerțul de retail și e-commerce, pentru înlocuirea plasticului din activitatea de retail sau reambalare. Producția a fost proiectată la circa 120.000 de tone pe an, cu începere de la 30 noiembrie 2025”, a mai explicat antreprenorul.
Totuși, cea mai mare parte a producției va merge la export, în condițiile în care, arată Cohn, „piața locală nu are suficiente resurse de transformare a hârtiei în pungi”. De altfel, în acest moment, aproape toate pungile de hârtie menite să le înlocuiescă, în comerțul local, pe cele de plastic, provin din import, inițiativa lui Vladimir Cohn fiind cu atât mai importantă pentru economie în general.
„Maculatura, materia noastră de bază, este colectată foarte eficient în toată România. Programele definitivate de Agentiile de mediu împreună cu comisia de mediu din Parlament sunt foarte eficiente și problema asigurării de materii prime nu există la nivelul nostru de producție”, a explicat Vladimir Cohn pentru sursa citată.
Întrebat de ce a ales Giurgiu, Cohn a spus că a luat decizia în urma unei analize aprofundate.
„O cercetare în jurul orașului București a indicat Giurgiu ca o locație potrivită, cu disponibiltate de terenuri, alimentare cu electricitate și gaze naturale, proximitate de București, Portul Giurgiu fiind relativ bine echipat pentru transport de produse finite”, a declarat industriașul.
„Autoritățile locale , în frunte cu Primăria, au adoptat o politică a brațelor deschise pentru investiții noi în Giurgiu. Împreună cu domnul deputat Alexandru Andrei au fost disponibili în regim de 24/7 solicitărilor noastre, fiind de ajutor în rezolvarea unor probleme birocratice, rămase din anii din urmă”, a punctat Vladimir Cohn.
Vladimir Cohn este unul dintre cei mai importanți antreprenori români. El a vândut în 2018 firmele EcoPack Ghimbav şi EcoPaper Zărneşti grupului britanic DS Smith, într-o tranzacţie care s-a ridicat la aproximativ 208 milioane de euro. La momentul vânzării, cele două companii ajunseseră la afaceri consolidate de 50 de milioane de euro, fiind lideri pe segmentele lor de business.