NEWS

Lovitură pentru acești pensionari! Răsturnare privind OUG-ul referitor la seniori. Prima reacție a Casei de Pensii

Lovitură pentru acești pensionari Răsturnare privind OUG-ul referitor la seniori. Prima reacție a Casei de Pensii
Sursă foto: colaj Mediaflux/Pixabay

Lovitură pentru mulți pensionari și implicit pentru societatea românească, după ce Guvernul a interzis angajările la stat după pensionare fără să verifice exact ce impact va avea această măsură la nivel național. Problemele cele mai mari se anunță în sistemul de sănătate. Și Casa de Pensii spune că „pe toată lumea a luat prin surprindere acest act normativ”.

Astfel, Guvernul a adoptat vineri o ordonanță de urgență care stabilește că personalul contractual plătit din fonduri publice nu mai poate rămâne angajat la stat după îndeplinirea condițiilor de pensionare și emiterea deciziei. Este vorba de personalul contractual din toate instituțiile publice, iar persoanele pensionate nu mai pot lucra la stat, chiar dacă vor să renunțe la pensie pentru a continua activitatea.

Ce prevede noua lege

Ordonanța de Urgență nr. 9/2025 a fost publicată vineri în Monitorul Oficial, pentru reglementarea unor măsuri referitoare la unele proiecte de extindere și schimbare a destinației, conversia sau modernizarea rețelelor de transport și distribuție a gazelor naturale, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative. Printre modificările adoptate, se numără și cea din cuprinsul Legii nr. 153/2017, referitoare la salarizarea angajaților statului.

„Art. IV. — La articolul 38 din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 492 din 28 iunie 2017, cu modificările și completările ulterioare, după alineatul (9) se introduce un nou alineat, alin. (10), cu următorul cuprins: (10) Raportul de muncă al personalului contractual plătit din fonduri publice în conformitate cu prezenta lege, care îndeplinește condițiile de pensionare și pentru care a fost emisă decizia de pensionare, încetează de drept, în condițiile art. 56 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 — Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, chiar dacă salariatul a solicitat suspendarea plății pensiei”, se arată în OUG.

Astfel, prin această completare, după împlinirea vârstei de pensionare, cei care doresc să lucreze în sistemul de stat nu vor mai avea posibilitatea, nici măcar în situația în care renunță la pensie.

Lovitură pentru acești pensionari! Răsturnare privind OUG-ul referitor la seniori

Federaţia SANITAS anunţă, marţi, că OUG 9/2025, care interzice prelungirea contractelor de muncă ale angajaţilor care sunt şi pensionari, chiar dacă au optat pentru suspendarea plăţii pensiei, adânceşte şi mai mult criza din sistemul medical şi cel de asistenţă socială. [Blocăm angajările, trimitem acasă specialiştii încă apţi şi dornici de muncă”, transmis sindicaliştii, apreciind că vor fi vizaţi mii de medici şi mult mai mulţi asistenţi medicali, dar şi alte categorii de personal indispensabil.

”După blocarea angajărilor în sistemul bugetar prin Ordonaţa trenuleţ, o nouă Ordonanţă adânceşte criza în sistemul sanitar şi cel de asistenţă socială. Deşi atragem atenţia de ani de zile asupra lipsei grave de personal specializat şi auxiliar din SĂNĂTATE şi ASISTENŢĂ SOCIALĂ, ”răspunsul” legislativ la îngrijorarea noastră şi la dovezile de burn-out ale angajaţilor din aceste sisteme este constant acelaşi: blocăm angajările, trimitem acasă specialiştii încă apţi şi dornici de muncă”, au transmis, marţi, sindicaliştii SANIATS.

Conform acestora, OUG 9/2025 permite ”computerului” să scoată la pensie câteva mii de medici şi, şi mai mulţi asistenţi medicali şi alte categorii de personal indispensabil celor două sisteme.

”Am fost puşi în faţa faptului împlinit cu această Ordonanţă de urgenţă, s-a aprobat fără consultarea partenerilor sociali şi, aflăm din declaraţiile domnului ministru Rafila, fără consultarea miniştrilor de resort. Atragem atenţia autorităţilor că riscul colapsării sistemelor mai sus menţionate este iminent şi solicităm o analiză reală şi rapidă a necesarului de personal şi identificarea de soluţii personalizate fiecărui sector bugetar, în funcţie de nevoile şi situaţiile reale şi actuale”, au mai transmis sindicaliştii.

Un mesaj similar au transmis anterior şi reprezentanţii Federaţiei ”Solidaritatea Sanitară”, iar ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a transmis, marţi, că va ridica problema în Guvern.

Prima reacție a Casei de Pensii

Președintele Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu, și-a exprimat surprinderea față de adoptarea acestui act normativ, transmite Digi Economic.

„Nu este inițiator Ministerul Muncii, cu atât mai puțin Casa Națională de Pensii, instituție aflată în subordinea ministerului. Pe toată lumea a luat prin surprindere acest act normativ. În general, un act normativ vine la avizare, deci noi trebuia să știm despre aceste lucruri. În momentul de față, noi n-am avut cunoștință despre el și actualmente încercăm să-l diseminăm, să-l disecăm pe stânga și pe dreapta, să vedem cum îl aplicăm”, a declarat Daniel Baciu.

claudiu.popa@mediaflux.ro - Claudiu Popa este jurnalist, fotograf și țăran în timpul liber. Cochetează cu presa încă din liceu, când a scris la ziarele Informația Prahovei sau Actualitatea Prahoveană. ... vezi toate articolele