LIFESTYLE

Lovitură pentru românii care nu vor buletin cu CIP! Sunt obligați să plătească o taxă pentru documentele simple

Lovitură pentru românii care nu vor buletin cu CIP Sunt obligați să plătească o taxă pentru documentele simple
sursa foto: MAI

Lovitură majoră pentru românii care refuză noul tip de buletin cu CIP după ce s-a aflat că aceștia vor fi taxați în plus pentru documentele simple, ca până acum. Astfel, cărțile de identitate simple vor fi eliberate doar contra cost și va fi nevoie de achitarea unei taxe, transmite România TV.

Lovitură pentru românii care nu vor buletin cu CIP!

Practic, până în iunie 2026, aproximativ cinci milioane de români ar trebui să aibă cărți de identitate cu CIP. Noul tip de buletin va fi eliberat gratuit de serviciul de evidență a populației, pe baza unei cereri. Totuși, cei care nu doresc noul tip de document pot opta pentru o carte de identitate simplă, dar vor fi taxați în plus.

Cu noul tip de buletin cu CIP, românii vor putea călători în spațiul european și vor putea genera semnătura electronică prin conectarea la anumite aplicații. De asemenea, atunci când se mută, cetățeanul își va putea schimba singur domiciliul din buletin, conectându-se la o aplicație care îi permite acest lucru, iar noul domiciliu va fi validat de Evidența Populației, tot electronic.

Noua carte de identitate cu CIP arată ca un card bancar și este mult mai greu de falsificat. În prezent, cererile pentru noile buletine se pot depune doar la serviciile de evidență a populației din județul Cluj, arată România TV.

Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, începând cu primele zile din aprilie și bucureștenii vor putea depune cereri pentru cărțile de identitate cu CIP. Apoi, din mai, programul se va extinde în toată țara.

Cei care vor să își schimbe actualele cărți de identitate cu unele electronice (CEI) vor depune personal o cerere (care se va genera electronic la serviciul de evidența populației) însoțită de următorele documente: actul de identitate, certificatul de naștere în original, certificatul de căsătorie sau, dacă e cazul, certificatul/hotărârea judecătorească de divorț definitivă/irevocabilă.

La Evidența Populației, documentele vor fi scanate și introduse într-o aplicație informatică. Solicitantul va semna cererea listată de sistemul informatic în fața funcționarului public de la ghișeu.

Primele cărți de identitate cu CIP au fost emise deja în Cluj-Napoca, unde MAI a implementat în ultimii patru ani un proiect-pilot.

Românii, obligați să plătească o taxă pentru documentele simple, fără CIP

După ce noul tip de buletin va fi disponibil pentru toată lumea, documentul se va elibera gratuit, dar numai în limita a cinci milioane de exemplare. Asta pentru că acest tip de cărți de identitate sunt finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

După data de 20 mai 2025, bucureștenii care trebuie să își schimbe buletinul sau își fac pentru prima dată buletin vor putea opta pentru cărți de identitate simple, care nu au CIP, dar vor fi obligați să plătească o taxă de 39 de lei.

„Cartea electronică de identitate este un document cu un format modern, este un document care are un cip și în acest cip sunt 11 servicii digitale și facilitează o interacțiune mai bună a cetățeanului cu autoritățile publice. Nu se limitează în niciun fel libertățile individuale ale cetățenilor prin această carte electronică de identitate”, a spus Bogdan Despescu, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne.

claudiu.popa@mediaflux.ro - Claudiu Popa este jurnalist, fotograf și țăran în timpul liber. Cochetează cu presa încă din liceu, când a scris la ziarele Informația Prahovei sau Actualitatea Prahoveană. ... vezi toate articolele