NEWS

Legea bugetului de stat, aprobată de comisii. Proiectul intră în Parlament. Pe ce se duc banii în 2024 în România UPDATE

Legea bugetului de stat aprobată de comisii. Proiectul intră în Parlament. Pe ce se duc banii în 2024 în România UPDATE
sursă: Parlamentul Romaniei - Camera Deputatilor

Luni, 18 decembrie, după multe amânări și discuții, Legea bugetului de stat şi legea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2024 intră în dezbaterea Parlament. Astfel, termenul pentru depunerea rapoartelor de către Comisiile de buget- finanţe este marţi, ora 18.00.

Conform programului, în aceeaşi zi, la ora 20:00 încep dezbaterile în plenul celor două Camere, votul final fiind programat miercuri.

UPDATE: A fost acordat votul pentru bugetul Ministerului Muncii. Acesta a trecut cu 19 voturi pentru și șapte împotrivă.

 ”Avem o creștere de la 66 de miliarde la peste 75 de miliarde, ceea ce înseamnă că, în 2024, românii își vor primi drepturile pe care le au de la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale. Sunt bani de pensii, sunt bani pentru toate celelalte creșteri prevăzute în buget”, a declarat Simona Bucura Oprescu.

În ceea ce privește valoarea pensiilor speciale în buget, Ministrul Muncii a declarat că ”pensiile de serviciu plătite prin Casa Națională de Pensii Publice pentru cele șase categorii reprezintă 0,01% din PIB”, asta însemnând 1,78 miliarde de lei.

Update:Dezbaterile pe buget în comisiile parlamentare sunt în plină desfășurare la această oră. Opoziția a depus peste 5000 de amendamente și se duce un adevărat război pentru ca acestea să fie adoptate. Dezbaterile au loc însă pe repede înainte, în condițiile în care Guvernul vrea ca bugetul să fie adoptat cât mai curând.

Cei mai mulți bani se vor duce pentru plata salariilor angajaților de la stat și a pensiilor. De la 1 ianuarie salariile bugetarilor cresc cu 5% iar pensiile cu 13,8%.

Educația va primi cel mai mare buget din istorie, cu 61% mai mare față de anul trecut.

Creșteri semnificative vor fi şi la Ministerele Economiei, Dezvoltării, Sănătății, Mediului și al Culturii. De asemenea, Armata va primi cu 11% mai mulți bani decât anul trecut.

În schimb, Ministerul Muncii are un buget mai mic cu 5%, asta deși ne așteaptă un an în care pensiile se vor majora de două ori. Și SPP și SIE pierd bani, la fel Senatul si Camera Deputaților.

UPDATE: Comisiile de specialitate din Parlament dezbat si voteaza amendamentele la Legea bugetului de stat pe anul 2024.

Comisiile de specialitate din Parlament dezbat si voteaza amendamentele la Legea bugetului de stat pe anul 2024. Inquam Photos / George Calin

Comisiile de specialitate din Parlament dezbat si voteaza amendamentele la Legea bugetului de stat pe anul 2024. Inquam Photos / George Calin

UPDATE: Bugetul pe 2024 este unul eminamente tehnic, arată PNL

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a declarat luni că bugetul pe 2024 este unul eminamente tehnic, un buget al cumpătării, iar ”USR-ul din păcate este în continuare rupt de realitate, atunci când vor să taie cheltuieli esenţiale”. Amendamentele lor sunt un fel de colecţie de ce bine ar fi dacă am putea să facem ceea ce spun ei acolo, mai spune Stroe, el arătând PNL va introduce un amendament care va interzice majorarea de taxe şi impozite.

„Din experienţa celorlalţi ani, cu siguranţă, vor exista anumite încercări din partea Opoziţiei în a politiza dezbaterea. Din punctul nostru de vedere, până la urmă, acest buget este unul eminamente tehnic, este un buget al cumpătării, al seriozităţii şi al respectării tuturor angajamentelor asumate (…), este un instrument realist care defineşte nişte priorităţi”, a declarat Ionuţ Stroe, la RFI.

Purtătorul de cuvânt al PNL a criticat amendamentele Opoziţiei la legea bugetului pe 2024.

„Vor fi dezbătute atât în comisie, cât şi în dezbaterea parlamentară, dacă îşi doresc să şi le susţină. Despre amendamentele AUR voi refuza să fac vreo referire, pentru că n-au nici un fel de legătură cu realităţile economice ale acestei ţări, de altfel, nu există nici o competenţă reală a acestui partid în zona fiscal-bugetară. USR-ul din păcate este în continuare rupt de realitate, atunci când vor să taie cheltuieli esenţiale, am văzut, parte din ce au avansat public, din buget. La fel, au propus nişte creşteri de cheltuieli fantasmagorice, pe care n-au cum să le susţină din punct de vedere economic. Amendamentele lor sunt un fel de colecţie de ce bine ar fi dacă am putea să facem ceea ce spun ei acolo”, a menţionat el.

Ionuţ Stroe a mai spus că PNL va introduce un amendament care va interzice majorarea de taxe şi impozite.

Știre inițială:

Legea bugetului de stat intră în dezbatere în Parlament

De vineri, atunci când cele două proiecte de au fost depuse la Parlament, până duminică, ora 14.00, deputaţii şi senatorii au putut depune amendamente, ulterior, acestea fiind centralizate şi grupate pe ordonatori principali de credite.

USR a anunţat depunerea a 400 de amendamente apreciind că proiectul de buget ”este doar un flyer electoral pentru Ciucă şi Ciolacu, un buget care nu are nicio legătură cu situaţia reală şi nevoile reale din societate”. În cazul AUR este vorba despre mii de amendamente, după cum au declarat reprezentanţii partidului.

Şi Forţa Dreptei a depus mai multe amendamente la proiectul bugetului de stat pe 2024, propunând eliminarea creditelor bugetare de 313.438.000 lei pentru finanţarea partidelor politice, dar şi suplimentarea cu 700.000.000 lei pentru acoperirea datoriei Primăriei Capitalei către ELCEN.

PNL are un singur amendament la bugetul de stat pe 2024: ”Pe parcursul anului 2024 nu se introduc impozite sau taxe noi, nu se majorează cele existente şi nici nu se lărgesc bazele de impunere, nu se elimină şi nu se reduc facilităţi existente”.

Programul discuțiilor privind legea bugetului

Luni, în intervalul 11.00 – 15.00, sunt programate şedinţe comune ale comisiilor de specialitate ale Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru examinarea, avizarea şi depunerea avizelor la Comisiile pentru buget, finanţe şi bănci asupra Proiectului Legii bugetului de stat şi Proiectului Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2024.

Între 12.00 şi 13.00, au loc şedinţe comune ale Comisiilor pentru buget, finanţe, bănci pentru dezbateri generale asupra celor două proiecte de lege. De la ora 16.00 până la finalizarea dezbaterilor se desfăşoară şedinţe comune ale Comisiilor pentru buget, finanţe, bănci cu ordonatorii principali de credite pentru elaborarea rapoartelor asupra Proiectului Legii bugetului de stat şi Proiectului Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2024.

Marţi la ora 18.00 va avea loc depunerea rapoartelor Comisiilor pentru buget, finanţe şi bănci cu privire la cele două legi, iar de la ora 20:00 încep dezbaterile în plenul Camerelor reunite.

Miercuri este programat votul final asupra celor două proiecte de lege.

Pe ce se duc banii în 2024 în România

Marcel  Boloș, ministrul Finanţelor Publice, spune că bugetul de stat pe 2024 are cele mai mari cheltuieli pentru investiţii, peste 200 miliarde lei pentru programe care să sprijine categoriile vulnerabile dar şi o creştere istorică de 61% pentru educaţie.

Acesta a dat asigurări că salariile profesorilor vor creşte aşa cum s-a promis. Ministrul a mai afirmat că lupta împotriva corupţiei şi evaziunii va trece la un alt nivel, iar digitalizarea constituie o prioritate şi reprezintă cheia consolidării capacităţii administrative necesară transformării ANAF.

”Avem bugetul pentru anul 2024. O temă care a ţinut agenda zilele acestea, cum de altfel este şi firesc. Au fost dezbateri numeroase, care sunt un plus. Pentru că în orice proces complex, cum este cel de elaborare a bugetului care afectează fiecare cetăţean din ţara aceasta, diversitatea de opinii este esenţială pentru a atinge soluţii mai complete şi echitabile”, a scris ministrul pe Facebook.

”2024 este anul cu cele mai mari cheltuieli pentru investiţii, atât din fonduri naţionale, cât şi din fonduri europene, unde asigurăm cofinanţarea. Pentru ca în viaţa de zi cu zi, drumul pe care mergeţi, spitalul unde vă faceţi analizele sau şcoala unde învaţă copilul dumneavoastră să fie să fie la standerde de bun simţ: 120 miliarde lei alocaţi”, a mai explicat oficialul care arată că ”bugetul alocă fonduri pentru programe care să sprijine categoriile vulnerabile, asigurându-ne că niciun membru al comunităţii nu este lăsat în urmă: peste 200 miliarde lei alocaţi”.

Creștere de 61% pentru educație

”Vom avea o creştere istorică de 61% pentru educaţie. Bugetul sprijină iniţiativele de educaţie incluzivă, cu alocări pentru adaptarea programelor şi infrastructurii pentru a susţine învăţarea tuturor elevilor, indiferent de nevoile lor.

Vorbim despre alocări speciale destinate modernizării şi extinderii infrastructurii şcolare, dar şi de fonduri pentru programe de formare şi dezvoltare profesională a cadrelor didactice. În plus, salariile profesorilor vor creşte aşa cum s-a promis”, a mai spus ministrul de Finanțe.

”Digitalizarea constituie o prioritate şi reprezintă cheia consolidării capacităţii administrative necesară transformării ANAF, care va aduce un aport mai bun la creşterea gradului de colectare a veniturilor bugetare”, subliniază ministrul de Finanţe.

[email protected] - Claudiu Popa este jurnalist, fotograf și țăran în timpul liber. Cochetează cu presa încă din liceu, când a scris la ziarele Informația Prahovei sau Actualitatea Prahoveană. ... vezi toate articolele
Parteneri
Profesor de la Universitatea București, îmbrăcat în femeie în fața studenților. Postarea devenită virală pe internet
Profesor de la Universitatea București, îmbrăcat în femeie în fața studenților. Postarea devenită virală pe...
Vacanța în Grecia a unor români s-a transformat într-un coșmar. Au ajuns la cazare, dar au descoperit că nu unde să doarmă
Vacanța în Grecia a unor români s-a transformat într-un coșmar. Au ajuns la cazare, dar...
Ion Cristoiu: Joe Biden a fost victima unui complot din partid. Va fi obligat să demisioneze şi de la Casa Albă. Kamala Harris se comportă deja ca succesoare. Trump nu va câştiga
Ion Cristoiu: Joe Biden a fost victima unui complot din partid. Va fi obligat să...
Descoperire uluitoare în spațiul cosmic. S-a identificat un “inel Einstein”
Descoperire uluitoare în spațiul cosmic. S-a identificat un “inel Einstein”
De ce s-a despărțit, de fapt, Adriana Bahmuțeanu de George. Adevăratul MOTIV. Nu a putut trece peste asta. ''E păcat!''
De ce s-a despărțit, de fapt, Adriana Bahmuțeanu de George. Adevăratul MOTIV. Nu a putut...
Leguma care s-a scumpit enorm în ultimele zile. Se vinde cu un preț uriaș în piețe, deși e produsă în cantități industriale în România și la producători costă doar 1,5 lei un singur kilogram
Leguma care s-a scumpit enorm în ultimele zile. Se vinde cu un preț uriaș în...
Criză la nivel global provocată de o eroare de funcţionare a mii de sisteme Microsoft. Bănci, posturi TV, companii aeriene cad unele după altele şi au operaţiunile blocate. Cine este responsabil
Criză la nivel global provocată de o eroare de funcţionare a mii de sisteme Microsoft....
Cine este femeia din Râmnicu Vâlcea care a reuşit să transforme un magazin deschis în anii '90 într-un imperiu cu 120 de magazine, fabrici şi afaceri de sute de milioane de lei
Cine este femeia din Râmnicu Vâlcea care a reuşit să transforme un magazin deschis în...
Stațiunea din România unde turiștii nu vor să meargă. E foarte populară, dar condiții sunt oribile
Stațiunea din România unde turiștii nu vor să meargă. E foarte populară, dar condiții sunt...
Decizie pentru cei care locuiesc în case sau blocuri vechi. Statul va plăti banii
Decizie pentru cei care locuiesc în case sau blocuri vechi. Statul va plăti banii
Cum au fost păcăliți pensionarii. Abia acum s-a aflat
Cum au fost păcăliți pensionarii. Abia acum s-a aflat
Alexandru Rafila a dat lovitura. Averea ministrului Sănătăţii a explodat după ce companiile unde avea sute de mii de lei investiţi au făcut spectacol pe bursă
Alexandru Rafila a dat lovitura. Averea ministrului Sănătăţii a explodat după ce companiile unde avea...
„Sunt unele luni în care nu îmi permit să am o relaţie. Şi nu câştig puţin”
„Sunt unele luni în care nu îmi permit să am o relaţie. Şi nu câştig...
Cât a câștigat Meghan Markle din serialul ”Suits”. Nu a fost nici pe departe cea mai bine plătită actriță
Cât a câștigat Meghan Markle din serialul ”Suits”. Nu a fost nici pe departe cea...
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!
Ce pensie vei primi dacă ai lucrat 15 ani cu carte de muncă
Ce pensie vei primi dacă ai lucrat 15 ani cu carte de muncă
Fotografie rară cu fiicele Danei Budeanu. Cât de mult au crescut gemenele creatoarei de modă, sunt studente în Marea Britanie
Fotografie rară cu fiicele Danei Budeanu. Cât de mult au crescut gemenele creatoarei de modă,...