A pornit votul în alegerile din SUA! Marți, 5 noiembrie, este ziua alegerilor prezidențiale în Statele Unite ale Americii, iar în cursă se află Donald Trump şi Kamala Harris. Lupta este extrem de strânsă, iar specialiștii spun că viitorul președinte al SUA ar putea să fie ales cu doar câteva mii de voturi, relatează presa internațională.
Șapte state cunoscute drept „swing states” vor decide practic soarta alegerilor prezidențiale: Pennsylvania, Michigan, Nevada, Arizona, Carolina de Nord, Georgia, Wisconsin. Mai mult, sondajele dau rezultate extrem de strânse, multe dintre ele chiar în marja de eroare. După cum se știe, în complicatul scrutin electoral american, pentru victorie, un candidat trebuie să obțină 270 de electori din cele 50 de state.
15 state au mobilizat Garda Naţională pentru a oferi sprijin în orice eventualitate la secţiile de vot, a declarat, marţi, un purtător de cuvânt al organizaţiei, pentru CNN.
Conform purtătorului de cuvânt, militari au fost mobilizaţi în Alabama, Arizona, Delaware, Hawaii, Illinoi, Iowa, New Mexico, Carolina de Nord, Oregon, Pennsylvania, Tennessee, Texas, Washington, Wisconsin şi Virginia de Vest.
Mai puţin de jumătate dintre militari oferă asistenţă în probleme legate de securitate cibernetice, a declarat purtătorul de cuvânt într-un comunicat. Ceilalţi militari desfăşuraţi sunt angrenaţi în misiuni de sprijin locale.
În plus, Garda Naţională a mai transmis şi că în jur de 85 de membri ai săi sunt în aşteptare în statul Colorado, în capitala federală, în Florida şi în Nevada.
De asemenea, FBI a anunțat că ameninţări false cu bombă care păreau să provină, în multe cazuri, de pe domenii de e-mail ruseşti au vizat, marţi, secţii de votare din mai multe state americane.
„Niciuna dintre ameninţări nu a fost considerată credibilă până în prezent”, a transmis FBI, într-un comunicat, adăugând că integritatea alegerilor se numără printre cele mai importante priorităţi ale agenţiei.
Poliția Capitoliului Statelor Unite a anunțat că a arestat marți un bărbat care mirosea a combustibil și avea o torță și un pistol de semnalizare la Centrul de Vizitare al Capitoliului.
Bărbatul a fost oprit în timpul procesului obișnuit de control la centrul pentru vizitatori. Centrul pentru vizitatori este închis pentru tururi pentru această zi, în timp ce ancheta este în curs de desfășurare, a declarat poliția.
Nu există nicio dovadă publică în acest moment că incidentul este direct legat de alegeri, deoarece nu au fost publicate alte detalii.
Poliția Capitoliului Statelor Unite nu a răspuns la mai multe întrebări care solicitau mai multe detalii cu privire la incident, afirmând că nu există alte informații pe care agenția să le poată oferi în acest moment, transmite WashingtonPost.
Secțiile de votare de pe teritoriul SUA se închid la ore diferite, în funcție de statul federal în care se află.
Însă până la ora 23:00 pe Coasta de Est (miercuri, ora 6 dimineața în România), toate statele își vor fi închis secțiile de votare, cu două excepții: Hawaii și Alaska.
Astfel, la ora 19, ora Coastei de Est (miercuri, ora 2 dimineața în România), urnele se vor închide în Georgia, Carolina de Sud, Vermont, Virginia, în anumite zone din Florida și în unele districte din Indiana și Kentucky.
Treizeci de minute mai târziu, la ora 19:30, se închid urnele în Carolina de Nord, Ohio și Virginia de Vest.
La ora 20:00, votul se încheie în Alabama, Connecticut, Delaware, Illinois, Maine, Maryland, Massachusetts, Districtul Columbia, Mississippi, New Hampshire, New Jersey, Oklahoma, Pennsylvania, Rhode Island, Tennessee, Missouri, porțiuni din Michigan, Dakota de Nord, Dakota de Sud și Texas, precum și în restul statului Florida.
O oră mai târziu, procesul de vot este închis în Arkansas, precum și în Arizona, Colorado, Iowa, Kansas, Louisiana, Michigan, Minnesota, Nebraska, New Mexico, New York, Wisconsin, Wyoming, în restul Texasului, în Michigan, Dakota de Sud și Dakota de Nord.
La ora 22:00, se vor închide urnele în Montana, Nevada și Utah. La ora 23:00 (ora 6 a dimineții de miercuri, în România), se închid secțiile în California, Idaho, Oregon și Washington.
La miezul nopții, se vor închide secțiile de votare din Hawaii, iar la ora 1:00, ora Coastei de Est, se vor închide și secțiile de votare din Alaska.
Donald Trump a votat la secția din West Palm Beach, marți, înainte de prânz, după ora locală a statului Florida (înainte de ora 19 în România).
„Se pare că avem un avans important, pentru că votează mai mulți republicani, decât democrați. Sunt foarte încrezător. Am auzit că ne descurcăm foarte bine peste tot”, a declarat el.
Liderul republican a estimat că în 2024 a fost cea mai bună dintre cele trei campanii în care a participat în calitate de candidat prezidențial și a anticipat o victorie categorică.
„Rezultatul nu va fi nici măcar unul strâns. Dar va dura mult timp până ce va fi anunțat oficial”, a adăugat republicanul.
Candidatul republican la președinția SUA, Donald Trump, a vorbit, marți, despre situația în care și-ar recunoaște înfrângerea în alegerile din 5 noiembrie.
„Dacă pierd alegerile și dacă alegerile sunt corecte, voi fi primul care o va recunoaşte. Până în prezent cred că sunt echitabile”, a spus el.
Primele voturi din cadrul scrutinului prezidențial și congresional din SUA au fost numărate. Este vorba despre cele șase voturi din localitatea Dixville Notch, statul american New Hampshire.
Dixville Notch, situat în nord-estul Statelor Unite, este în mod tradițional deschizătorul alegerilor prezidențiale încă din anii ’60 ai secolului trecut.
Aici trăiesc în prezent șase locuitori, dintre care patru sunt înregistrați ca votanți republicani, potrivit presei americane.
În acest context, rezultatul numărătorii este oarecum surprinzător: trei voturi au fost acordate lui Donald Trump, iar celelalte trei, Kamalei Harris, rezultând o egalitate perfectă, conform Antena3.
Secţiile de vot se deschid şi se închid la ore diferite în diferitele state, dar până la ora 23:00, ora Coastei de Est a SUA (miercuri, ora 06:00, ora României,) toate statele îşi vor fi închis secţiile de votare – cu excepţia celor din Hawaii şi Alaska, unde secţiile de vot se închid puţin mai târziu.
În mod tradiţional, la scurt timp după închiderea votului, la ora 23:00, în California, vor începe să apară rezultate în favoarea unui candidat sau a celuilalt. Însă puţini observatori se aşteaptă la o rezolvare rapidă a răspunsului cine a câştigat, experţii sugerând că ar putea dura mai degrabă zile decât ore până la aflarea învingătorului.
Primele rezultate pot fi, de asemenea, înşelătoare. Un candidat care obţine un avans timpuriu prin voturile în persoană poate ajunge să fie depăşit atunci când voturile prin corespondenţă şi alte tipuri de buletine de vot sunt adăugate ulterior. Acest lucru s-a întâmplat în Michigan în 2020 – Trump a luat un avans timpuriu prin voturile în persoană, dar a fost depăşit ulterior de Biden. Practic, este un joc al aşteptării.
UPDATE – La ora 8:00 pe coasta de est a SUA (15.00, ora României), urnele de vot erau deschise în mai mult de jumătate dintre statele americane şi apar tot mai multe imagini cu americani care ies la vot şi care stau la coadă, mai ales în statele cu miză mare – Pennsylvania şi Carolina de Nord.
UPDATE: La ora 05:00 pe Coasta de Est a Americii (12:00, ora României), s-au deschis urnele în statul Vermont.
În următoarele câteva ore, mai multe state de pe coasta de est îi vor urma exemplul.
La ora locală 6:00 (13:00, ora României) s-au deschis secţiile de votare din alte opt state, între care Connecticut, New Jersey, New York, New Hampshire şi Virginia.
În Maine, aproape toate secţiile de votare s-au deschis la ora locală 6 a.m, dar municipalităţile cu mai puţin de 500 de persoane pot deschide până la ora locală 10 a.m..
Click to display the embedded YouTube video
Urnele se deschid în unele state la ora locală 05:00 (12:00, ora României) și participanții la vot vor decide cine va fi cel de-al 47-lea preşedinte al Statelor Unite.
Kamala Harris şi Donald Trump sunt deocamdastă la egalitate, cu câte trei voturi fiecare, într-un mic oraş din New Hampshire care, în mod tradiţional, dă startul votului în ziua alegerilor. Încă din anii 1960, alegătorii din Dixville Notch, situat aproape de graniţa cu Canada, se adună imediat după miezul nopţii pentru a vota.
Voturile sunt apoi numărate şi rezultatele anunţate – cu câteva ore înainte ca alte state să deschidă urnele. Potrivit CNN, patru republicani şi doi alegători nedeclaraţi au participat marţi la vot imediat după miezul nopţii.
Kamala Harris, care a devenit candidatul Partidului Democrat după ce preşedintele Joe Biden a ieşit din cursă în iulie, pledează pentru dreptul la avort şi a promis să reducă costurile la alimente şi locuinţe pentru familiile de muncitori.
Candidatul partidului republican, Donald Trump, care a supravieţuit în acest an la două tentative de asasinat, a promis să sigileze frontiera americană pentru a împiedica imigranţia şi a propus reduceri de taxe în valoare de trilioane de dolari.
Ambii candidaţi au prezentat viziuni dure pentru viitor dacă pierd alegerile. Donald Trump spune că ţara se va „duce dracului” şi va deveni „comunistă imediat” dacă el va pierde, în timp ce Kamala Harris îşi descrie adversarul drept un „fascist” care doreşte „putere necontrolată”.
America a devenit o naţiune divizată între viziuni opuse, o Americă roşie (republicanii) şi una albastră (democraţii) ce se întâlnesc în secţiile de votare. Oricare ar fi rezultatul, o jumătate din ţară este pe cale să descopere că cealaltă jumătate are o idee complet diferită despre ceea ce are nevoie America. Pentru învinşi, aceasta va fi un rezultat dureros.
Iată o cronologie a evenimentelor legate de alegeri de acum și până în ziua inaugurării, în ianuarie, potrivit Reuters.
5 noiembrie: Ziua alegerilor
– Mai târziu în noiembrie: Ar putea dura câteva zile până când rezultatul alegerilor va fi cunoscut, mai ales dacă este strâns și voturile prin corespondență sunt un factor important.
26 noiembrie: Trump, primul președinte în exercițiu sau fost președinte al SUA care a fost condamnat pentru o infracțiune, urmează să fie condamnat într-un caz de „hush money” din Manhattan, în care a fost găsit vinovat de falsificarea unor documente pentru a acoperi o plată pentru a reduce la tăcere o vedetă porno. Trump a negat comiterea de infracțiuni.
Sentința trebuia să aibă loc inițial pe 18 septembrie.
17 decembrie: Alegătorii, care împreună formează Colegiul Electoral, se reunesc în statele respective și în Districtul Columbia pentru a alege președintele și vicepreședintele.
25 decembrie: Voturile electorale trebuie să fie primite până la această dată de președintele Senatului – rol deținut de vicepreședinte, în prezent Harris – și de arhivar.
6 ianuarie: Vicepreședintele prezidează numărarea voturilor Colegiului Electoral în cadrul unei sesiuni comune a Congresului, anunță rezultatele și declară cine a fost ales.
Înainte de numărătoarea de la 6 ianuarie 2021, președintele de atunci, Trump, l-a criticat pe vicepreședintele său, Mike Pence, pentru că a refuzat să încerce să împiedice Congresul să certifice victoria președintelui Joe Biden asupra lui Trump.
În acea zi, Capitoliul SUA a fost atacat de susținători ai lui Trump care au încercat să oprească numărarea voturilor. Victoria lui Biden a fost certificată la începutul zilei următoare.
De atunci, Congresul a adoptat Legea privind reforma numărătorii electorale și îmbunătățirea tranziției prezidențiale din 2022, care necesită aprobarea a o cincime din Camera Reprezentanților și Senat pentru a lua în considerare o contestare a rezultatelor unui stat – un criteriu mult mai ridicat decât cel existent anterior, când cel puțin un membru din Senat și din Camera Reprezentanților puteau declanșa împreună o contestare.
20 ianuarie: Are loc inaugurarea câștigătorului alegerilor și a vicepreședintelui acestuia. La această ceremonie, învingătorul și vicepreședintele depun jurământul oficial.
Luni, în ultimele ore ale campaniei electorale, Kamala Harris şi-a susţinut ultimul discurs în Philadelphia, încheindu-şi săptămânile de apariţii publice prin a reflecta asupra unei campanii despre care a spus că „a adus împreună” oameni din toate colţurile ţării şi din toate categoriile sociale. „Lupta noastră nu este o luptă împotriva a nimic, ci pentru ceva. În seara aceasta terminăm aşa cum am început: cu energie, optimism, bucurie”, le-a spus ea susţinătorilor făcând apoi obişnuitul apel al mitingurilor ei către tinerii şi noii alegători „În special vouă vă spun că vă văd puterea şi sunt foarte mândră de voi”. Actuala vicepreşedintă a SUA ştie că va avea nevoie ca tinerii alegători să o susţină în număr mare dacă vrea să câştige alegerile.
Echipa de campanie a lui Harris avertizează că rezultatul definitiv al alegerilor va fi cunoscut peste ”câteva zile” şi avertizează tabăra lui Trump să nu încerce ”să semene îndoiala şi haosul” cu privire la integritatea votului.
În ceea ce-l priveşte pe Donald Trump ,el a urcat pe scena din Grand Rapids, Michigan, pentru ultimul său discurs, unde a fost întâmpinat cu ovaţii din partea mulţimii şi unde a rămas până târziu în noapte. Acesta este locul în care şi-a încheiat şi campaniile din 2016 şi 2020. „Să faci patru mitinguri într-o singură zi este un pic dificil”, a recunoscut Trump, la cei 78 de ani ai săi, dar a adăugat că sprijinul pe care l-a primit la fiecare miting „a făcut ca totul să merite”. Fostul preşedinte american a întârziat aproape două ore la acest ultim miting, care era programat să înceapă la ora locală 22:30.
El i-a întrebat apoi pe cei prezenţi dacă le este mai bine acum decât acum patru ani, la care mulţimea prezentă la miting a răspuns cu huiduieli puternice. „Mesajul meu pentru voi şi pentru toţi americanii din această seară, este foarte simplu: nu trebuie să trăim aşa”, a continuat fostul preşedinte.
Trecuse de ora locală 01:00 şi el încă se adresa susţinătorilor. Spre deosebire de Kamala Harris, care abia l-a menţionat pe candidatul republican în ultima sa zi de campanie, Trump şi-a atacat adversara, numind-o „nebuna radicală de stânga”. El le-a spus susţinătorilor săi că va câştiga alegerile, afirmând: „Aceasta va fi cea mai mare victorie, din punct de vedere politic, din istoria ţării noastre”.