NEWS

Ligia Deca, anunț după apariția rezultatelor la Evaluarea Națională: „După afișarea rezultatelor finale încep etapele admiterii la liceu”

Ligia Deca anunț după apariția rezultatelor la Evaluarea Națională După afișarea rezultatelor finale încep etapele admiterii la liceu
Sursa foto: Antena 3 CNN

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a venit miercuri cu o serie de explicații, la scurt timp după apariția rezultatelor la Evaluarea naţională. Ministrul spune că 77,6% dintre candidaţi au luat note peste 5 la proba de limba română şi 68,7% au luat note peste 5 la matematică.

Ligia Deca, anunț după apariția rezultatelor la Evaluarea Națională: „După afișarea rezultatelor finale încep etapele admiterii la liceu”

„La limba română, 77,6% dintre candidaţii prezenţi au obţinut note peste 5, faţă de 73,98% la simulare, procentul este aşadar în creştere. La matematică, 68,7% dintre candidaţii prezenţi au obţinut note peste 5, faţă de 42,37% la simulare.

Avem, aşadar, tot creştere, de peste 26%. În ceea ce priveşte notele de 10 la limba română, 407 candidaţi au obţinut nota 10, la matematică 1.060 de candidaţi au obţinut nota 10, iar candidaţi care au obţinut nota 10 atât la limba română, cât şi la matematică avem 65 la nivelul întregii ţări. Între copiii care au obţinut medii între 5 şi 10, cel mai mare procent se situează în intervalul de medii 7,80 şi 8,99, puţin peste 33% dintre copii s-au situat în acest interval de medii”, a spus Deca într-o conferinţă de presă.

Potrivit ministrului, au fost prezenţi la Evaluarea naţională aproape 153.000 de candidaţi la fiecare dintre probele de limbă română şi matematică şi peste 8.300 de candidaţi la limba maternă.

Cea mai ridicată prezenţă s-a înregistrat în judeţele Bucureşti, Neamţ, Constanţa, Ilfov, Tulcea şi Gorj – peste 98%, iar cea mai scăzută – în judeţele Teleorman, Brăila, Olt, Satu Mare şi Bihor, cu o rată de prezenţă între 89,3% şi 91,4%.

Ea a adăugat că anul acesta, pentru prima dată, la Evaluarea naţională lucrările au fost corectate în întregime folosindu-se platforma de evaluare digitalizată.

„După ce se va încheia şi examenul de bacalaureat vom colecta feedback atât în ceea ce priveşte desfăşurarea examenelor, cât şi în ceea ce priveşte procesul de evaluare digitalizată pentru a continua îmbunătăţirea atât a platformei, cât şi metodologiilor pentru organizarea şi desfăşurarea acestor examene naţionale.

În zilele următoare eventualele contestaţii la Evaluarea naţională pot fi depuse la centrele de examen sau transmise prin mijloace electronice, astăzi, în intervalul orar 16,00 – 19,00 şi mâine în intervalul 8,00 – 12,00. Rezultatele finale vor fi afişate pe 9 iulie. După afişarea rezultatelor finale încep etapele admiterii la liceu”, a menţionat ministrul Educaţiei.

„Apariţia în spaţiul public a subiectelor de examenele naţionale, încă din timpul desfăşurării probelor, nu a impactat desfăşurarea examenelor”

Ministrul Educaţiei a mai afirmat că apariţia în spaţiul public a subiectelor de la examenele naţionale, încă din timpul desfăşurării probelor, „nu a impactat desfăşurarea examenelor”. Aceasta aminteşte că elevii care intră în examenele naţionale cu mijloace de comunicare şi care divulgă, în timpul probelor de examen, subiectele, vor fi eliminaţi fără posibilitatea de a participa la următoarele sesiuni ale examenelor. În ceea ce-i pe priveşte pe membrii comisiilor care divulgă subiectele, pe numele acestora se deschid dosare penale.

„Avem, ca în fiecare an, o serie a apariţii în spaţiul public a subiectelor, în timpul probelor, aş sublinia acest lucru, ele nu apar înainte ca elevii să fie deja în săli, securizaţi. Practic, aceste cazuri sunt identificate, pentru că avem metode prin care clarificăm rapid care este centrul din care aceste subiecte au ieşit şi în toate cazurile comisiile judeţene împreună cu Poliţia au făcut verificările necesare.

Este foarte important ce cei din comisiile de la nivelul centrului de evaluare să fie foarte vigilenţi vizavi de accesul cu mijloace de comunicare, însă în acelaşi timp trebuie să fie foarte clar şi care sunt sancţiunile. Sancţiunile pentru candidaţii prinşi în această ipostază sunt eliminarea din examen şi neparticiparea la următoarele sesiuni. Pentru cei care se află în comisii şi care divulgă într-un sens sau altul se deschid dosare penale”, a declarat ministrul Educaţiei, miercuri, într-o conferinţă de presă.

Aceasta subliniază că apariţia subiectelor în spaţiul public „nu a impactat desfăşurarea examenului”, pentru că absolvenţii se aflau deja în sălile de examen.

„Cei care au încălcat regula care este anunţată tuturor şi care au încercat să facă publice subiectele din diferite motive, numai de ei ştiute, vor fi sancţionaţi, cu toată rigoarea legii, pentru că nu avem nicio variantă în care să tolerăm astfel de fenomene. Mi se pare că este inadmisibil ca, din curiozitate, din alte motive, lucrurile, aşa cum au fost ele stabilite, să fie decalate”, adaugă Deca.

Aceasta a făcut un apel şi la reprezentanţii presei să nu publice subiectele, chiar dacă intră în posesia lor înainte de publicarea oficială.

Poliţiştii şi procurorii din Gorj au deschis dosar penal care vizează infracţiunea de divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice, după ce subiectele la Limba Română au apărut în spaţiul public în timpul examenului de bacalaureat. Poliţia Gorj informează că este vorba despre subiecte atribuite centrului de examinare constituit în cadrul Colegiului Tehnologic ”Ion Mincu”, din Târgu Jiu. Un incident similar a avut loc, tot la un centru de examinare din Târgu Jiu, şi în timpul Evaluării Naţionale. Şi la Sălaj subiectele au apărut încă din timpul examenului.

 

[email protected] - Claudiu Popa este jurnalist, fotograf și țăran în timpul liber. Cochetează cu presa încă din liceu, când a scris la ziarele Informația Prahovei sau Actualitatea Prahoveană. ... vezi toate articolele
Parteneri
Prima declarație a criminalului din Vaslui, care și-a băgat victima în geamantan. Marian Godină, printre polițiștii care l-au prins
Prima declarație a criminalului din Vaslui, care și-a băgat victima în geamantan. Marian Godină, printre...
Orașul din România unde cumperi un apartament cu 2 camere la doar 7.000 de euro. Ajungi imediat în centru, ai supermarket și restaurante aproape
Orașul din România unde cumperi un apartament cu 2 camere la doar 7.000 de euro....
Erori în lanţ la tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump: Poliţia a fost avertizată de prezenţa atacatorului cu cel puţin un minut înaintea deschiderii focului
Erori în lanţ la tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump: Poliţia a fost avertizată...
Țara în care românii pot să călătorească fără viză. Autoritățile au luat decizia în urmă cu puțin timp
Țara în care românii pot să călătorească fără viză. Autoritățile au luat decizia în urmă...
Suma URIAȘĂĂĂ primită de Ianis Hagi de la Antena 1. Nunta i-a adus bani muuuuulți în conturi. Poate să-și cumpere 3 vile cu ei!
Suma URIAȘĂĂĂ primită de Ianis Hagi de la Antena 1. Nunta i-a adus bani muuuuulți...
Destinația de vacanță adorată de români unde mai multe plaje au fost închise. Motivul e unul complet neașteptat
Destinația de vacanță adorată de români unde mai multe plaje au fost închise. Motivul e...
În ce paradis natural se va construi cel mai mare proiect energetic al României. Va ocupa 20 de terenuri de fotbal
În ce paradis natural se va construi cel mai mare proiect energetic al României. Va...
Cum a reuşit o braşoveancă să construiască nu mai puţin de 3 companii cu care face aproape 100 de milioane de euro în timp ce alţii se chinuie să facă una singură şi nu reuşesc
Cum a reuşit o braşoveancă să construiască nu mai puţin de 3 companii cu care...
Vine FURTUNA în Capitală! Cod galben de PLOI și VIJELII, ce zone sunt afectate
Vine FURTUNA în Capitală! Cod galben de PLOI și VIJELII, ce zone sunt afectate
Ordin UE pentru românii cu cont la bancă. Decizia valabilă din 17 iulie pentru cine transferă bani
Ordin UE pentru românii cu cont la bancă. Decizia valabilă din 17 iulie pentru cine...
Președintele Biden testat Pozitiv pentru Covid-19. Cum Influențează Situația Politică
Președintele Biden testat Pozitiv pentru Covid-19. Cum Influențează Situația Politică
NASA descoperă o peşteră subterană pe Lună care ar putea deveni adăpost pentru astronauţi
NASA descoperă o peşteră subterană pe Lună care ar putea deveni adăpost pentru astronauţi
Povestea cuplului care a fugit de nebunia şi agitaţia Bucureştiului. S-au mutat la ţară, şi-au deschis o afacere de succes, iar ce au ajuns acum să facă impresionează o întreagă comunitate
Povestea cuplului care a fugit de nebunia şi agitaţia Bucureştiului. S-au mutat la ţară, şi-au...
Cine este femeia care vinde unele dintre cele mai scumpe locuinţe din Capitală?
Cine este femeia care vinde unele dintre cele mai scumpe locuinţe din Capitală?
Cei mai bine plătiți angajați de la stat. Și nici nu sunt amenințați de șomaj
Cei mai bine plătiți angajați de la stat. Și nici nu sunt amenințați de șomaj
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Andreea Marin și-a schimbat look-ul. ”Tuns, aranjat și vopsit”. Cum arată vedeta acum, fanii au reacționat imediat
Andreea Marin și-a schimbat look-ul. ”Tuns, aranjat și vopsit”. Cum arată vedeta acum, fanii au...