NEWS

Lovitură grea pentru Poliția Rutieră. Testele rapide de depistare a șoferilor drogați, pline de erori. Dosar penal de la o răceală

Lovitură grea pentru Poliția Rutieră. Testele rapide de depistare a șoferilor drogați pline de erori. Dosar penal de la o răceală
sursa foto: colaj foto Politia Romana

Consiliul superior de medicină legală din România (CSML), a explicat recent de ce multe teste făcute pentru depistarea consumului de droguri în cazul şoferilor nu se confirmă, iar motivul ar fi acela că testele rapide utilizate în cadrul Poliţiei nu sunt teste de diagnostic sau de certitudine.

Astfel, în ciuda eforturilor depuse de Poliția Rutieră pentru combaterea consumului de substanțe psihoactive în rândul șoferilor, testele rapide de depistare se dovedesc a fi pline de erori, potrivit informațiilor oferite de Consiliul Superior de Medicină Legală (CSML) și confirmate de mulți șoferi.

Lovitură grea pentru Poliția Rutieră. Testele rapide de depistare a șoferilor drogați, pline de erori așa că poţi avea dosar penal de la o răceală

Testele utilizate în prezent nu sunt considerate ca teste de diagnostic sau de certitudine, fapt ce a generat discrepanțe semnificative între rezultatele obținute în trafic și cele confirmate în laboratoarele medicale. În cazul unui rezultat pozitiv, în mod obligatoriu acesta trebuie confirmat şi prin alte metode de investigaţie.

În acest sens, pentru mărirea acurateţei şi selectivităţii metodei de testare în trafic de către Poliţia Rutieră, au fost achiziţionate ultimele generaţii de echipamente Dräger, utilizate totodată şi de către majoritatea poliţiilor din alte state, astfel încât să fie redusă, atât cât permit aceste metode, rata de testare fals pozitivă sau fals negativă.

Aceste echipamente urmează să le înlocuiască în următoarea perioadă pe cele vechi încă existente la nivel naţional, omogenizând astfel diferenţele observate în diverse regiuni ale ţării din punct de vedere al variaţiilor de cazuri confirmate sau infirmate de către laboratoarele de medicină legală”m se arată în comunicatul forului reprezentativ pentru medicii legişti.

Aceştia precizează că persoana care urmează a fi supusă testării are posibilitatea optării pentru efectuarea acestui test orientativ la faţa locului sau de a fi condusă direct la o unitate medicală autorizată pentru recoltarea probelor biologice care vor face obiectul analizelor de laborator într-o unitate medico-legală.

Probleme semnalate de CSML

 1. Natura Testelor Rapide: Testele rapide de screening sau de orientare folosite de Poliția Română nu sunt la fel de fiabile ca analizele efectuate în cadrul Institutului Național de Medicină Legală (INML) sau al Institutului de Medicină Legală (IML). În cazul unui rezultat pozitiv, acesta trebuie confirmat prin alte metode de investigație.
 2. Substanțe cu Reacții False Pozitive: Există numeroase substanțe, inclusiv medicamente pentru diabet, antiemetice, antibiotice și antialergice, care pot cauza reacții false pozitive la testele de droguri. De exemplu, medicamentele pentru răceală și gripă care conțin codeină pot afecta rezultatele testelor rapide pentru opiacee.
 3. Variabilitate Regională: CSML evidențiază variații semnificative între rezultatele testelor în diverse regiuni ale țării, susținând necesitatea standardizării echipamentelor utilizate de Poliție.

Soluții propuse de CSML

 1. Echipamente de Ultimă Generație: În efortul de a îmbunătăți acuratețea testelor, Poliția Rutieră a achiziționat echipamente Dräger de ultimă generație, utilizate și de alte poliții internaționale.
 2. Testarea la Fața Locului sau la Unități Medicale Autorizate: Șoferii pot opta între testarea la fața locului sau transportul direct către o unitate medicală autorizată pentru recoltarea probelor biologice.
 3. Analize de Confirmare: CSML subliniază importanța analizelor de confirmare efectuate în instituțiile medico-legale pentru minimizarea rezultatelor fals pozitive.

Deficiențe logistice

CSML aduce în discuție problemele logistice cu care se confruntă instituțiile medico-legale, inclusiv creșterea exponențială a numărului de solicitări de teste și lipsa finanțării adecvate pentru această activitate. Refuzul repetat al Ministerului Afacerilor Interne de a mări tarifele medico-legale contribuie la această problemă.

Cu toate acestea, CSML subliniază eforturile depuse de personalul de specialitate în încercarea de a furniza analize cu valoare probatorie maximă în justiție, luând în considerare constrângerile financiare și logistice cu care se confruntă.

Reacția CSML cu privire la această situație

Prezentăm mai jos răspunsul complet al CSML cu privire la cauzele rezultatelor negative oferite de sistemul toxicologic medico-legal, comparativ cu rata de pozitivitate la testarea de către organele de poliție, pentru testele efectuate în vederea stabilirii unei intoxicații acute cu substanțe psihoactive la șoferi.

Ca răspuns la recentele articole apărute în presă, referitoare la cauzele rezultatelor negative oferite de sistemul toxicologic medico-legal (comparativ cu rata de teste pozitivitate la testarea de către organele de poliție) pentru testele efectuate în vederea stabilirii unei intoxicații acute cu substanțe psihoactive la șoferi, Consiliul superior de medicină legală,  în urma consultării cu reprezentanți ai Poliției Române, dorește să facă următoarele precizări:

 1. testarea șoferilor în trafic trebuie să îndeplinească o serie de deziderate, precum să ofere rezultate rapide, imediat disponibile, prin metode ușor de utilizat de personal nespecializat și cu rata decentă de siguranță a rezultatelor. Aceste deziderate pot fi obținute, însă, doar prin efectuarea unor teste de orientare sau prezumtive. În practica națională și internațională, există multe cazuri în care rezultatele pozitive ale testelor rapide nu sunt confirmate atunci când ele sunt analizate cu o tehnică mai sensibilă și mai specifică, cum este cea utilizată de către laboratoarele de toxicologie din cadrul sistemului medico – legal. Pentru o mai bună exemplificare, reamintim – fiind de dată recentă în memoria colectivă și practica medicală – că și testările rapide făcute pe durata pandemiei pentru identificarea SARS-COV2 (care se bazau pe același principiu de detectare imuno-enzimatic) au arătat o rată de sensibilitate și specificitate de circa 80%, inclusiv recomandările OMS și ale MS – prin protocoalele naționale implementate – menționând necesitatea confirmării/infirmării unui astfel de rezultat prin teste de performanță/certitudine (RT-PCR);
 2. erorile raportate în studiile din literatura internațională de specialitate sunt mai mari atunci când recoltarea în trafic se face în lipsa unui protocol înalt standardizat (precum cel din cazul unor studii de cercetare medicală), erorile testelor rapide pe salivă putând crește și funcție de:
  1. timpul scurs de la consum: fie prea scurt, situație în care încă nu se excretă substanța în salivă, fie prea lung (drogul este sub limita cut-off a testului);
  2. modificarea de pH a probei biologice, care  poate modifica rata de excreție sau inhiba activitatea enzimatică a glucozo-6 fosfat dehidrogenazei, care se regăsește în testele de tip EMIT;
  3. stimularea mecanică a secreției salivare, care scade rata de excreție salivară a drogurilor;
  4. flora bacteriană, care modifică concentrațiile unor substanțe prezente în salivă;
  5. condițiile de testare (temperatură inadecvată, expunere inadecvată la surse de lumină, infraroșii, ultraviolete, etc), care pot modifica activitatea enzimatică pe care se bazează unele teste;
  6. utilizarea unor substanțe care modifică rata de secreție salivară (antidepresive triciclice, antagoniști de receptori adrenergici);
  7. prezența în salivă a unor contaminanți, adulteranți sau excipienți ai dozei de stradă a drogului consumat sau din alimentația obșnuită, conservanți alimentari, produse pentru cosmetică sau igienă orală etc.
  8. existența a numeroase substanțe care nu sunt incluse pe lista de substanțe interzise, dar care pot da reacții fals pozitive precum:
   1. reacții fals pozitive la amfetamine: medicamente pentru diabet, antiemetice, antibiotice, antialergice;
   2. cannabinoizi: antiinflamatorii, antivirale;
   3. barbiturice: antiinflamatorii;
   4. opiacee: antitusive (multe medicamente utilizate pentru răceală și gripă conținând codeină, care pozitivează testele rapide), antibiotice, antialergice, antiepileptice, vasodilatatoare. Toate aceste reacții fals pozitive sunt pot fi infirmate prin analiza toxicologică medico-legală pe probe de sânge.
 3. Trebuie de asemenea menționat că sensibilitatea și specificitatea variază mult și funcție de performanța echipamentului utilizat pentru testarea rapidă în trafic.
 4. Examinările toxicologice efectuate în cadrul instituțiilor medico-legale sunt de confirmare, ceea ce înseamnă că ele au rolul de a identifica, cu certitudine, substanțele psihoactive consumate de șoferi, dar totodată și cataboliții lor.
 5. testele rapide utilizate în cadrul Poliției Române sunt teste rapide de screening sau de orientare și nu sunt teste de diagnostic sau de certitudine, așa cum sunt analizele efectuate în cadrul INML sau IML, iar în cazul unui rezultat pozitiv, în mod obligatoriu acesta trebuie confirmat și prin alte metode de investigație. În acest sens, pentru mărirea acurateței și selectivității metodei de testare în trafic de către Poliția Rutieră, au fost achiziționate ultimele generații de echipamente Dräger, utilizate totodată și de către majoritatea polițiilor din alte state, astfel încât să fie redusă, atât cât permit aceste metode, rata de testare fals pozitivă sau fals negativă. Aceste echipamente urmează să le înlocuiască în următoarea perioadă pe cele vechi încă existente la nivel național, omogenizând astfel diferențele observate în diverse regiuni ale țării din punct de vedere al variațiilor de cazuri confirmate sau infirmate de către laboratoarele de medicină legală. Mai mult, personalul care efectuează testarea este instruit, iar procesul de testare în sine este procedurat și respectat cu strictețe, inclusiv consemnarea consumului de către subiect a unor substanțe neinterzise, medicamente sau alimente, declarate de către producătorul echipamentului ca fiind posibil interferente asupra rezultatului, ceea ce se consemnează în procesul verbal întocmit în acest sens. Evident, persoana care urmează a fi supusă testării are posibilitatea optării pentru efectuarea acestui test orientativ la fața locului sau de a fi condus direct la o unitate medicală autorizată pentru recoltarea probelor biologice care vor face obiectul analizelor de laborator într-o unitate medico-legală;
 6. Testele de confirmare realizate în cadrul instituțiilor medico-legale au scopul de a minimiza numărul de cazuri fals pozitive (deci de a elimina riscul ca o persoană care NU a consumat să fie fals considerată un consumator). Având în vedere sensibilitate extremă a testelor de confirmare care sunt realizate în cadrul instituțiilor medico-legale care este asociată cu o rată de rezultate fals negative extrem de redusă (spre 0%), este extrem de improbabil ca un consum de substanțe psihoactive să nu fie detectat. Prin urmare, testele de confirmare realizate în cadrul instituțiilor medico-legale detectează, cu o probabilitate foarte aproape 100%, cazurile de consum și exclud, cu o probabilitate foarte apropiată de 100%, reacțiile fals pozitive, permitind si determinări cantitative si discriminative incluzind nu numai categoria de substanta, ci insasi substanta particulara, respectiv metabolitii acesteia, diferențiind o substanță interzisă de alte substanțe, care au o formulă chimică asemănătoare, dar care nu sunt interzise
 7. instituțiile medico-legale se confruntă cu probleme deosebite de logistică determinate de creșterea exponențială a numărului de solicitări de efectuare a testelor pentru substanțe psihoactive și de apariție a unor noi substanțe psihoactive, a căror determinare necesită echipamente de înaltă performanță, extrem de costisitoare. Aceste probleme de logistică sunt cauzate primar de lipsa cronică de finanțare a acestei activități (în particular) dar și a sistemului medico-legal (în general), lipsă de finanțare care este în bună măsură generată chiar de refuzul repetat al Ministerului Afacerilor Interne de a aproba mărirea tarifelor medico-legale (care sunt la același nivel din 2006, deci de aproape 20 de ani), în condițiile unei creșteri extrem de mari a costurilor cu reactivi, materiale și echipamente;
 8. cu toate acestea, în cadrul instituțiilor medico-legale, personalul de specialitate face eforturi supraomenești să minimizeze timpii de așteptare și totodată să asigure analize care să aibă valoare probatorie maximă în justiție, fără însă a putea trece peste timpii și procedurile extrem de stricte de administrare, prelucrare și interpretare a acestor probe fapt ce, coroborat cu cele menționate la punctul anterior, duc la apariția unor întârzieri în prelucrarea probelor;
 9. În ultimii ani, sistemul medico-legal a solicitat, în mod repetat, achiziționarea de echipamente ultraperformante, care să permită realizarea mai rapidă a acestor testări și care să identifice și substanțe psihoactive de generație nouă, solicitări cărora nu li s-a răspuns pozitiv până în momentul de față.
 10. Având în vedere afirmațiile din presă, conform cărora “După analiza cifrelor, reprezentanții poliției spun că au observat și un fenomen ciudat legat de testele fals pozitive. Ei susțin că au motive să creadă că unii șoferi drogați sunt ajutați de medicii legiști să scape” (https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/record-negativ-la-numarul-de-soferi-prinsi-drogati-la-volan-in-2023-politia-crede-ca-unii-dintre-ei-sunt-ajutati-sa-scape.html), afirmații care au fost atribuite tendențios și fals Poliției Române, dorim să prezentăm o statistică intermediară, realizată pe cazurile analizate pe anii 2022 și 2023, din care se poate constata rata de reacții fals pozitive
JUDEŢ Procent cazuri confirmate 2022 (rezultate confirmate în cadrul instituțiilor medico-legale/rezultatele testelor rapide) Procent cazuri confirmate 2023 (rezultate confirmate în cadrul instituțiilor medico-legale/rezultatele testelor rapide) Număr total de cazuri lucrate în anul 2022 Număr total de cazuri lucrate în anul 2023
BUCUREŞTI 84 75 887 326
ILFOV 94 70 101 47
IALOMIŢA 68 0 25 2
CALARAŞI 82 79 67 34
GIURGIU 76 65 62 17
DOLJ 81 67 175 73
OLT 45 78 11 9
MEHEDINTI 82 77 82 31
VÂLCEA 34 51 73 39
BRAŞOV 87 88 199 96
PRAHOVA 83 76 123 50
TELEORMAN 75 77 24 13
BUZĂU 91 72 23 32
CONSTANŢA 83 75 179 40
DÂMBOVIŢA 98 97 54 76
GORJ 47 88 17 8
ARGEŞ 45 30 29 23
TULCEA 100 60 5 10
COVASNA 67 0 3 0
INML 82 75 2139 926
Timis 84 73 229 267
Arad 84 76 110 122
Caras-Severin 80 77 40 82
Bihor 48 95 64 21
Hunedoara 100 100 4 3
Satu Mare 100 0 11 0
IML Timișoara 79 75 458 495
0 0 0 0
Cluj-Napoca 0 31 185
Maramureș 0 0 0 0
Bistriţa 0 54 0 191
Sibiu 53 56 94 124
Alba 0 33 0 132
Satu Mare 80 83 82 65
Sălaj 0 0 0 0
IML Cluj 66 47 176 697
Mureş 91 80 64 81
Harghita 100 28 6 60
Covasna 88 77 33 64
IML Tg Mureș 90 64 103 205
Iași 61 32 66 60
Vaslui 50 22 14 49
Bacău 42 85 45 26
Suceava 67 42 21 101
Botoșani 77 47 22 32
Neamț 82 53 57 51
Brăila 47 22 38 140
Galați 79 81 119 134
Vrancea 78 59 54 93
IML Iași 68 48 436 686
Total 79 62 3312 3009

Valori brute (număr cazuri) la nivelul întregii rețele de medicină legală, finalizate la momentul solicitării acestor statistici la nivel local, la care a existat și testare pozitivă în trafic de către poliție.

 • 3312 de teste rapide în 2022, dintre care 2616 confirmte
 • 3009 de teste rapide în 2023, dintre care 1858 confirmate
 1. Analizând datele din tabel, reies următoarele aspecte pe care le considerăm relevante:
 • În județele arondate fiecărui institut medico-legal există o variabilitate extrem de mare a rezultatelor funcție de județul unde a fost realizată testarea în trafic. Acest aspect confirmă existența unor deficite semnificative care apar până la momentul luării în lucru a probelor la instituția medico-legală unde se efectuează examenul toxicologic, DEOARECE tehnica de lucru, aparatura și personalul care realizează testările sunt același;
 • Rata de confirmare a scăzut semnificativ între 2022 și 2023 (cu precizarea că datele de pe 2023 nu sunt complete, statistica fiind realizată înainte de încheierea anului curent). Cu toate acestea, există județe unde rata de confirmare a crescut semnificativ în 2023 (vezi de exemplu Bacău de la 42 la 85 %, Gorj de la 48 la 88%), ceea ce din nou sugerează existența unor probleme legate mai degrabă de detecția rapidă (în trafic), transportul sau depozitarea probelor până la nivelul institutelor medico-legale, probleme care în respectivele județe au fost corectate.
 • Scăderi și creșteri mari procentuale au fost constatate în general în județele cu un număr mic de testări. Odată ce numărul de testări crește, rezultatele tind să se apropie de media institutului respectiv.
 • În general, rate mai mici de rezultate fals pozitive sunt obținute în cadrul județelor unde există institute medico-legale, dar și a județelor în care există orașe mari, ca poli regionali de dezvoltare.
 1. Analizând ratele de pozitivitate funcție de grupele de substanțe psihoactive (rezultate centralizate de la 4 institute medico-legale)  au fost obținute următoarele rezultate:
Substanță Rată pozitivitate 2022 Rată pozitivitate 2023
OPIACEE 64 63
METADONA 90 45
AMFETAMINA 29 17
METAMFETAMINA 67 40
CANABINOIZI 94 84
COCAINA 83 71
BENZODIAZEPINE 22 17
ALTELE (total) ketamina, antidepresive triciclice 62 55
 • din tabelul de mai sus reiese că pentru anumite substanțe, precum cannabinoizii sau cocaina, cazurile fals pozitive sunt relative rare. Pentru altele, precum benzodiazepine sau amfetamină, procentul numărului de rezultate fals pozitive pe  teste rapide din salivă este extrem de mare. La metadonă a crescut mult numărul de cazuri fals pozitive în 2023, dar trebuie menționat că numărul de cazuri detectate este redus;
 1. menționăm de asemenea faptul că în cadrul laboratoarelor medico-legale probele biologice sunt conservate până la termenul legal (existând și probe martor), acestea putând fi oricând reanalizate pentru a înlatura orice dubiu. De asemenea, în memoria aparatelor de laborator / de detecție instrumentală se stochează rezultatele determinărilor  – nu numai la nivel de confirmare / infirmare / cantitativ, dar și curbele de calibrare / de detecție și comparare cu librăriile de date tipice, astfel că rezultatele toxicologice pot fi oricând reevaluate/reinterpretate în cadrul altui laborator de toxicologie medico-legală.

În concluzie

Ca urmare a interesului public deosebit referitor la modul în care se realizează testările toxicologice în cadrul institutelor medico-legale, cu precădere a faptului că acestea infirmă, în urma analizelor probelor de sânge și urină unele testări rapide efectuate în trafic, precum și a existenței în mass-media a unor articole care au sugerat existența unor manipulări a acestor rezultate în cadrul instituțiilor medico-legale, Consiliul superior de medicină legală, în colaborare cu reprezentanți ai Poliției Române, au realizat o evaluare primară a datelor referitoare la rezultatele analizelor toxicologice din anii 2022-2023 realizate în cazul șoferilor la care în trafic a fost detectat un rezultat rapid pozitiv la droguri, constatând următoarele:

 1. Rezultatele obținute în cadrul laboratoarelor de toxicologie medico-legală din cadrul institutelor medico-legale au o variabilitate extrem de mare de la județ la județ și de la an la an;
 2. Motivele principale ale apariției acestei variabilități sunt reprezentate de modalitatea de testare în trafic (cel mai probabil tipul de aparat utilizat în testare, cu mențiunea că reprezentanții Poliției Române au confirmat faptul că în momentul de față există proceduri de achiziție care au drept scop înlocuirea aparatelor care au avut rate mari de rezultate fals pozitive) dar și modelele de consum mult diferite în județe, procentul de cazuri fals pozitive fiind mult influențat de tipul de substanță la care testul rapid a ieșit pozitiv.

Consiliul superior de medicină legală va publica rezultatele detaliate ale acestui studiu pe site-ul oficial (www.csml.ro), inclusiv statistici pe fiecare județ. De asemenea, Consiliul își manifestă disponibilitatea de a lucra oricând cu părțile interesate în vederea optimizării activității de testare a șoferilor prin elaborarea de metodologii, cursuri de pregătire sau propuneri legislative.

[email protected] - Claudiu Popa este jurnalist, fotograf și țăran în timpul liber. Cochetează cu presa încă din liceu, când a scris la ziarele Informația Prahovei sau Actualitatea Prahoveană. ... vezi toate articolele
Parteneri
Horoscop 23 iunie 2024. Taurii primesc vești bune, Balanțele cheltuie prea mulți bani
Horoscop 23 iunie 2024. Taurii primesc vești bune, Balanțele cheltuie prea mulți bani
Ce trebuie să facă asociațiile de proprietari pentru a instala panouri fotovoltaice pe bloc. Legislația e foarte simplă, așa plătesc locatarii mai puțini bani pe lună la întreținere
Ce trebuie să facă asociațiile de proprietari pentru a instala panouri fotovoltaice pe bloc. Legislația...
Vremea se schimbă drastic. Vin ploile şi vijeliile. ANM: cod portocaliu în 12 judeţe şi cod galben în alte 11 judeţe
Vremea se schimbă drastic. Vin ploile şi vijeliile. ANM: cod portocaliu în 12 judeţe şi...
Satul din România care e la fel de frumos ca Sighișoara. Găsești cazări mai ieftine, toți turiștii pleacă mulțumiți de aici
Satul din România care e la fel de frumos ca Sighișoara. Găsești cazări mai ieftine,...
Dana Nălbaru a făcut anunțul despre rețaia cu Dragoș Bucur șiu familia ei. Cum au reacționat fanii de pe rețele
Dana Nălbaru a făcut anunțul despre rețaia cu Dragoș Bucur șiu familia ei. Cum au...
Orașul aflat în paragină care atrage în continuare turiști. Mulți vin aici să se bucure de plaje
Orașul aflat în paragină care atrage în continuare turiști. Mulți vin aici să se bucure...
Un nou mare retailer intră pe piaţa din România şi se ia la
Un nou mare retailer intră pe piaţa din România şi se ia la "trântă" cu...
Cine este antreprenoarea care şi-a deschis propria afacere acum 30 de ani în ţara noastră, iar acum firma are venituri de milioane de lei
Cine este antreprenoarea care şi-a deschis propria afacere acum 30 de ani în ţara noastră,...
OOPS! Mădălina Ghenea, cu SÂNII la vedere! Rochia i-a jucat feste, s-a VĂZUT TOT!
OOPS! Mădălina Ghenea, cu SÂNII la vedere! Rochia i-a jucat feste, s-a VĂZUT TOT!
A murit marea actriță. S-a stins cea mai iubită doamnă. Odihnește-te în pace!
A murit marea actriță. S-a stins cea mai iubită doamnă. Odihnește-te în pace!
Serialul care îi ține pe fani cu sufletul la gură. Încă o lovitură dată de Netflix
Serialul care îi ține pe fani cu sufletul la gură. Încă o lovitură dată de...
Ciolacu: Introducem azi salariului minim european, în concordanţă cu directiva europeană
Ciolacu: Introducem azi salariului minim european, în concordanţă cu directiva europeană
Dezvăluire. Cum au ajuns Temu şi Shein, două platforme din China, „să încarce“ maşinile curierilor români: unu din zece colete livrate zilnic vine de pe aceste platforme. Suma medie pe o comandă este de 20-30 de euro, vânzările pot ajunge la 600 mil. euro într-un an
Dezvăluire. Cum au ajuns Temu şi Shein, două platforme din China, „să încarce“ maşinile curierilor...
Povestea româncei care a luat un „maldăr de fier vechi plin cu pânze de păianjen
Povestea româncei care a luat un „maldăr de fier vechi plin cu pânze de păianjen"...
Greșeala pe care o fac mulți credincioși. Perioada în care nu se îngenunchează
Greșeala pe care o fac mulți credincioși. Perioada în care nu se îngenunchează
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine!...
Canicula distruge tot! Se dă apă cu porția în mai multe localități
Canicula distruge tot! Se dă apă cu porția în mai multe localități
Ema Uta, apariție de INFARCT!! S-a văzut TOT prin costumul de baie MINUSCUL
Ema Uta, apariție de INFARCT!! S-a văzut TOT prin costumul de baie MINUSCUL